Home > Business > Ziel & Zaligheid met Theo Bastiaens: ‘Limburg, wees niet te bescheiden’

Ziel & Zaligheid met Theo Bastiaens: ‘Limburg, wees niet te bescheiden’

In het dagelijks leven is Theo Bastiaens rector-magnificus van de open universiteit en momenteel ook voorzitter van het zogeheten rectorencollege. In zijn vrije tijd onderhoudt hij de hoogstambomen in de fruitweilanden die al vele decennia in familiebe- zit zijn. Onder het genot van zijn eigen gemaakte appelcider kijken we vanuit zijn grote tuin, tussen de loslopende kippen, naar de wereld van wetenschap en politiek, naar de noden van Limburg en meer bepaald die van parkstad.

De tuin thuis in Eygelshoven-Kerkrade biedt volop gelegenheid voor reflectie, daar waar het kantoor van de Open Universiteit in Heerlen deel uitmaakt van het alledaagse werkkader. Het OU-kantoor onderscheidt zich architectonisch niet van de meeste andere kantoren in den lande. Thuis is zijn keuze veel meer individueel. Geen ruimte voor status of protserigheid, wel voor puur natuur, kunst en vooral rust. Zijn dialect klinkt authentiek lokaal, zijn roots zijn onmiskenbaar te herleiden tot de streek die dicht bij Duitsland ligt. Zijn manier van praten is allesbehalve docerend, eerder onderzoekend, hoewel hij al lange tijd docent / hoogleraar is.

De Open Universiteit had altijd het patent op afstandsonderwijs, maar door corona moest iedereen daarop overstappen. Wordt de OU daardoor als het ware ingehaald?

„Zonder de andere universiteiten ook maar enigszins tekort te willen doen, hebben ze daar zo goed en kwaad mogelijk moeten improviseren om digitaal onderwijs te kunnen geven. Bij ons is dat al helemaal doorontwikkeld en hebben we veel geinvesteerd in voor online leren geschikt, specifiek cursusmateriaal. Dat is toch heel anders.”

De Open Universiteit heeft een ander karakter en ander imago dan de campusuniversiteiten die gemakkelijker in de belangstelling komen van media. Is dat vechten als underdog?

„In de Nationale Studentenenquête staan wij op nummer 3 als het gaat om studenttevredenheid en kwaliteit, dus doen we het wat dat betreft bepaald niet slecht. De eerste twee zijn meestal Twente en Wageningen, die wisselen elkaar af. We staan vooral goed aangeschreven voor natuurwetenschappen en psychologie, maar zijn breed in ons aanbod. Bij ons kun je komen om bachelor of master te halen en je kunt ook promoveren. Dus we bieden precies dezelfde mogelijkheden, alleen op een andere manier, namelijk door afstandsonderwijs, hoewel we daarnaast ook zeventien studiecentra hebben in Nederland en Vlaanderen, waar groepsonderwijs wordt gegeven. Maar het is inderdaad zo dat wij lange tijd minder aan bod kwamen in de publiciteit. Ik heb er sinds mijn komst twee jaar geleden zelf aan gewerkt om daar iets aan te doen. Je moet daar zelf actief in zijn, niet wachten totdat ze je gaan bellen. De Open Universiteit is nu meer zichtbaar geworden in de media.”

Waarin kan de Open Universiteit zich überhaupt onderscheiden, los van het afstandsonderwijs?

„Door de kwaliteit van digitaal lesgeven, maar daarnaast ook door een grote toegankelijkheid en flexibiliteit. Toegankelijkheid was de voornaamste doelstelling bij de oprichting in 1984. Universitair onderwijs moest voor iedereen bereikbaar zijn, waarbij je uiteraard een bepaald niveau van kennis moet halen. De Open Universiteit is wat meer op praktijk gericht doordat je bijvoorbeeld makkelijker bepaalde elementen van een vak uit kunt kiezen. Dat heeft ermee te maken dat veel studenten van ons ook al werken, dus die kijken heel praktisch waar ze de meeste behoefte aan hebben. We willen niet dat studenten…

VERDER LEZEN?

Je leest de volledige reportage nu in de nieuwste editie van CHAPEAU magazine. Bemachtig jouw exemplaar bij een van de verkooppunten of word Chapeau Club Member en ontvang CHAPEAU magazine zes keer per jaar thuis!

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu