Business|Culinair

De Vis Factorij, feestgamma van a(nsjovis) tot z(alm)

Wat komt er tijdens de eindejaarsfeesten op tafel? Het culinaire brainstormen kan stilaan beginnen. De Vis Factorij in de Riemstse deelgemeente Vlijtingen – een steenworp voorbij de Belgisch-Nederlandse grens – geeft foodies een duwtje in de rug. „Wij hebben alles in huis, van dagverse vis tot ovenklare visbereidingen”, zegt Stijn Michiels.

Taalpuristen hebben het al opgemerkt: de spelling van De Vis Factorij beantwoordt niet aan de regels van de Nederlandse taal. Vis en factorij vormen een samenstelling en horen dus aan elkaar geschreven te worden. „Ja, maar dat hebben we bewust niet gedaan”, zegt Stijn Michiels, die samen met Seppe Loyens en Axel Verberckmoes het eigenaarstrio vormt. „Wij wilden het substantief vis in onze naam prominent benadrukken, want dat is waar het allemaal om draait. Ik durf te zeggen dat wij niet zomaar een vishandel zijn. Een van onze troeven is versheid. Dat kan vreemd klinken omdat Vlijtingen tweehonderd kilometer van de zee verwijderd is, maar door de nabijheid van de luchthaven van Luik bedraagt de tijd tussen vangst in de Noorse Zee en aankomst in onze ateliers geen 24 uur. Verser kun je niet hebben.”

Lijnvissers

„Drie keer per week wordt vis ingevlogen: zalm vanuit Noorwegen, witvis vanuit IJsland. In de namiddag gevangen en schoongemaakt, ’s nachts op het vliegtuig. Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan. Luchttransport is duurder dan vrachtwagen- of bootvervoer, maar zo maken we de weg van de visser naar de consument heel kort. Dat we snel kunnen schakelen, heeft ook te maken met het rechtstreekse contact met de vissers. Met een aantal van hen werken we al 25 jaar samen. Ik vind het belangrijk om te vermelden dat zij duurzaam vissen, met respect voor bedreigde soorten en onderwaterflora. Het zijn allemaal lijnvissers. Ze maken geen gebruik van sleepnetten omdat die de biodiversiteit op de zeebodem verstoren, de vis verwonden en andere zeedieren meeslepen, de zogenaamde bijvangst.”

Kant-en-klaar

Witvis (vooral kabeljauw) wordt ter plaatse gefileerd, maar voor zalm heeft De Vis Factorij in Vlijtingen sinds vorig jaar een eigen fileerinfrastructuur. Op de ijsbedden in het hedendaags ingerichte winkelpand liggen ook Nederlandse mosselen en ‘lokale’ vissen zoals tarbot, sardines en tong uit de wateren voor de kust van Zeebrugge en Breskens. In een lange koeltoog vind je een uitgebreid assortiment aan kant-en-klare gerechten, in de diepvrieskasten een breed gamma aan onder meer scampi, gamba’s, coquilles, inktvisringen en diverse vissoorten. „We hebben eveneens een brede keuze aan nevenproducten”, zegt Stijn Michiels. „Paellarijst, kruiden, pasta’s, wijnen, noem maar op. Omdat het in de eindejaarsperiode behoorlijk druk is, raden we de mensen aan om tijdig te bestellen. Heel wat klanten willen zoveel mogelijk tijd met hun gasten doorbrengen. Om geen uren achter het fornuis te staan, maken ze een keuze uit het aanbod in onze traiteurafdeling, van kant-en-klare voor-, hoofd- en bijgerechten tot aperitiefhapjes, soepen, visbuffetten en salades.”

Stokvis

Met de dagverse vis, schaal- en schelp[1]dieren richt De Vis Factorij zich zowel tot de hobby-kok als de professional. „We beschikken over een professioneel team, dat deskundige uitleg kan geven over alle vissoorten, hoe lang je die moet koken of bakken, welke ingrediënten je nodig hebt, enzovoort. Pakweg enkele decennia gele[1]den was – ik zeg maar wat – stokvis heel gewoon. Dat is een gedroogde vis die meestal wordt gemaakt van kabeljauw. De jongere generatie kent dat niet meer. Als iemand ernaar vraagt, maken wij er een punt van om er alle informatie over te geven. Sinds kort bieden we ook dry-aged vis aan, vis die in een rijpingskast een optimale smaak krijgt.”

Wie De Vis Factorij binnenwandelt, kan niet naast de familiefoto’s boven de koeltoog kijken. Op een daarvan staat de grootvader van mede-eigenaar Axel Verberckmoes. Hij begon in Mechelen ooit met het roken van haring en geldt als het gezicht van het traditionele vakmanschap dat Axel en zijn twee vennoten nastreven. „Ambachtelijkheid is een van onze pijlers”, benadrukt Stijn Michiels. „Daarom willen we van dichtbij betrokken zijn bij iedere fase van het ketenproces, van visser tot consument. Daar hoort ook het aankoopcomfort bij. Als restaurants en traiteurs ’s nachts hun bestelling plaatsen, wordt die de volgende ochtend bezorgd. Particuliere klanten kunnen in het click & collect-systeem van de onlineshop terecht: klikken, betalen en afhalen, ook op zondag. Zonder tijdverlies, want er is altijd parkeergelegenheid vlak voor de deur.”

Allewijstraat 1, Riemst (BE) – devisfactorij.be

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Business, Culinair

,

De vis factorij

Gerelateerd nieuws