Home > Travel > TEDx Maastricht: het is maar hoe je het bekijkt

TEDx Maastricht: het is maar hoe je het bekijkt

Auteur: Maarten van Laarhoven

Gonny Willems, de officiële licentiehouder van TEDx Maastricht, kon zondagavond na maanden van voorbereiding al haar zorgen omtrent het welslagen van de zesde editie van het internationaal getinte evenement even laten varen. ,,Als er nu nog iets mis gaat, dan zij dat zo”, sprak ze, om vervolgens zelfverzekerd aan haar glas prosecco te nippen.

TEDx Maastricht, dat maandagmorgen in alle vroegte van start ging in een afgeladen Theater aan het Vrijthof in Maastricht, werd zondagavond officieus geopend met het traditionele speakers diner, een informeel diner voor al degenen die vandaag een proeve van bekwaamheid moesten afleggen op het immense podium van het theater. Een moment van ontspanning voorafgaand aan de confrontatie met een enthousiast en zeer geïnteresseerd publiek.

In verband met reconstructie-werkzaamheden die op dit moment plaatsvinden in het oude stadhuis op de Markt in Maastricht, werd het speakers diner voor deze ene keer gehouden in het Museum aan het Vrijthof. De sfeer was er niet minder om. De sprekers, maar ook hun partners en de leden van het organisatieteam genoten zichtbaar van het diner waarop zij door de gemeente Maastricht werden getrakteerd.

Opvallend overigens was de afwezigheid van vertegenwoordigers van diezelfde gemeente. Niemand van het organisatiecomité zei het hardop, maar duidelijk was wel dat een beetje gemeentelijke belangstelling op politiek en bestuurlijk niveau van harte welkom was geweest.

TEDx Maastricht staat bij de TED-organisatie in New York in hoog aanzien, mede gezien het hoge niveau van de bijeenkomst in de Limburgse hoofdstad. Ook vandaag klonk vele malen luid applaus nadat de afzonderlijke sprekers hun sprankelende en aanstekelijke ideeën om te komen tot een betere wereld hadden gepresenteerd.

Net als in andere jaren is het ook dit jaar weer behoorlijk dringen geweest om een plekje in de grote zaal van het Theater aan het Vrijthof te bemachtigen. Van de meer dan 2500 mensen die via internet te kennen hadden gegeven dat ze graag bij het event aanwezig wilden zijn, konden er uiteindelijk zo’n 1100 worden toegelaten.

De aftrap voor TEDx Maastricht 2016, dat de titel ‘A Matter of Perspective’ (‘Het is maar hoe je het bekijkt’) had meegekregen, werd vanmorgen gegeven door Jelmer Mommers, als onderzoeksjournalist verbonden aan het platform De Correspondent. Hij bepleitte in zijn TEDx talk een andere houding van het publiek ten opzichte van de klimaatverandering. Volgens Mommers raakt het grote publiek afgestompt door de apocalyptische beelden dat het steeds opnieuw krijgt voorgespiegeld als het om klimaatverandering. Het werkt volgens hem een zeker mate van laisser faire in de hand, die er uiteindelijk voor zorgt dat er niets gebeurt, omdat mensen denken: ‘er valt toch niet aan te doen’.

Het klimaatprobleem te lijf gaan met kleine stapjes tegelijk werkt volgens hem veel beter. Maar alleen als journalisten als hij door het schrijven van inspirerende verhalen continu het signaal afgeven dat het ook anders kan, al moet er wel degelijk snel gehandeld worden.

Veel bijval kregen ook de bijdragen van de andere deelnemers, die onder meer hoopvol speechten over mensenrechten (onder anderen de nieuwe UM-rector Rianne Letschert), het vluchtelingenprobleem, de manier waarop ogenschijnlijk toevallige gebeurtenissen een heel mensenleven kunnen veranderen (Ronald McDonaldhuis-directeur Margo de Kock over haar ontmoeting op 19-jarige leeftijd met een 5-jarig kankerpatiëntje) en nieuwe hoopvolle technieken en methoden om kanker te lijf te gaan (professor Ron Heeren).

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.