Home > Auto test > Audi TT: van designicoon tot collectors item

Audi TT: van designicoon tot collectors item

Een kwarteeuw geleden stal een concept car de show op de Internationale Auto Ausstellung (IAA) in Frankfurt. In 1998 stond het geesteskind van de jonge Duitse designer Peter Schreyer als Audi TT coupé in de showroom, vanaf 1999 ook als roadster met een handbediend stoffen dak,

Vanaf dag één liep het storm voor de nieuwkomer, vanuit alle geledingen van de bevolking. Iedereen met een voorliefde voor aparte sportwagens wilde een glimp opvangen van het kunstwerk op wielen. Het was al weer een hele tijd geleden, sinds de voorstelling van de Porsche 911, dat een nieuw automodel zoveel begeestering kon opwekken bij een kunstminnend publiek. Bij architecten, mode- en reclamemakers en andere creatieve geesten ontwikkelde zich een onweerstaanbare drang om het hebbeding in huis te halen. Ook de autojournalisten waren enthousiast en schreven vol lof over de geslaagde symbiose tussen de puristische vormgeving van de Audi TT en diens sportieve rijkwaliteiten.

Derde generatie

De Audi TT is inmiddels aan zijn derde generatie toe. Aan zijn zuivere lijn is gelukkig niet geraakt, wel zijn technologische en enkele cosmetische verbeteringen aangebracht waardoor de auto up-to-date én in blakende vorm blijft zo-als je dat van een sportwagen van dit kaliber en prijsniveau mag verwachten. Sterker nog, met de jaren is de Audi TT nog krachtiger, sneller en behendiger geworden. Oordeel zelf: 230 pk, van 0 naar 100 km in 5,5 seconden en een begrensde topsnelheid van 250 km/u. Dankzij de quattro vierwielaandrijving en het laag zwaartepunt kleeft die als het ware aan de weg en is die op zijn best op een snel en bochtig parcours. In onze regio vind je dat in de Ardennen en de Eifel. Onvergetelijk blijft mijn testrit met de Audi TT roadster op de flanken van de Passo dello Stelvio die het Duitstalige Zuid-Tirol met de Italiaans sprekende regio Sondrio verbindt. Een bij wijlen letterlijk adembenemende ervaring. De Stelvio is de hoogst gelegen bergpas in Italië en bestaat uit 48 haarspeldbochten die het uiterste vergen van mens en machine. Maar de Audi TT roadster leent zich even-zeer voor een romantisch flaneertochtje met zijn tweetjes aan de Côte d’Azur. Het is die polyvalentie die de Audi TT roadster zo uniek én begeerd maakt, maar ook net dat tikkeltje duurder dan wat menigeen wil of kan spenderen aan een nieuwe auto.

Zwaarder

Waarom niet uitkijken naar een tweedehands model? Goede vraag. Want heb ik u al verteld dat deze derde generatie Audi TT ook de laatste is? Het designicoon wordt daardoor een collectors item en dus een interessante geldbelegging. Zijn opvolger zal elektrisch worden aangedreven en zo’n twee ton wegen waardoor die zijn uitdagende karakter verliest. Nu weegt die 1400 kilo. Vanuit dit perspectief ben ik op zoek gegaan naar een exemplaar op de tweedehandsmarkt dat én top is uitgerust én top onderhouden met weinig kilometers op de teller én een topaanbieding, lees betaalbaar, is. Op mijn zoektocht ben ik terechtgekomen bij autobedrijf Ploemen in Meerssen met een zeldzaam exemplaar in de aanbieding, type 2.0 TFSI Quattro Pro Line S -Tronic met 22.000 km op de teller. In 2016 heeft de eerste eigenaar ruim 90.000 euro betaald, nu gaat die van de hand voor 38.900 euro. De wagen verkeert in een onberispelijke staat en is een full option exemplaar, inclusief zes maanden BOVAG-garantie. Een buitenkans voor de ware liefhebber.

Autobedrijf Ploemen Meerssen BV – Ambyerweg 2, Meerssen (NL) – autobedrijfploemen.nl

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.