Home > Travel > Zuid-Limburg krijgt wandelnetwerk van 1800 kilometer

Zuid-Limburg krijgt wandelnetwerk van 1800 kilometer

Zuid-Limburg krijgt een officieel wandelnetwerk van maar liefst 1800 kilometer lang, dat bovendien aansluiting geeft op reeds bestaande netwerken in de Belgische Voerstreek en het Aachener Wald. Dat is gisteren bekendgemaakt in Valkenburg aan de Geul, waar de zestien Zuid-Limburgse gemeenten een overeenkomst voor een gezamenlijke aanbesteding tekenden. Ook de Provincie Limburg investeert in het netwerk.

 

Het netwerk zal worden aangelegd in de driehoek tussen Sittard-Geleen, Vaals en Eijsden-Margraten. Ook toekomstige netwerken van Städteregion Aachen en Selfkant zullen in de nabije toekomst aangesloten worden.

 

Voor de Zuid-Limburgse inwoners en gasten betekent dit dat de gekleurde paaltjesroutes die nu her en der te vinden zijn het komend jaar geleidelijk worden vervangen door ‘knopen’. Dat zijn nummerbordjes die het mogelijk maken om eigen routes samen te stellen. Het samenwerkingsproject heeft om die reden de naam ‘Knopen Lopen’ meegekregen.

 

Knopen Lopen biedt zowel voordelen voor de inwoners van Zuid-Limburg, maar ook voor gasten van buiten en niet te vergeten ondernemers. Uit onderzoek blijkt dat wandelen een van de belangrijkste vrijetijdsbestedingen is, dus een netwerk van wandelroutes is tevens gunstig voor de economie.

 

Gedeputeerde Joost van den Akker is dan ook verheugd dat de Zuid-Limburgse gemeenten dit project samen oppakken, zei hij bij de presentatie. ,,Het nieuwe netwerk gaat de Zuid-Limburgse vrijetijdseconomie een enorme boost opleveren. Daarnaast biedt het knopen lopen-systeem alle gelegenheid om toeristische spreiding te creëren en heel Zuid-Limburg te bewandelen. Het sluit ook mooi aan bij de bestaande netwerken elders in de provincie. Vergeet ook niet de bijkomende gezondheidsvoordelen omdat een goede wandelinfrastructuur, bijvoorbeeld vanuit de woonkernen het laagdrempeliger maakt om te bewegen.”

 

Het knopen lopen-wandelnetwerk – dat in vele toeristische regio’s in Nederland (en België) al geïmplementeerd is – brengt grote voordelen met zich mee. Zo kunnen wandelaars eenvoudig een eigen route op maat samenstellen en kunnen ondernemers daarbij aanhaken, onder andere door het aanbieden van arrangement.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu