Travel

Zuid-Limburg lonkt: ambassadeurs nemen je mee op pad in Maastricht en Zuid-Limburg

tekst Demy Janssen
, fotografie Eighty8things

Maastricht is een bijzondere stad in een nóg bijzonderdere regio: Zuid-Limburg. Van de rijke geschiedenis tot de waanzinnige cultuur en (on)bekende tradities. Deze vier ambassadeurs – met Maastrichtse roots – nemen je in het magazine Zuid-Limburg lonkt van Visit Zuid-Limburg mee op ontdekking langs diverse verhalen en thema’s! Deze fijnproevers vertellen je graag meer over deze bijzondere thema’s en nemen je mee langs een aantal fijne plekken in Maastricht.

Zuid-Limburg is de bron van Europa – Camille Oostwegel

In zijn tijd als actieve horecaondernemer heeft Camille Oostwegel Zuid-Limburg op toeristisch vlak van een nieuwe markt voorzien. Met zijn unieke hotels en restaurants gevestigd op de meest idyllische plekken van Zuid-Limburg wist hij een internationaal publiek in het hogere segment naar de regio te krijgen. Een sterk staaltje ondernemerschap, maar zeker ook met oog voor de ontwikkeling van de streek. Al was die ontwikkeling eigenlijk al jaren in volle gang. ,,Zuid-Limburg is un pays sans frontières, een land zonder grenzen. Centraal gelegen en altijd in direct contact met onze buurlanden. Dat wisten de Romeinen toen ze zich hier 2000 jaar geleden vestigden, dat wist Karel de Grote – de geestelijke vader van Europa. En met de Eurotop van 1991 en daaruit voorvloeiend het Verdrag van Maastricht werd de toch al Europese aard van onze stad en streek nogmaals benadrukt.’’ Zuid-Limburg ís Europa. Dat zie, voel, proef en hoor je.

Tip: ga op ontdekkingstocht langs een aantal iconische locaties die aan de ondertekening van het Verdrag van Maastricht herinneren > bezoekmaastricht.nl/verdrag

Limburg is écht bourgondisch – André Rieu

De reclame die André Rieu over de hele wereld voor Limburg maakt, is niet in marketingwaarde uit te drukken. ,,Overal waar ik speel vertel ik het publiek over de plek waar ik vandaan kom. Dat het zó mooi is en iedereen muziek maakt. Misschien een beetje overdreven, maar ik ben wel echt trots op Limburg.’’ Vooral het bourgondische karakter van de Limburgers spreekt Rieu enorm aan. ,,Bourgondisch is een term die hier ook écht inhoud krijgt. Neem ‘t Preuvenemint, dat proberen ze overal te kopiëren maar het werkt echt alleen hier, omdat wij het vanuit ons hart doen.’’ Datzelfde geldt volgens de stehgeiger voor de muziek; die zit ‘ons Limburgers’ in het bloed. Met eeuwenoude tradities van harmonieën, fanfares en schutterijen kan dat ook bijna niet anders. Het is hier fijn, dat beseft Rieu zich des te meer als hij tussen zijn concerten door – al dan niet samen met wereldbekende sterren – thuiskomt. ,,Het is hier anders dan waar dan ook. Iedereen die ik meeneem wordt verliefd op deze regio. Ikzelf kan geen genoeg krijgen van het uitzicht over de Jekervallei, richting Château Neercanne.’’ Er is geen plek zoals thuis, geen plek zoals Zuid-Limburg.

Ons Krijtland raakt het hart van de Zuid-Limburgse identiteit – Pieter Caljé

Overal ter wereld is wel krijt te vinden, maar meestal zit het zeer diep in de grond. In Zuid-Limburg niet; onze streek is een van de weinige waar het krijgt ‘dagzoomt’. ,,Je kunt het bij wijze van spreken zo oppakken. Het vormt dan ook de rode draad door onze geschiedenis’’ weet cultuurhistoricus Pieter Caljé. Al zolang we weten hebben de inwoners van Zuid-Limburg gebruikgemaakt van de krijtondergrond. Om te overleven, voor welvaart, voor veiligheid en voor cultuur. ,,In de oudheid draaide alles om vuursteen. Vuursteen komt voor in onze Zuid-Limburgse krijtbodems, het materiaal is keihard maar supermakkelijk te bewerken. En dus kon je er – na inzichten van die tijd – alles mee.’’ Vele jaren later, in de tijd van de Romeinen, bestrooiden de lokale boeren hun land met het vruchtbare krijt uit de grond en in de twaalfde eeuw ontdekte we krijt als bouwmateriaal. Nog steeds typeren de kerken, kathedralen, boerderijen en kastelen het Limburgse landschap. Krijt vorm onze band met het verleden.

Krijt zien, voelen, pakken? Wijk uit naar de ENCI-groeve of de mergelgrotten en ervaar het unieke krijtlandschap van dichtbij! Vondsten uit de regio ontdek je in het Natuurhistorisch Museum.

De smaak van Limburg – Frank van Eerd

Denk je Limburg, dan denk je vlaai. Al sinds mensenheugenis is de lekkernij hét handelsmerk van bourgondisch Limburg. Maar wist je dat de vlaai zoals wij hem kennen helemaal niet uit Limburg komt? ,,‘Onze’ vlaai komt uit Zuid-Duitsland’’ weet Frank van Eerd, eigenaar van en bakker bij De Bisschopsmolen. ,,Daar werden in de middeleeuwen de resten van brooddeeg en fruit samen gebakken. Wij ontdekten die plattaarten, namen ze mee naar huis en verfijnden ze tot de vlaai die iedereen kent.’’ En dat geldt niet alleen voor vlaaien hoor; zuurvlees is een overblijfsel van de Spaanse bezetting, wijnbouw dateert al uit ons Romeins verleden. Maar wat zijn dan wel typische Limburgse streekproducten? Frank van Eerd is bakker en dag in dag uit bezig met ‘de smaak van Limburg’ en is van mening dat een streekproduct ten minste voor 70% dient te bestaan uit ingrediënten uit de streek, en ook daadwerkelijk in de streek wordt geproduceerd. ,,Niet alleen goed voor de smaak, ook wel drie keer zo gezond. Is het niet omwille van de transparante productieketen, dan wel omdat het menselijk lichaam is geprogrammeerd om te eten wat er in je eigen omgeving groeit en bloeit. Een stukje evolutietheorie zou je kunnen zeggen.’’ Geen lokale roots betekent dus niet per se dat een product geen streekproduct mag zijn, in Maastricht wordt de Maastricht vlaai dan ook elke dag, 25 oktober in het bijzonder, gruuts gevierd

Biertje erbij? Niets zegt bourgondiër als een vers getapt, lokaal gebrouwen (speciaal)biertje. Daar hoef je niet ver voor te reizen: wist je dat Maastricht maar liefst drie stadsbrouwerijen telt? Brouwerij BoschBrouwerij Zuyd en Stadsbrouwerij Maastricht.

Ook de rest van Zuid-Limburg ontdek en beleef je aan de hand van een van de vele thema’s die onze provincie rijk is. Je vindt Zuid-Limburg Lonkt, het (gratis) magazine over die vijftien thema’s, in het Maastricht Visitor Center en de Visit Zuid-Limburg shops.

Deel dit artikel:

Demy Janssen

Creatieveling en levensgenieter

Aan Chapeau Magazine verbonden sinds haar stage eind 2016. Demy ontwikkelde zich in de afgelopen jaren tot een vaste waarde binnen het team van Chapeau, met een takenpakket dat varieert van creatie tot commercie, van productie tot presentatie en alles ertussenin. Maar het allerliefste schrijft Demy over de (de smaak van) Limburgse gastronomie. Dat is dan ook waar je de grootste kans hebt Demy op haar vrije avonden en in de weekenden te treffen.

Demy Janssen 's topic(s):
Culinair, Uitgelicht

Gerelateerd nieuws