Home > Culinair > Michelinsterren voor Marrees, Beluga en Rantrée

Michelinsterren voor Marrees, Beluga en Rantrée

Zuid-Nederland doet het goed in de Michelingids 2020. Tijdens de presentatie van de prestigieuze horecagids, die plaatsvond in het DeLaMar theater in Amsterdam, bleken voornamelijk restaurants uit Noord-Brabant en Limburg met hun eerste ster naar huis te gaan.

Uit Limburg werden Jan en Patricia Marrees als eersten het podium opgeroepen. Zij sloten in 2018 de deuren van Restaurant Bretelli en openden Marrees. Een nieuwe restaurantformule waarmee ze gasten laagdrempelig willen laten genieten van eten op niveau. Volgens Michelin is Jan Marrees ‘een mooi voorbeeld van een chef die zichzelf opnieuw heeft weten uit te vinden’. ,,Hij begon een nieuw, laagdrempeliger concept maar behield het oog voor kwaliteit en smaak.”

Jan Marrees van restaurant Marrees: „De laatste dagen begonnen we toch wel wat zenuwachtig te worden. Aanvankelijk dachten we nog niet aan een ster, hoewel we er op de vorige locatie lang eentje gehad hebben. Maar op de nieuwe plek begin je weer van voor af aan. Maar Michelin heeft blijkbaar vertrouwen in ons, dat voelt geweldig goed. Vanavond gaan de kurken ervan af.”

De tweede Limburgse nieuwkomer is Servais Tielman. In de zomer van 2019 nam hij Beluga Loves You over, dat tot dan werd beoordeeld met twee sterren. Bij de overname kwamen deze sterren automatisch te vervallen. ,,Tielman bewijst zijn talent met ingetogen creativiteit’’, schrijft Michelin.

Servais Tielman van Beluga Loves You: „We hadden er niet op gerekend, we dachten dat het wat kort dag was voor Michelin, omdat we er pas sinds afgelopen zomer zitten. Maar we zijn er heel blij verrast. Het past in onze strategie om te werken voor sterren, later mogelijk meer dan een. En het is ook fijn dat we nu goed nieuws te melden hebben, dat is wel prettig. We gaan een feestje organiseren.”

Ook Ralph Hermans en Jennifer Silvius-Hermans werden beloond met een eerste ster. Restaurant Rantrée verhuisde in het najaar van 2018 vanuit hartje Maastricht naar de rand van de stad. Hier heeft Rantrée duidelijk een stap vooruit gezet, aldus Michelin. ,,De eigentijdse finesse van chef Hermans staat vandaag garant voor een culinaire topervaring.’’

Ralph Hermans van Rantree: „Jammer dat we in Zuid-Afrika zitten bij dit grote moment, maar normaal gesproken presenteert Michelin de gids in december, dus we dachten veilig te zijn met een vakantie in januari. We zijn wel vóór de bekendmaking benaderd door Werner Loens van Michelin, want ze wilden graag een live-verbinding met de zaal. Dat ging technisch niet helemaal geweldig, maar de zaal heeft ons op afstand toch gezien. We zijn in ieder geval erg blij met de ster, we hebben er allemaal heel hard voor gewerkt. Een geweldige beloning.”

In een interview met Chapeau meteen na afloop van de uitreiking, zei hoofdinspecteur Werner Loens dat Limburg er drie sterke sterren bij heeft gekregen. ,,Jan Marrees kennen we al jaren. We moesten nu wel nog z’n nieuwe concept testen, maar hij blijft op hetzelfde topniveau. Servais Tielman heeft in die korte tijd al heel wat stappen gezet in zijn nieuwe zaak. Een combinatie van creativiteit en nauwkeurigheid. En Rantrée heeft een flinke groei doorgemaakt; daar staat een heel goed team. En dit jaar gaan we alle goede zaken weer volgen, dus een verdere groei is zeker niet uitgesloten.”

Het was sowieso een goed jaar voor de gastronomie in Nederland, er werd in totaal acht keer een nieuwe eerste ster uitgedeeld. Alle restaurant met twee sterren, behielden deze. Op zeven locaties werden sterren teruggenomen, op een deel van deze locaties had dat er in eerste instantie mee te maken dat het restaurant in kwestie de deuren heeft gesloten of gaat sluiten.

 

hide auteur

Auteur: Demy Janssen

Levensgenieter met een vlotte pen

Demy Janssen

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.