Home > Travel > Tourtip van Raymond: 6e rit Tours – Châteauroux

Tourtip van Raymond: 6e rit Tours – Châteauroux

Dit jaar brengt Raymond Kerckhoffs voor het 32e jaar verslag van de Tour de France. Speciaal voor de Chapeau-lezers schrijft hij dit jaar niet alleen over wat er op het parcours gebeurt, maar ook wat er langs het parcours te beleven valt. Dat doet hij aan de hand van toeristische of culinaire tips én de mooiste Franse wijnen/wijngebieden.

Als ik Tours zeg, dan denk ik automatisch aan de Avenue de Grammont. De prachtige finishboulevard van Parijs-Tours. Hoe Erik Dekker deze klassieker in 2004 won is voor mij van een bijna zelfde schoonheid als hoe Mathieu van der Poel in 2019 de Amstel Gold Race won.

In deze rit, die deels langs de Loire (met 1012 kilometer de langste rivier van Frankrijk) gaat, kunnen Herbert Dijkstra en Michel Wuyts het kastelenboek goed gebruiken. De Loire is als wijngebied een grote ‘appellation’. De sauvignon blanc is in deze regio dominant, denk aan de sancerre, pouilly-fumé en iets verder weg de beroemde wijnen van Chablis.

Een stapje hieronder staat de Touraine, waar de stad Tours in het centrum van de wijngaarden ligt. Deze regio is steeds meer gaan inspelen op kwaliteit en bio. Van de AOC Touraine zijn de witte wijnen met vooral de chenin blanc en sauvignon het bekendst. Deze wijnen hebben een sterke prijs-kwaliteitsverhouding, van droog tot zoet. Ik heb gekozen voor een verleidelijke sauvignon Blanc van Domaine de la Renaudie met tropische accenten van limoen en ananas. (RK)

Domaine de la Renaudie, Touraine Sauvignon 2020, 8,45

Lichtgele kleur met groene schakering. Aromatisch. Licht stuivend en floraal. Limoen, kruisbes. Tropische accenten (ananas). Verleidelijke, zuivere Sauvignon met een opvallend goede prijs-kwaliteit-verhouding!

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.