Home > Geen categorie > Sauna rituelen

Sauna rituelen

Een Löyly (spreek uit: Leujluu) mag niet ontbreken tijdens een dagje sauna. Tijdens dit opgietritueel wordt hete lucht met heerlijk geurende olie door de sauna verspreid. Een sensationele belevenis die je helpt nog dieper in je ontspanning te komen. Davey van Keulen saunameester bij Thermae 2000 en Rob Keijzer, drievoudig wereldkampioen opgieten, nemen ons mee in deze wondere wereld.

Löyly, ook wel Aufguss of opgieting genoemd, is een van oorsprong Fins gebruik. Hierbij worden ijsballen met etherische olie op de saunakachel aangebracht. De saunameester brengt de vochtige lucht die ontstaat in beweging met een handdoek of waaier. Door de stijging van de gevoelstemperatuur gaat je lichaam extra hard werken om de afvalstoffen af te voeren. De waterdeeltjes uit de lucht slaan als een warme deken neer op de huid en dat bevordert het zweten. Het is een ware opkikker voor lichaam en geest. Thermae 2000 was ooit de eerste sauna in Nederland waar dit ritueel werd aangeboden. ,,Dat was heel klassiek en basic. Een afsluiter van je saunasessie. Nu breiden we dit ritueel uit en brengen we het naar een hoger niveau”, vertelt Davey van Keulen. Alle 32 saunameesters van Thermae 2000 volgden een opleiding bij Rob Keijzer om de kneepjes van het vak te leren. Inmiddels stellen zij vanuit hun eigen passies zelf opgietingen voor het programma van Thermae 2000 samen. Rob werd drie keer op rij wereldkampioen opgieten en reist de wereld over voor het geven van trainingen. ,,Ik zie opgieten als een kunst. Het belangrijkste is dat je passie hebt en dat ook uitstraalt. Je moet het publiek weten te enthousiasmeren. Een goede saunameester voelt aan wat de groep nodig heeft en past zijn sessie daarop aan”, aldus Rob. Davey vult aan: ,,De taak van een saunameester is om de gasten te begeleiden bij hun ontspanning. Het is niet meer: hoe heter, hoe beter. Opgieten gaat veel verder dan dat. Met warmtewisselingen, geluiden, kleuren en geuren neemt de saunameester je mee. Alle zintuigen worden geprikkeld.” De nieuwe panoramasauna leent zich hier perfect voor. ”De sauna heeft een capaciteit tot honderd personen met uitzicht op het Geuldal.”

Show- en Freestyle Aufguss
Met de doorontwikkeling van de opgietingen, een breder activiteitenprogramma en nieuwe faciliteiten speelt Thermae 2000 in op het veranderende sauna-publiek. ,,Naast het gezondheidsaspect en de rust komt een groeiende groep gasten ook voor entertainment. Het is een andere vorm van ontspanning.”

Rob herkent die trend. ,,Rituelen worden steeds belangrijker in de wellness. Mensen zoeken naar korte ontsnappingen uit hun stressvolle bestaan. Rituelen zorgen ervoor dat je gedachten echt even los kunt laten.” Dat is de reden dat de populariteit van Aufguss groeit. “Het draait steeds meer om de beleving. Naast de klassieke opgieting is er de show-opgieting. Een theaterspektakel met muziek, licht, geluid en choreografie.

Daarnaast organiseer ik in Kochel Am See, de grootste sauna ter wereld, Freestyle Aufguss Battles. Twee saunameesters strijden tegen elkaar in drie ronden. Hier gaat het om het om zwaaien op de muziek en het contact met de gasten. Laten zien dat je beter bent dan je tegenstander, maar met respect voor elkaar. Dat is echt een compleet nieuwe ervaring.”

Ook een opgieting bijwonen? Bij Thermae 2000 kun je meerdere malen per dag in verschillende sauna’s genieten van dit ritueel. In de Pyöra sauna is drie keer per dag een mini-opgieting in combinatie met een verzorgende inwrijving met Limburgse honing. In de Rasulruimte kun je genieten van de Stoombadopgieting, een unieke opgieting waarbij warmte en kou met elkaar gecombineerd worden. Ook in de buitensauna en panoramasauna vinden doorlopend opgietingen plaats.

TIPS VOOR BEGINNERS
De eerste keer Löyly? Rob Keijzer geeft tips:
• Als je moeite hebt met naakt zijn, ga een keer op badkledingdag of hou je handdoek om.
• Voor een eerste keer is acht tot twaalf minuten voldoende.
• Ga onderin in de cabine zitten, daar is de lucht het minst warm.
• Bescherm je hoofd tegen de hitte met een saunahoedje.
• Luister naar je lichaam. Verlaat de cabine als het te veel wordt.
• Drink voldoende water voor en na de saunagang en koel rustig af.

Dit is een artikel uit het Thermae 2000 jubileummagazine, een Chapeau Content Creators productie ter ere van het 30-jarig jubileum van Thermae 2000.

hide auteur

Auteur: Dewi Andoetoe

Nieuwsgierige allround tekstschrijver

Dewi Andoetoe

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu