Hij is waarschijnlijk nog de enige in de Benelux die als echte kleermaker herenkostuums helemaal met de hand maakt in zijn eigen atelier. Ilyas Kaya van het K-atelier in Maastricht is er trots op. Zijn klanten komen niet alleen vanuit de stad en de directe omgeving, maar vanuit heel Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk. Ja, zelfs vanuit Zwitserland. Onder hen een aantal bekende VIP’s, die hij vanwege de discretie niet met naam wil noemen.
Maar ook kleermaker Kaya heeft veel van zijn klanten in de periode van de lockdown niet gezien. Daarom is hij een extra service gestart: maatwerk aan huis. Dat wil zeggen dat hij bij de klanten, die uit voorzichtigheid nog niet naar de stad willen, thuis gaat bezoeken. „Dan neem ik alle maten bij de mensen thuis op en daarna ga ik nog terug om te passen en later nog eens om het eindproduct af te leveren. Dat werkt perfect”, vertelt hij in zijn atelier in de Bredestraat, vlakbij het Vrijthof dat velen kennen vanwege de André Rieu-concerten en ’t Preuvenemint.
Het helemaal met de hand maken van een kostuum, een hemd of een broek is een vak dat stilaan is verdwenen. Ilyas Kaya betreurt dat. „Ik denk dat het voor jonge mensen minder aantrekkelijk is omdat er vele uren in gaan zitten en dat het dan niet makkelijk is om er een goede boterham mee te verdienen. Aan een compleet kostuum werk je toch al gauw zo’n 75 uren. Dat begint met het nemen van de maten en het uitzoeken van de stoffen. Dan maak je een patroon en vervolgens een pasmodel. En daarna, na alle correcties, maak je het af. Daarom ook dat de prijs begint vanaf € 4.000 en dan kan het oplopen als bijvoorbeeld exclusief kashmir wordt gekozen. Maar met dat maatwerk heb je dan wel een kostuum dat helemaal als gegoten zit. Ik zelf zie het verschil meteen.” Pakken met minder maatwerk, zijn al te koop bij Ilyas Kaya vanaf € 1.000.
Kaya is realist genoeg om in zijn zaak ook andere mogelijkheden aan te bieden, zoals het ‘half-maatwerk’. „Veel collega’s noemen dat ook maatwerk, maar dat zit er eigenlijk tussenin. Want je neemt de maten met de hand, en vervolgens gaat alle informatie naar een atelier in Italië of tegenwoordig ook naar China en dan komt daar vandaan op een zeker moment het complete kostuum retour. Het patroon wordt op basis van de gegevens door een computerprogramma uitgetekend. Als het kostuum dan aankomt, kun je er weinig nog op corrigeren. Dat is goede kwaliteit, maar niet zoals helemaal zelf met de hand gemaakt.”
Daarnaast heeft K-atelier ook nog pret à porter oftewel confectie, maar dan wel van de mooiste Italiaanse merken zoals Maoro Blasi, LBM, Marco Pascarolo en Emmanuel Maffeis uit Napels.
Kleren maken zeker de man bij K-atelier, wat niet wil zeggen dat er geen aandacht is voor de vrouwen. Maar die kunnen naar de vestiging van K-atelier in de Stokstraat. „Die wordt gerund door mijn vrouw, zij zorgt voor de female touch.”