Home > Travel > Zalig zomeren in Roermond

Zalig zomeren in Roermond

Auteur: Jp Cortenraedt

De meeste mensen gaan niet de héle zomer voor hun vakantiebestemming naar zonnige of andere verre oorden. Een dagje aangenaam verpozen in een stad in de eigen regio is dan ook welkom. Roermond is een bestemming die zich daar heel goed voor leent, omdat er op veel fronten te genieten valt.

Om als stad een bestemming te worden voor potentiële bezoekers, een zogeheten destinatie, daarvoor moet je tegenwoordig heel wat in huis hebben. Immers, de toeristische concurrentie ligt niet alleen om de hoek, maar overal. Want voor een paar tientjes ben je zo in Milaan of Barcelona voor een lang weekend. Daar moet je natuurlijk wel zin in hebben. En een uitstapje van enkel een hele of halve dag, dat kan juist ook een behoefte zijn. Zonder dat gedoe van een luchthaven. In de eigen regio heeft een stad als Roermond dan aardig wat troeven en die zijn de laatste tijd steeds sterker geworden. Neem bijvoorbeeld het uitgebreide watersportgebied pal bij de stad. In de zomer is dat een absolute trekpleister. Veel van die recreanten komen voor langer dan een paar uur en pikken ook wat mee van de charme van de stad. Daarnaast is er uiteraard het Designer Outlet Center, een apart fenomeen dat op zich al een destinatie is, nu al voor maar liefst zeven miljoen bezoekers uit heel de wereld.

Culinair, shoppen en Recreëren 
DOEL: tweede stad van Limburg De eerste ‘honderd dagen’ van Ine Creemers als directeur van City Management Roermond zitten erop en zij zit boordevol ambitie. „Ik wist niet dat er zóveel in Roermond te doen is. Mijn doel is om dat beter bekend te maken in de rest van de provincie en daarbuiten.”Zij wil ook werken aan de ambitie om van Roermond de tweede stad van Limburg te maken als het gaat om bestemmingen, na Maastricht. „Daar zijn veel mensen hier mee bezig en we zijn op de goede weg, samen met de gemeente en met de ondernemers. Alleen al de inspanningen van de 530 ondernemers in de binnenstad, verenigd in de stichting BIZ Binnenstad Roermond, zijn geweldig. Zoveel slagvaardigheid en coherentie, daar kunnen ik en mijn team heel veel inspiratie uit halen.”De marketing van de Roermondse binnenstad wordt onder de noemer We are Roermond gecommuniceerd, onder meer via een eigen website en op Facebook. „Daarin komt goed tot uiting wat de binnenstad allemaal te bieden heeft.”

Gastronomie
Maar Roermond heeft ook een historisch centrum, een wat je noemt gezellige binnenstad. Dat is voor de deskundigen op het gebied van retail van groot belang, want het zijn juist die steden die mensen trekken. Want het winkelen kan hier samengaan met aangenaam rondkijken, een terrasje pikken of genieten van een lekkere maaltijd. Wat dat laatste betreft kom je in Roermond steeds meer aan je trekken. De stad staat tegenwoordig zelfs mee in de top in Limburg als het gaat om de meeste Michelin-sterren. De twee sterren van de nieuwe zaak Sabero hebben het gastronomische karakter van de bisschopsstad een behoorlijke boost gegeven, daar waar restaurant One (een ster) al eerder de weg geplaveid had, ook restaurant Damianz culinair aan de weg timmert en kasteeltje Hattem gezorgd heeft voor een grote schare trouwe bezoekers. Dus voor een lunch of diner is Roermond alleszins een hotspot momenteel. En ook degenen die houden van sfeervolle terrassen, kunnen overal in de stad terecht.

Winkelgebieden
Als het even geen dertig graden is deze zomer kunnen de winkelliefhebbers behoorlijk uit de voeten in Roermond. Naast de landelijke ketens die je overal vindt, onderscheidt Roermond zich met heel wat typische lokale zaken die kwaliteit en authenticiteit hoog in het vaandel hebben staan. Bijvoorbeeld in de chique en levendige Hamstraat, tevens de oudste winkelstraat van de stad. Vanaf het station loop je er − stel dat je toch op weg bent naar het Outlet − gelijk doorheen. De oude gevels en statige panden geven de stad hier het onderscheidende, sfeervolle karakter. Je proeft de historie als het ware. De internatonale modemerken zijn te vinden op het Munsterplein en de aanpalende Steenweg en Varkensmarkt. Daar is altijd volk, levendigheid alom. Voor speciaalzaken moet je vooral in de Schoenmakerstraat zijn. Typische winkels van lifestyle tot artisanale voedingszaken kun je hier vinden. Onderscheidend en ook wel hip te noemen is het gebied van de Neerstraat, Bergstraat, Brugstraat, Marktstraat, Paredisstraat en Roerpassage. Hier is het vooral trendy en experimenteel. Mode, lifestyle en design, met tussendoor ruimte voor een eigentijds drankje of hapje. Het winkelgebied Kloosterwandplein, Kloosterwandstraat en Graaf Gerardstraat biedt een verzameling van laagdrempelige en populaire winkels en ook speciaalzaken, bakkers en verswinkels. Vijf winkelgebieden in het centrum alleen al, los van het Outlet waar je vanaf de Markt zo naartoe kunt wandelen. Sowieso is alles op loopafstand in het centrum van Roermond. De stad heeft een prettige, menselijke maat. Groot genoeg voor een stedelijk gevoel, klein genoeg om het gezellig te houden, zeker ook in de zomer.

fotografie Ezgi Uslu en Citymanagement Roermond

______________________________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu