Home > Health > Samefko's Health > Gezondheid? Keep it simple!

Gezondheid? Keep it simple!

Een gezonde leefstijl. Wat dat inhoudt weet eigenlijk iedereen wel. Simpel, toch? Nou het zal je verbazen. Want als ik er dan wel eens naar vraag, bijvoorbeeld bij een intake, komen mensen vaak niet verder dan ‘euhm ja gewoon, dat je gezond bezig bent’.
Gewoon gezond bezig zijn, een gezonde leefstijl, gezondheid. Uiteindelijk gaat het er denk ik voornamelijk om dat je je goed voelt. En dan vind ik het weer interessant te ontrafelen hoe je het voor jezelf zo simpel mogelijk kunt maken je ook daadwerkelijk goed te voelen.

Simpel, daar houden we van. Maar we verwarren simpel nogal eens met makkelijk en dat zijn toch echt twee verschillende dingen. Ik zal er geen geheim van maken, gezondheid of vitaliteit, zo je wilt, gaat niet over één nacht ijs. Het is ook geen eindstation. Ik spreek dan ook liever van een health journey of gewoon ‘simpele’ gezondheidsreis.

Hoe je het wendt of keert: gezondheid is een delicate staat van zijn, die kan komen en gaan. Zolang je de randvoorwaarden respecteert en daar energie in blijft steken, vergroot je je kans om gezond te blijven. Die randvoorwaarden zijn ook eigenlijk weer heel simpel. Tegelijk zijn het dé kritieke succesfactoren, de driebenige fundering, die bepaalt of datgene wat erop gebouwd wordt verder de hoogte in kan gaan of zal bezwijken. Die randvoorwaarden zijn: rust & regelmaat, een eetpatroon dat delicious & nutritious is en een dagelijks beweegpatroon dat zowel uitdagend als leuk is.

Te weinig (of te veel) aandacht aan een of meerdere van deze drie pijlers is een voorbode voor disbalans en zal het geheel doen laten instorten. Poedertjes, wonderpilletjes noch de nieuwste gadgets zullen daar iets aan veranderen. Want 95% van je resultaat wordt bepaald door wat je voor 95% van de tijd doet. De overige 5% is enkel bedoeld voor optimalisatie en dat is alleen zinvol wanneer de basis goed is. Immers: wat valt er anders te optimaliseren?

Dus die yoga tea die je elke dag rond middernacht drinkt om in slaap te komen, helpt je echt niet beter slapen als je te veel dingen op een dag gepland hebt, waardoor je continu achter de feiten aan loopt, gestrest bent en te laat naar bed gaat. Creëer eerst eens wat meer rust en regelmaat voor jezelf. En bespaar je ook de toch al niet lekkere vegan omega-3 capsules alsjeblieft en al die andere dingen die je grootmoeder niet meer zou herkennen. Hou het simpel: kook met echte boter en kruiden. Snij je vlees of vis zelf. Was je groenten. Man wat krijg je een andere binding met eten als je het zelf weer eens bereidt, wat smaakt het daarna goed ook! Dan heb ik het niet eens over die boost aan echte voedingsstoffen!

En let’s be honest, beleef je echt meer plezier op die 1.63 kilo lichtere carbon-fiets? Sneller zul je ongetwijfeld gaan, hoewel: ook wanneer je eigen frame best nog wel wat meer marge heeft dan die anderhalve kilo? Uiteindelijk gaat het er natuurlijk niet om hoe je het doet, maar dat je het doet. Maar ik beloof je: als je het maar vaak genoeg doet, wordt uiteindelijk de simpele weg vanzelf de makkelijke.Veel succes met simplificeren, geniet van de gezondheidsreis.

Dr. Samefko Ludidi (Schimmert, 1985) is voedingswetenschapper, bestsellerauteur en private coach. Hij begeleidt onder meer bekende Nederlanders, onder wie presentato-ren, artiesten en internationale topsporters. Samefko schrijft en spreekt, lokaal en nationaal, met het doel wetenschap te vertalen naar praktijk.

show auteur

Auteur: Dr. Ludidi

Voedingswetenschapper, bestsellerauteur en private coach

Dr. Ludidi

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.