Home > Society > Gaat Green Deal op de schop?

Gaat Green Deal op de schop?

Vanaf 2035 mogen geen nieuwe benzine- of dieselauto’s meer worden verkocht in Europa. Dat is vorig jaar beslist door het Europees Parlement op voorstel van de Maastrichtse vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans. De zogenaamde Green Deal maakt deel uit van het Klimaatakkoord van Parijs 2050.

In de aanloop naar de Europese verkiezingen in juni heeft Manfred Weber, de (Duitse) voorzitter van de christendemocraten in het Europees Parlement, recent laten weten dat hij niet langer achter de Green Deal staat. De EVP bereidt hiermee een politieke bocht van 360 graden voor. De Green Deal draagt de signatuur van de sociaaldemocraat Timmermans, maar is er in feite gekomen op aangeven van de christendemocraat Angela Merkel, tot twee jaar gelden Duits bondskanselier.

Merkel steunde de Duitse autoconstructeurs vele jaren door dik en dun, maar keerde hen in 2015 de rug toe toen bekend raakte dat Volkswagen ‘sjoemelsoftware’ had ingebouwd in zijn dieselmotoren om de CO2-uitstoot te manipuleren.

Zonder de steun van hun machtige bondgenote bleken BMW, Mercedes en Volkswagen plots reuzen op lemen voeten die niet voorbereid waren op de transitie van thermische naar elektrische motoren. In geen tijd speelden zij hun koploperpositie qua technologische innovatie kwijt aan Tesla en enkele Zuid-Koreaanse en Chinese constructeurs.

BMW en Mercedes boekten in 2022 en 2023 weliswaar nog recordwinsten maar zagen hun marktaandeel verder afkalven. Zelfs in die mate dat er vraagtekens worden gezet bij de toekomst van de Duitse auto-industrie. De omslag naar elektrificatie zal sowieso honderdduizenden banen kosten, omdat voor de productie van elektrische auto’s meer robots en minder bandwerkers kunnen worden ingezet. Bovendien verkopen de Duitse merken beduidend minder auto’s in China dan vijf jaar geleden, terwijl de Chinese merken in Europa in opmars zijn.

Stop met politieke spelletjes

Terzelfdertijd verloopt de elektrificatie minder vlot dan verwacht. In Europa zien wij zelfs een heropleving van de verkoop van plug-in hybrides. Die werden en worden door de merken omschreven als het beste van twee werelden omdat zij elektrisch rijden combineren met een groot rijbereik. In werkelijkheid is hun ecologische footprint veel minder gunstig omdat zij twee batterijen en twee motoren aan boord hebben en daardoor zo’n 300 kilo zwaarder zijn dan een vergelijkbare benzinewagen.

Dat de transitie naar elektrische aandrijving minder vlot verloopt dan verwacht heeft ermee te maken dat BEV’s te duur blijven voor normaalverdieners, dat zij over een te beperkte actieradius beschikken, dat hun waardeverlies veel groter is dan van een occasiewagen met benzinemotor en dat batterijen niet eeuwig meegaan. Bovendien is de ontwikkeling van performantere en duurzamere batterijen nog in volle evolutie.

Last but not least. De nuluitstoot wordt enkel tijdens het rijden zelf gerealiseerd terwijl je de uitstoot over de volledige levenscyclus van een auto in ogenschouw moet nemen, inclusief de middelen en energie die nodig zijn voor de productie en recyclage.

EVP-fractieleider Manfred Weber voelt de bui al hangen. De Green Deal lijkt uit te draaien op een China Deal. Met Europese en Duitse verkiezingen in het verschiet kiest hij voor de vlucht vooruit en dringt hij aan op ingrijpende correcties aan de Green Deal. Op die manier probeert hij de christendemocratische partij in Duitsland uit de wind te zetten alhoewel kanselier Merkel mee aan de wieg heeft gestaan van de Green Deal. Opnieuw worden hier politieke spelletjes gespeeld die getuigen van een gebrek van visie en politieke moed en niet bijdragen aan een wederopstanding van de Europese autonijverheid en of het herstellen van het vertrouwen in dé politiek. Stop daarmee.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.