Home > Travel > Visit Limburg opent ‘Fietsen door de Heide’

Visit Limburg opent ‘Fietsen door de Heide’

Na ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk en ‘Fietsen door de Bomen’ in Bosland heeft Visit Limburg in het Nationaal Park Hoge Kempen een nieuwe fiets- en wandelbeleving geopend: ‘Fietsen door de Heide’ is een kersverse route van 4 kilometer, waarbij de nieuwe fietsbrug als baken in het landschap fungeert.  De brug zorgt tevens voor een weids uitzicht over de dennenbossen en de heidelandschappen.

‘Fietsen door de Heide’ is de derde in een reeks van recente fietsbelevingen, verspreid over Belgisch Limburg. ,,Door de coronapandemie hebben de mensen hun eigen regio herontdekt”, aldus gedeputeerde van Toerisme Igor Philtjens.  ,,We hebben 2000 kilometer aan fietsroutes. Wist je trouwens dat er de voorbije jaren 600.000 fietsen werden verkocht? Dus gaan we nog meer inzetten op fietspaden. Naast onderhoud moeten we blijvend innoveren en inzetten op nieuwe projecten. Denk daarbij aan ‘Fietsen onder de Grond’, maar op langere termijn ook aan het ‘Fruit- en het Kolenspoor’.”

Vlaams Minister Zuhal Demir heeft wel oren naar de innovatieve ideeën van Visit Limburg:  ,,We schakelen met de Vlaamse regering een tandje bij om het fietstoerisme in binnen- en buitenland te promoten.  Zeker nu de sector zo’n moeilijk jaar achter de rug heeft, hebben we een economische herstelplan opgesteld, goed voor 200 miljoen euro. Vergeet niet dat één op tien jobs in onze regio in de vrijetijdssector gesitueerd wordt.”

‘Fietsen door de Heide’ in het Nationaal Park Hoge Kempen is een belevingsroute van 4 kilometer, dwars door het enige Nationale Park van België. De Mechelse Heide is met zijn 700 hectare bovendien één van de grootste heidegebieden in Vlaanderen. Elk jaar van midden augustus tot medio september staat de heide in bloei. De bloempjes  van dit korte, stugge plantje kleurt dan helder lila of donker purper. Een uniek zicht vanaf de trappers.

De iconische fietsbrug is niet alleen een veilige oversteekplaats over de Weg naar Zutendaal, ze zorgt ook voor een prachtig uitzicht over de omgeving. De constructie werd in het zuiden ingepast in een oude bomendreef en sluit perfect aan op het fietsroutenetwerk bij knooppunt 550 en 551.

De 300 meter lange fietssteiger is een heus baken in het landschap. Net als een rollercoaster opgezet in een fijnmazige structuur van lokaal dennenhout. Het pad stijgt geleidelijk naar 4 procent tot 6,5 meter hoogte, om dan 30 meter verderop weer te dalen. Het totale kosten van het project bedroegen 2,9 miljoen euro. ,,Een gerechtvaardigde investering”, aldus de minister. ,,Want meer fietsers betekent ook meer gasten in Limburg, meer overnachtingen in de logies en meer bezoekers aan de horeca en winkels.”

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu