Home > Living > Eefjes living > Cottage core: hype of blijvertje?

Cottage core: hype of blijvertje?

Nu we de eerste helft van het jaar erop hebben zitten, lijkt het me een mooi moment om de balans op te maken in de voorspelde interieurtrends van 2021. Wat is ervan uitgekomen, en wat hebben we toch besloten links te laten liggen? Mijn onderzoek kwam echter niet verder dan één trend in het bijzonder: cottage core. Ik raakte er nogal van in de ban.

Eind vorig jaar schijnt cottage core zijn intrede in zowel de mode- als interieurwereld te hebben gedaan. Dat ik er nog nooit van had gehoord, kan twee dingen betekenen. Of ik moet accepteren dat ik ouder word en niet meer weet wat ‘de jeugd’ bezighoudt, óf de trend is niet zo’n hype geworden als verwacht.

Ik kies voor het laatste. Voor degenen die net als ik even niet heb opgelet, cottage core, ook wel country core genoemd, betekent zoveel als de hang naar het landelijke leven, en alles wat daarbij komt kijken. Denk in termen als: klassiek, romantisch en landelijk, maar ook: tuinieren in de moestuin, kantklossen en haken. Alles wat je zo’n beetje kunt voorstellen bij het leven in een huisje op de prairie.

Natuurlijk komt ook deze trend voort uit het lockdownleven: we werden vorig jaar met zijn allen teruggeworpen op onszelf, ons huis en onze ‘beperkte’ omgeving. Daar gaan we soms gekke dingen van doen. Wat begon met wandelen, tuinieren en taarten bakken, nam bij sommigen al snel serieuze vormen aan. Vrienden en kennissen die normaal naar Bali en Cuba gingen, vochten de afgelopen twaalf maanden om het leukste huisje op de Veluwe en/of Ameland. En wie het uiteindelijk lukte om een felbegeerde tiny house te boeken, gaf zich er ook helemaal aan over. En dus werd er naar hartenlust gekampeerd, getandemd en gekanood. Maar ook thuis ontkwamen we er niet aan.

Interieurs gingen op de schop, er werden planten ingeslagen dat het een lieve lust was, en de dekentjes, kaarsjes en kussens waren niet aan te slepen. Dat gold eigenlijk wel voor iedereen. Voor de hardcore cottage-fans ging het echter nog een stap verder: om de landelijke stijl helemaal te integreren in huis, werden moderne woningen voorzien van oud-Engels landelijk servies, bloemetjesbehang en rotanmeubels. Zoek maar eens op #cottagecore en laat je inspireren.

Nu ben ik heel benieuwd of – nu het ‘gewone’ leven weer begint – deze trend standhoudt, of dat we weer terugkeren naar meer minimalisme. Persoonlijk heb ik het thuis graag clean, rustig en in balans. Maar voor de liefhebbers van deze Laura Ashley-stijl is er gelukkig ook goed nieuws. Want mocht de hype overwaaien, dan is een ticket naar het Britse platteland binnenkort zo weer geboekt. Dat is uiteindelijk toch het walhalla van het cottage-leven. En een versie waar ook ik me graag aan waag – maar dan wel voor een weekje.

show auteur

Auteur: Eefje Pieters

Interieurfanaat met een modehart

Eefje Pieters

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.