Home > Business > Stille verkoop in opmars

Stille verkoop in opmars

Met name in de markt van exclusieve huizen en objecten is het fenomeen van de zogeheten stille verkoop in opmars. Rentmeester-makelaar Frank Klement zet de oorzaken op een rijtje. „We zien nu een generatie die voorzichtiger is geworden. Mensen die niet meer alles willen laten zien wat ze hebben. En die er ook niet op zitten te wachten dat een hele serie foto’s van onder meer hun slaapkamer en badkamer op Funda verschijnt. Ze zijn gesteld op privacy en zetten op die manier een filter in. En daarnaast is het ook een vorm van voorzichtigheid, ze willen niet iedereen in hun huis laten.”

Bij Klement Rentmeesters spelen ze er al jaren op in. „Deze trend is al een hele tijd bezig en die zie ik ook niet gauw verdwijnen. Er is nog altijd schaarste in het bovensegment van de markt. De vraag is simpelweg groter dan het aanbod.”

Toch zal de verkopende partij kopers moeten vinden, dus enige vorm van communicatie is dan wel noodzakelijk. „Jazeker, en daarom komen de mensen die hun huis willen verkopen naar ons toe om dat aan te geven, maar wel met de nadrukkelijke vraag om dat niet te publiceren op bijvoorbeeld onze website of in een advertentie. Want er komt ook een aantal mensen naar ons toe die juist op zoek zijn naar een bijzondere woning of object. Wij kennen die mensen, we weten hun wensen. Op die manier kunnen we de verkoper en de koper heel doelgericht met elkaar in contact brengen, in alle discretie. En dus zonder dat er een bordje Te koop in de tuin staat. Op het moment dat wij een nieuw object in de verkoop krijgen, informeren we eerst de mensen die bij ons zijn ingeschreven en van wie we weten wat ze zoeken. Dat werkt heel efficiënt.”

Ook met stille verkoop ontkom je niet aan bezichtigingen. Het verschil is dat je die veel meer in de hand hebt en kunt selecteren.

Frank Klement Klement Rentmeesters

Het lijkt eenvoudig, maar uiteraard komen daar toch nog zaken bij die bekeken moeten worden. „Natuurlijk. Er zijn bijvoorbeeld panden waar ook een commerciële exploitatie op zit. Hoe ga je daarmee om? Hoe zit het met vergunningen, met bestemmingsplannen, met de staat van het gebouw, zeker als het een monument is. Dat zijn allemaal aspecten waar we specialisten voor in huis hebben, om een en ander grondig te bekijken. Dat is ook de reden dat wij zo’n pand altijd heel goed documenteren, zodat alle nodige informatie beschikbaar is. Dan voorkom je teleurstellingen aan beide kanten.”

Maar ook met stille verkoop ontkom je niet aan bezichtigingen. „Het verschil is dat je die veel meer in de hand hebt en kunt selecteren. Wij weten wie we sturen. Terwijl als een pand in het openbaar in de verkoop staat, dan kunnen zich allerlei mensen melden van wie je geen idee hebt wat ze precies zoeken en of ze ook de mogelijkheden hebben om tot aankoop over te gaan.”

Frank Klement noemt nog een opvallend punt bij een stille verkoop. „Je ziet dan vaak dat de potentiële kopers vooral kijken of het hen bevalt qua huis, locatie enzovoorts. Als dat helemaal klikt, dan hebben ze het pas over de prijs. De gunfactor komt er dan ook duidelijk bij kijken. In die gevallen zie je ook vaak dat grote delen van de inventaris worden overgenomen.”

Ondanks de trend van de stille verkoop zal er volgens Frank Klement ook altijd een segment blijven dat gebaat is bij een open verkoop, zodat de markt in z’n geheel wordt aangesproken. „Dan kun je je hele portefeuille laten zien. Behalve dus die objecten die in de stille verkoop zijn.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.