Home > Travel > VVV Zuid-Limburg: beter evenwicht tussen landbouw en toerisme

VVV Zuid-Limburg: beter evenwicht tussen landbouw en toerisme

Auteur: Maarten van Laarhoven

De VVV Zuid-Limburg neemt dit jaar het initiatief voor een plan om een kruisbestuiving tussen landbouw en toerisme van de grond te krijgen. Dat kondigde Anya Niewierra, algemeen directeur van VVV Zuid-Limburg, gisteren aan tijdens de nieuwjaarsreceptie van haar organisatie. Tijdens de bijeenkomst in het Holland Casino in Valkenburg ontmoetten een kleine 400 toeristisch-recreatieve collega’s uit de politiek en het bedrijfsleven elkaar.

De natuur is één van de vier pijlers waar de toeristische sector met een omzet van 1,2 miljard euro en 20.000 arbeidsplaatsen op drijft, aldus Niewierra, die inging op de toeristische kansen voor Zuid-Limburg en daarbij de agrarische sector niet vergat. ,,Het landschap wordt grotendeels aantrekkelijk gemaakt door onze boeren”, aldus Niewierra. 

Agrariërs hebben het op dit moment lastig, onder meer als gevolg van het feit dat de prijzen onder druk staan, aldus de VVV-directeur. Zij riep op om meer waarde te hechten aan het streekproduct. Zo zouden Limburgers er goed aan doen om vaker kersen uit de eigen streek in plaats van geïmporteerd fruit uit bijvoorbeeld Spanje.

Wanneer je landschappelijke kwaliteiten en toerisme met elkaar in verband wilt brengen, zul je ook iets moeten doen aan het massatoerisme, zo klonk het. In de praktijk betekent dit onder meer dat zowel de provincie Limburg als de gemeentes in Zuid-Limburg extra gaan inzetten op kwaliteit, onder meer door gemotoriseerd verkeer in de landelijke gebieden aan banden te leggen en er fietsroutes voor in de plaats te brengen.   

Ook gedeputeerde Eric Geurts (PvdA, Toerisme en Stedelijke ontwikkeling) wees op de kansen voor het Limburgse landschap. Hij blikte terug op 2016, waarbij hij refereerde aan belangrijke prijzen, waaronder de Tourism for Tomorrow Award voor Parkstad Limburg als de ‘Beste Reisbestemming ter Wereld’ en de toetreding tot de Top 100 Green Destinations.

De gasten konden ter plekke ook het ‘winnaarsgevoel’ van 2016 ervaren door op een elektrische kart als eerste over de finish te gaan en dit te laten vastleggen in een fotostudio.

Foto’s Frits Widdershoven

 

 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.