Home > Travel > Tour de Wyck: snuffelen en proeven

Tour de Wyck: snuffelen en proeven

Wyck. Je zou misschien denken dat het ‘gewoon’ een wijk van Maastricht is. Maar Wiek, zoals de Maastrichtenaren het zeggen, is zoveel meer dan een wijk. Het is een stukje Parijs en er zijn nogal wat Wiekeneers die vinden dat dit zelfs het mooiste stukje van Maastricht is. Aantrekkelijk en bruisend in ieder geval.

Dat Wyck een beetje Frans aandoet, is niet zo raar. Het komt niet alleen door die talloze leuke restaurants, brasseries, cafés, boutiques, galeries en (design)hotels. Er ligt wel degelijk een structuur, planologisch gezien. Die is afgekeken van de structuren van grotere Franse en Waalse steden. Met brede avenues, met verkeers-assen. En met authentieke panden en fraaie gevels. Een zekere grandeur, dat was het doel. Dat zie je vandaag de dag zeker nog terug in Wyck. Vanaf het treinstation, dat zich tegenwoordig Maastricht Centraal mag noemen, loopt de Stationsstraat in avenue-stijl richting Maas, overgaand in het pleintje de Percée en dan via de Wycker Brugstraat uitmondend in de oude, pittoreske Sint Servaasbrug over de Maas. Daar waar ruim tweeduizend jaar geleden de nederzetting begon. De dwarsverbinding is de nog bredere Wilhelminasingel, met aan weerszijden statige panden. Daarmee is Wyck planogisch ingevuld.

Levendig

Het historische centrum aan de andere kant van de Maas was dan zogezegd voor de échte Maastrichtenaren. Aan de overkant van de rivier woonden de zogeheten boeren. Maar van dat ietwat minderwaardig uitgangspunt hebben de Wyckenaren dankbaar geprofiteerd, zeker de laatste decennia. De buurt is in verhouding betaalbaar gebleven voor zelfstandige ondernemers en bewoners. En dat betaalt zich nu uit, want in Wyck is wonen boven winkels heel gewoon, daar waar het in het historisch centrum nog een uitdaging is. Het gevolg is een levendige atmosfeer met bewoners van alle leeftijd, ook jonge gezinnen, studenten, ondernemers, toeristen en passanten. Ook zijn veel hotels juist aan deze kant van de Maas gevestigd hetgeen zorgt voor extra schwung. En je vindt er nog veel authentieke winkels. Stel, we komen per trein aan voor een weekendje Maastricht en we belanden automatisch meteen in Wyck, wat komen we dan tegen?……

Chapeau los exemplaar

VERDER LEZEN?

Je leest de volledige reportage nu in de nieuwste editie van CHAPEAU magazine. Bemachtig jouw exemplaar bij een van de verkooppunten of word abonnee en ontvang CHAPEAU magazine zes keer per jaar thuis!

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.