Home > Link > Droomhuis maar klushuis, hoe pak je dat financieel aan?

Droomhuis maar klushuis, hoe pak je dat financieel aan?

Een (starters)woning kopen kan vandaag de dag nog wel eens wat voeten in de aarde hebben. De vraag groot, het aanbod vrij klein en vrij prijzig. Moest je in de stad een woning willen kopen, dan heb je vaak nog te maken met een enorme biedingsstrijd waardoor de koopsom al snel erg exorbitant kan worden. Een klushuis kán een oplossing zijn; mits je handig bent en/of weet hoe je dat slim kunt financieren. Wij geven tips.

 

Help mijn man…

De grootste nachtmerrie als je begint aan het renoveren van een klushuis is dat jij en je geliefde partner de komende jaren in een bouwval leven. Tot op de hoogte dat John Williams over vijftien jaar opeens voor de deur staat. Zo’n opknappertje kan leuk zijn, maar is zeker ook een beproeving op de relatie. Voordat je eraan begint is het dan ook belangrijk om te weten of je handig genoeg bent, en voldoende tijd hebt, óf voldoende financiële middelen hebt om de renovatie uit te besteden. Maak daarvoor een goede begroting en vergeet niet de hulp van vrienden en familie tijdig in te schakelen.

Lening

Voordat je een huis koopt is het belangrijk om je te realiseren dat je een schuld voor het leven aan gaat. Dat klinkt spannend, maar eigenlijk is die schuld direct jouw spaarpotje. Mits je je hypothecaire lening goed insteekt. Daarbij moet je aan bepaalde facetten denken, zoals looptijd van je hypotheek, het rentepercentage en de rentevaste periode, de aanbieder van de hypotheek en veel meer. Benieuwd wat jou dat gaat kosten en wat je eigen inbreng moet zijn? Middels een simulatie hypothecaire lening tool makkelijk uitreken wat mogelijk is

Spaargeld?

En dan is er bij koopwoningen nog een factor waar je bij het afsluiten van een hypothecaire lening rekening mee moet houden: jouw maximale hypotheek is gelijk aan de taxatiewaarde van je woning. Daar hoeft niet per se iets mis mee te zijn, maar als jouw huis écht aan een opknapbeurt toe is, dan is de kans groot dat de taxatiewaarde van je huis lager is dan de koopsom plus de beraamde renovatiekosten. Genoeg spaargeld? Dan heb je geluk. Moet je geld lenen voor een renovatie, dan moet je bij de taxateur een duidelijk en ijzersterk plan voor de renovatie en waardeverhoging van je huis kunnen voorleggen voor een mogelijke verhoogde lening.

Denk vooruit

Het kost wat tijd, moeite en uitzoekwerk, maar dan heb je ook wat: bij een klushuis heb je immers de kans om jouw droomhuis volledig naar eigen wens in te richten. Maar let op: daarbij is het heel belangrijk om niet alleen na te denken over het materiaal van je kookeiland, het type vloer of de kleur van je muren. Let bijvoorbeeld ook op je licht- en stroomplan, het kost veel minder tijd, energie en geld als je dat direct goed doet. Dan weet je ook zeker dat je na je verbouwing in volle teugen kunt genieten van je droomhuis!

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.