Home > Travel > Stijlvolle kerstsfeer in Milaan

Stijlvolle kerstsfeer in Milaan

Wie in de feestmaand nog eens eruit wil en zoekt naar een stad met kerstsfeer en veel beleving, zou Milaan kunnen kiezen. Een goed en schoon gehouden stad met opvallend stijlvolle kerstversiering, zonder teveel kitsch.

Leegstaande winkels zijn tegenwoordig een normaal beeld in veel steden en een serieus probleem voor menig stadsbestuur. Zo niet in Milaan. Het zal niet zo zijn dat de Italianen niet meegaan met de ‘moderne tijd’. Ook zij shoppen regelmatig online. Maar toch, het bezoeken van fysieke winkels is nog bijzonder populair in de modestad bij uitstek. Dat imago is internationaal zó sterk, dat ook massa’s toeristen naar Milaan trekken om de fraaie winkelpaleizen van al die bekende merken te bezoeken. Die vinden ze in de straten nabij de indrukwekkende Galleria Vittorio Emanuele II. Zowat elk merk heeft meer dan één winkel in de stad, van Prada tot Gucci, van Armani tot Dolce & Gabbana.

En als ze er toch zijn, dan willen ze toch ook wel een van de grootste en meest beroemde kerken ter wereld bezoeken, de ‘Duomo’, op het plein waar het altijd wemelt van de mensen en waar de Galleria op uitkomt. Daar kon je vroeger nog gewoon binnenlopen, nu moet je een kaartje kopen en kun je aansluiten in de rij om langs veiligheidscontroles uiteindelijk toch in dit culturele erfgoed van de buitencategorie te geraken. In die zin is de enorme kerk, waar zeshonderd jaar aan gebouwd is, meer een museum dan een gebedshuis, al zijn er nog wel degelijk eucharistievieringen.

Aan de andere kant van de Galleria ligt de al even beroemde Scala, hét meest vooraanstaande operahuis ter wereld, hoewel Wenen er niet of nauwelijks voor onder doet. Het heeft voor een deel te maken met de tot idool uitgegroeide operazangeres Maria Callas die hier vooral in de jaren vijftig en zestig furore maakte als geen ander. Ook als je geen kaartje kunt bemachtigen voor een operavoorstelling ’s avonds, dan is het toch de moeite om een rondleiding te boeken. Dan kom je veel herinneringen tegen aan Maria Callas én je kunt van bovenaf een blik werpen op de schitterende zaal met zes ringen aan loges.

Goede eetadressen die horen bij een modieuze stad: Papermoon in de smalle Via Bagutta is een aanrader. Je zit in een stijlvolle tuin, die in de winter van hard plastic ramen wordt voorzien, plus gasbranders om het de gasten naar de zin te maken. Het interieur en verlichting zijn alleszins sfeervol, het eten is prima zonder meteen de eredivisie te bereiken, de bediening is attent. En de gasten zijn een mix van locals en internationaal publiek uit de culturele en modescene.

Klein maar fijn is het in het achtertuintje van de boetiek Ralph Lauren aan de Via della Spiga. Licht en gezond eten. Want ja, de Italianen houden enorm van eten maar weten doorgaans toch de lijn vast te houden. Vermoedelijk door vooral te kiezen voor puur voedsel, hoewel helaas ook in deze stad de fastfood oprukt. Wie liever te midden van Italiaanse families eet, kan goed terecht bij Il Marchese Osteria Mercato Liquori in het steegje Via dei Bossi. Je zit er in een soort theatersetting, het eten is klassiek en kwalitatief, de wijnkaart is bijzonder interessant qua wijndomeinen én prijzen.

hide auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.