Home > Travel > Tourtip van Raymond: 16e rit Pas de la Case – Saint Gaudens

Tourtip van Raymond: 16e rit Pas de la Case – Saint Gaudens

De eerste rit in de Pyreneeën, het gebergte waar een groot deel van de rijke geschiedenis van de Tour de France is geschreven. In de Hautes-Pyrénées liggen 14 cols, de Haute-Garonne telt een tiental cols, terwijl de Ariège 20 cols telt. De meest bekende klim in deze rit is de Portet d’Aspet, waar het monument voor de in 1995 verongelukte olympische kampioen Fabio Casartelli een bedevaartsoort voor de vele fietstoeristen is.

Van een misschien nog grotere betekenis is echter het monument ter ere van het heldhaftige optreden van Franse berggidsen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij riskeerden hun leven met het over de grens brengen van talloze vluchtelingen van door Nazi-Duitsland bezette Frankrijk naar het ‘vrije’ Spanje. Het monument staat op de exacte plaats waar een nazi-patrouille op 6 februari 1944 na verraad een razzia hield onder vluchtelingen. Velen stierven, terwijl de overlevenden werden gefusilleerd of naar een concentratiekamp gedeporteerd. Slechts een klein aantal van hen wist te ontkomen en overleefde de oorlog. (RK)

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu