Home > Travel > Splendid! Chinese acrobatiek van het hoogste niveau

Splendid! Chinese acrobatiek van het hoogste niveau

Auteur: Maarten van Laarhoven

Chinese acrobaten van wereldklasse die in Heerlen een spektakel van ongekend niveau verzorgen. Dat is in een notendop de omschrijving van Splendid!, een Chinese voorstelling die komende weekend in Heerlen is te zien. ..Vlak voor je ogen gebeurt het: acrobaten lanceren zichzelf hoog in de lucht, ze draaien en wentelen op hoge snelheid, springen door hoepels en zweven aan zijden doeken”, aldus de programmeur van Parkstad Limburg Theaters, die de voorstelling naar Limburg wist te krijgen. ,,Droom weg bij de spectaculaire circusshow Splendid! van het fameuze gezelschap China National Acrobatic Troupe, dat deze zomer in Nederland alleen in Heerlen en Den Haag te bewonderen is!”

 

Het is – voor zover bekend – nog nooit vertoond in Nederland. Een zakenman met Chinese wortels die zoveel in een Chinese voorstelling ziet, dat hij, in plaats van de duizenden kaartjes die hij had willen aanschaffen om door te verkopen aan zijn Chinese klanten, zelf maar een aandeel neemt in het spektakel. Met alle risico’s van dien. Maar eens moet de eerste keer zijn, ook in de culturele sector. Dus werd de ondernemer, Alex Kan (door Chinezen uitgesproken als Alles Kan), medefinancier van de spectaculaire Chinese circusshow Splendid!, waarvan de kosten zo’n drie ton bedragen. Het Zuidstrandtheater in Den Haag neemt hiervan de helft voor zijn rekening, zakenman Alex Kan van koeriersbedrijf NL Express de andere helft. „Ik kende deze acrobaten niet, maar ik wist: mijn land is goed in acrobatiek. En toen ik het checkte zag ik: zij zijn de allerbeste. Dat wil ik graag laten zien”, zei hij eerder dit jaar tegen NRC Handelsblad.

In de nationale pers gooide Splendid! hoge ogen. Tot afgelopen weekend was de productie te zien in het Zuidstrandtheater in Den Haag. Eind deze week komt ze exclusief naar Limburg. Naar Parkstad Limburg Theaters in Heerlen om precies te zijn, waar het publiek vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 juli kan genieten  van de twee uur durende show, vol spectaculaire acrobatiek.

 

Splendid! wordt op de planken gebracht door de China National Acrobatic Troupe, een gezelschap dat zo nu en dan wat afzonderlijke leden afvaardigt naar Nederland (als onderdeel van een andere circusshow), maar hier nog nooit in zijn geheel te zien was. Volgens de producent is de voorstelling een hommage aan de eeuwenoude Chinese cultuur en circuskunst. Het China National Acrobatic Troupe, opgericht in 1953, won menigmaal de prestigieuze Gouden en Zilveren Clown bij het internationale Circus Festival van Monte Carlo.

 

Het China National Acrobatic Troupe is samengesteld uit de beste acrobaten van China. In de adembenemende show die zij volgens de recensies op de planken brengen, valt het publiek twee uur lang van de ene verbazing in de andere: wat de variétéartiesten laten zien is voor Nederlandse begrippen ongekend. ,,In onze RABO-zaal laten ze op unieke visuele en acrobatische wijze spectaculaire kunsten zien, zoals de met goud bekroonde Moonlight-act waar een klassiek-balletdanseres over de schouders en armen van haar mannelijke acrobaat danst. Of Illusion upon the River,waarin twee acrobaten in de lucht zweven met alleen een zijden doek in de hand. De perfecte combinatie van de kracht en schoonheid van het mannelijk lichaam”, licht Parkstad Limburg Theaters alvast een tipje van de sluier op. 

Te bewonderen in de RABO-zaal van het Parkstad Limburg Theater op 15, 16 en 17 juli. Kaarten voor het spektakel variëren in prijs van 17 euro (rang 4) tot 28 euro (sterrang). Bestellen kan via de site van het theater http://www.parkstadlimburgtheaters.nl/voorstellingen/detail/2591/china-national-acrobatic-troupe-splendid/3679

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.