Home > Travel > Tourtip van Raymond: 7e rit Vierzon – Le Creusot

Tourtip van Raymond: 7e rit Vierzon – Le Creusot

Dit jaar brengt Raymond Kerckhoffs voor het 32e jaar verslag van de Tour de France. Speciaal voor de Chapeau-lezers schrijft hij dit jaar niet alleen over wat er op het parcours gebeurt, maar ook wat er langs het parcours te beleven valt. Dat doet hij aan de hand van toeristische of culinaire tips én de mooiste Franse wijnen/wijngebieden.

Vanuit finishplaats Le Creusot rij ik een klein uurtje zuiderlijk naar de omgeving rond Maçon dat een van mijn favoriete regio’s in Frankrijk is. Het heuvelachtige landschap met de vele wijngaarden is idyllisch. De laatste jaren slaap ik steevast in de prachtige bed & breakfast in Fuissé van Theo Heuft, de vroegere eigenaar van de roemruchte nachtclub YabYum. Op loopafstand ligt het restaurant L’O des Vignes waar je op sterrenniveau onder de platanen kunt dineren.

En qua witte wijnen begeef je je hier in een paradijs. Natuurlijk de Pouilly-Fuissé, de Saint-Veran en o.a. de Maçon-wijnen die door de hoge producties vaak iets simpele saaie Chardonnays zijn. Ik heb me hier laten verrassen door een Maçon-Fuissé van Domaine Auvigue. Deze wijngaarden grenzen aan Fuissé en de wijn is een compromis tussen lichtvoetig en een serieuze structuur. Ondergrond van het terroir is vooral rotsachtig en kalksteen en geeft nog niet alles prijs. Het fruit zorgt vervolgens voor de expressie. Brigitte Bardot meets Catherine Deneuve, werd me verteld. Een ideale wijn voor op het terras tegen een mooie prijs. (RK)

Domaine Auvigue, Mâcon Fuissé 2019 13,95

Lichtgeel van kleur. op de flanken van Fuissé. Prachtig bezit dat nog steeds volgens de klassieke Bourgondische tradities werkt en nog heel sterk betaalbaar blijft. Deze wijn is voornamelijk staalgelagerd en voor een klein deel opgevoed op houten vaten. Een Bourgogne met veel frisheid die meer mineraliteit (krijt) vertoont, maar wel rond, kruidig en soepel blijft. Qua smaaktype is deze Mâcon crispy en puur met in de neus iets van groene appel, citrus en meloen. Wij drinken ‘m graag als luxe borrelwijn. Aan tafel is dit een echte visbegeleider (snoekbaars, kabeljauw of grietfilet). Gepocheerd of zacht gegaard in de oven. Met groentes die nog ‘bite’ hebben komt deze wijn perfect tot zijn recht. 13.5 % alcohol

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu