Home > Culinair > Hotel-restaurant Château St. Gerlach viert 25 jaar bestaan

Hotel-restaurant Château St. Gerlach viert 25 jaar bestaan

Hij was het zelf alweer bijna vergeten, maar als negenjarig jongetje had Camille Oostwegel sr., de grondlegger van Oostwegel Collection, al grootse plannen met Château St. Gerlach, dat vandaag zijn 25-jarig bestaan als luxueus hotel viert. Het mysterieuze kasteel op een steenworp van zijn ouderlijk huis, bracht zijn toch al rijke kinderlijke fantasie geregeld op hol, vertelde hij in een publicatie over het château die enkele jaren geleden verscheen.

Samen met zijn vriendjes speelde hij gedurende zijn jeugd regelmatig in de omgeving van het grote huis, dat bewoond werd door een – in de ogen van de kinderen – geheimzinnige baron. Toen ze zich op een goede dag dichtbij de enorme voordeur waagden, voorspelde de jonge Camille tussen neus en lippen door dat het kasteel – dat op dat moment al in een lamentabele staat verkeerde – later van hem zou zijn en dat hij het helemaal zou gaan opknappen.

Château St. Gerlach, in het dorpje Houthem-Sint Gerlach (gemeente Valkenburg), doet vandaag precies een kwarteeuw dienst als exclusief hotel en restaurant. Bij dit gegeven wordt de komende weken uitvoerig stilgestaan met diverse speciale activiteiten. Voor gasten is er een speciaal arrangement samengesteld.

Het monumentale kasteel, dat na een lange, ingewikkelde verwervingsprocedure geheel gerestaureerd werd, werd op 15 september 1997 officieel geopend door mr. Pieter van Vollenhoven, de echtgenoot van prinses Margriet.

Precies vijf jaar geleden – op 15 september 2017 – was Van Vollenhoven opnieuw te gast op het landgoed, die keer samen met zijn vrouw. Aanleiding dit keer was de officiële opening van het St. Gerlach Paviljoen & Kasteelhoeve – naar een ontwerp van de uit Sittard afkomstige toparchitect Francine Houben. De op eigentijdse wijze vormgegeven uitbreiding doet voornamelijk dienst als onderkomen voor grootschalige congressen en andere evenementen. In de uit 1668 daterende en geheel gerestaureerde kasteelhoeve – die op natuurlijke wijze onderdeel uitmaakt van de omgeving – is sinds enkele jaren het succesvolle koffie- en lunchconcept ‘Burgemeester Quicx, Coffee & More’ gevestigd.

Het gelijknamige landgoed bestaat verder uit het kasteel zelf en de bijbehorende St. Gerlachuskerk. In de loop der tijd ontving Château St. Gerlach diverse beroemde gasten, onder wie de voormalige Amerikaanse president George W. Bush en zijn echtgenote Barbara (in 2005) en de leden van de legendarische Britse band The Rolling Stones in 2014.

Landgoed Château St. Gerlach is de afgelopen jaren steeds verder uitgebreid. In de nabijheid van het kasteel, met name aan de overkant, zijn grote stukken land aangekocht, waarvan de voortbrengselen gebruikt worden voor de vervaardiging van allerlei streekproducten. Ook de kaart van Les Salons, het enkele jaren grotendeels vernieuwde restaurant van het kasteel, biedt in de basis gerechten die zoveel mogelijk zijn bereid met ingrediënten uit de eigen moestuin. Deze wordt gerund door een groep van zo’n twintig enthousiaste vrijwilligers.

Een flink deel van de grond – WIJland genaamd – wordt gebruikt voor wijnbouw. Wie per spoor vanuit de richtingen Heerlen of Maastricht in Houthem-Sint Gerlach arriveert, ziet – als hij of zij het kleine stationnetje nadert – aan twee kanten wijnstokken staan. De druiven die ze opleveren worden gebruikt voor de productie van een groot deel van de huiswijnen die op de kaart staan in de restaurants die deel uitmaken van de overkoepelende Oostwegel Collection. De productie is goed voor een jaarlijkse opbrengst van zo’n 25.000 flessen.

De hele komende maand is feestmaand bij Château St. Gerlach. Zo wordt er een speciaal four-hands diner met sterrenchef Jef Schuur georganiseerd, worden er rondleidingen over het landgoed gegeven, kun je een bijzondere expositie bezoeken en helpen bij de oogst van WIJland en moestuin. Meer info via de website van Château St. Gerlach.

Joseph Corneli Allee 1, Valkenburg (NL)

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu