Herbestemming: van kerk naar woningen
Een nieuwe gebruiksfunctie geven aan bijvoorbeeld een boerderij, een klooster, een kerk of een ander gebouw met een monumentale of cultuurhistorische waarde, noemen we herbestemmen. Er komt heel wat kennis en creativiteit bij kijken om dat voor elkaar te krijgen. Bij Klement Rentmeesters hebben we daar in de loop der jaren veel ervaring in opgedaan.
Zo kwam er vanuit de gemeente Meerssen de vraag wat de mogelijkheden tot herbestemming zouden zijn voor de Auw Kèrk aan de Burchstraat. „Hierbij hadden we al het idee dat een openbare verkoop het beste zou zijn, met een lichte voorkeur voor woningen. Maar het had ook een andere invulling kunnen worden. De inschrijvingen zijn door een gemeentelijke commissie bekeken”, zegt Patricia Wehren, projectleider economie en maatschapij van de gemeente Meersen.
Historie
De Auw Kèrk ligt midden in de dorpskern van Bunde en is een rijksmonument met een lange bouwgeschiedenis. In de twaalfde eeuw stond er op deze plek al een kapel en in de late middeleeuwen verrees er een heus kerkgebouw, dat werd de St. Agneskerk. Op dezelfde plek werd vanaf 1714 een geheel nieuwe kerk gebouwd en in de loop der jaren en eeuwen zijn er nog diverse verbouwingen en uitbreidingen geweest.
Plannen maken is leuk, maar realisatie is nog veel leuker

Onderzoek
We beginnen altijd met een grondige analyse van de bouwhistorie en stellen een volledig bouwhistorisch onderzoek op. Dat begint met de ontstaansgeschiedenis, vervolgens de bouw- en gebruiksgeschiedenis en tenslotte een waardestelling. Deze verkenning levert inzicht en kennis op over de monumentale waarde en resulteert in een leidraad voor toekomstige verbouwings- en herbestemmingsplannen. Voor een overheidsinstantie levert dit bovendien richtlijnen op bij de beoordeling van eventuele bouwplannen.
Vervolgens kijken wij naar de bouwkundige staat en onderhoudstoestand, mede in verband met subsidieaanvragen. We formuleren de uitgangspunten voor herbestemming en zetten de diverse scenario’s op een rijtje zoals bedrijfshuisvesting, wonen (regulier en met kantoor aan huis), hotel enzovoorts. Dat heeft geresulteerd in een vervolgopdracht om de markt te consulteren voor eventuele verkoop. Daarvoor is een bidbook opgesteld en in de markt gezet, waar zes inschrijvingen op kwamen. Uiteindelijk is gekozen voor het bedrijf Tenzin, dat de beste beoordeling kreeg.
Subsidie
Hun plan is om het gebouw te restaureren en er acht woningen te realiseren. De vergunning daarvoor is bijna rond. De vervolgopdracht, namelijk de verkoop daarvan, wordt door Klement Rentmeesters uitgevoerd.
Aan de hand van dit praktijkvoorbeeld is goed te zien hoe wij vanaf het begin het hele proces professioneel kunnen begeleiden tot aan het eindresultaat. Herbestemmen is een vak apart, daar hebben we veel knowhow in opgebouwd.
Eigenaren van gebouwen die ook aan een herbestemming denken, doen er goed aan snel contact met ons op te nemen. Per 1 oktober is namelijk de subsidieregeling voor onderzoek naar herbestemming weer opengesteld.
