Home > Culinair > IN MEMORIAM Ida Kleijnen (1936-2019)

IN MEMORIAM Ida Kleijnen (1936-2019)

‘Alleen het beste is goed genoeg’, was het levensmotto van Ida Kleijnen. Als chef-kok van restaurant De Lindenhorst in Valkenburg baarde zij in 1983 opzien door als een van de eerste vrouwen in Nederland een Michelinster in de wacht te slepen. In 1991 werd zij uitgeroepen tot Ladychef of the year. Afgelopen dinsdag overleed zij op 82-jarige leeftijd in haar woonplaats Lanaken.

Margo Reuten van Restaurant Da Vinci in Maasbracht, zelf alweer jaren de enige vrouwelijke chef in Nederland met een Michelinster, noemt Kleijnen ‘een icoon voor de Nederlandse gastronomie’. ,,Zij heeft in haar tijd als enige vrouw aan de absolute top van Nederland heel wat vrouwen – maar ook mannen – weten te inspireren om voor dit mooie vak te kiezen. Ida was niet alleen een vakvrouw, ze was ook een hele lieve vrouw en in alle opzichten markant. Dat kan ook bijna niet anders als je op latere leeftijd nog zulke grote prestaties weet neer te zetten.”

Op de foto v.l.n.r.: Lindsey Mensink (Da Vinci), Ida Kleijnen, Margo Reuten en Sibrecht Benning van Restaurant De Sjalot in Nijmegen

Autodidact
De op 17 maart 1936 geboren Ida Kleijnen was feitelijk autodidact, al werkte ze, toen ze al wat ouder was, korte tijd in de keukens van Hotel Restaurant Prinses Juliana in Valkenburg en Scholteshof in Stevoort, een deelgemeente van Hasselt. In 1983 haalde ze als chef-kok van De Lindenhorst als eerste vrouw in Nederland een Michelinster, een onderscheiding die ze tien jaar wist te houden. Uitgerekend op de dag dat ze de zaak in 1994 overdeed aan haar zoon Paul Keijdener, kwam het hun ter ore dat het restaurant de ster was kwijtgeraakt.

Keukengeheimen
Nadat Ida Kleijnen (vroeger bekend als Ida van den Hurk)  – ze bundelde haar kennis in 1992  in het boek Ida’s Keukengeheimen; 100 recepten uit de keuken van Restaurant Lindenhorst – met pensioen gegaan was, zette Paul het bedrijf van zijn moeder tot 1994 voort. Na een verblijf van enkele jaren in Frankrijk, keerde hij in 2011 terug naar Valkenburg, waar hij opnieuw zijn intrek nam in het voormalige restaurant De Lindenhorst. Na een ingrijpende renovatie heropende hij de zaak onder de naam Chez Paul.

Jong meisje
Voor Margo Reuten van Da Vinci is Ida Kleijnen – onder meer beroemd om haar meesterlijke sauzen – haar hele carrière een groot voorbeeld geweest. Toen ze op 17-jarige leeftijd als leerling begon in de keuken van Hotel Restaurant Juliana (destijds met twee Michelinsterren het beste restaurant van Nederland) begon ook de De Lindenhorst met Kleijnen aan het roer net landelijk furore te maken. ,,Moet je voorstellen dat je als jong meisje in een van de beste keukens van het land werkt en schuin tegenover je staat een restaurant van de enige vrouwelijke chef van Nederland met een Michelinster. Dat was wat, zeker in die tijd.”

De twee vrouwelijke top-chefs zijn elkaar altijd blijven volgen. Vlak nadat Margo Reuten in 1990 de graad van SVH Meesterkok had behaald, werd Ida Kleijnen in 1991 verkozen tot beste vrouwelijke chef van Nederland, een titel die Reuten in 1996 zelf binnen wist te halen. ,,Onlangs was zij nog bij ons te gast, samen met haar partner en enkele andere vrouwelijke chef-koks. Zij was voor ons heel bijzonder. We gaan haar enorm missen.”

Correctie 09/02 2019: aanvankelijk stond in dit verhaal dat Ida Kleijnen de eerste Nederlandse vrouw was die een Michelinster kreeg. Dat is onjuist. In 1978 was Maartje Boudeling, chef van Inter Scaldes in Kruiningen, de eerste. Zij zou later ook een tweede ster verwerven.  

________________________

Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu