Home > Travel > Rondreis Uganda: dit moet je weten

Rondreis Uganda: dit moet je weten

Uganda – parel van Afrika – heeft zijn naam niet gestolen. Van natuurpracht in al zijn vormen tot wilde dieren en steeds lachende mensen: het is een land uit duizenden. Ben je dus op zoek naar een avontuurlijke reis die ‘Afrika’ ademt en waarbij elke dag iets anders in petto heeft, is dit zeker een bestemming voor jou. Wat je nu exact kan verwachten en hoe de reis ter plekke verloopt? Ik vertel er alles over aan de hand van de 9 meest gestelde vragen over de reis!

Kun je een reis naar Uganda zelf organiseren?

Je zou het kunnen doen, maar in Uganda is het eerder af te raden. De ‘zelfplanners’ hier zijn meestal echte Afrika-experts. Ben je dat dus niet, kun je het best op zoek gaan naar een reisorganisatie die op basis van jouw specifieke wensen een rondreis organiseert. Voor één afgesproken prijs zorgen zij voor een auto (een comfortabele safari jeep), een lokale gids die ook chauffeur is, alle accommodaties, activiteiten én maaltijden ter plekke. Je hoeft zo dus nergens meer aan te denken, hetgeen heel fijn is in een land zo’n andere cultuur heeft als dat van ons. Wil je meer tips hierover: stuur me dan gerust een berichtje via lien.verwimp@chapeau-magazine.com. Dit was in elk geval onze reisplanning.

Is het er veilig?

Absoluut! Uganda wordt zelfs beschouwd als het veiligste land van Oost-Afrika. Hoewel het leven er heel anders is als ‘bij ons’, zijn de locals gewend aan toeristen. Maar belangrijker: ze zien toeristen heel graag komen. Het zorgt voor werk. Bovendien laten ze maar wat graag de pracht van hun land zien. Dat gezegd zijnde, blijft het wel afgeraden om als westerling in je eentje in dorpen of op de straat rond te wandelen. Dat laat je dus best achterwege, maar zoiets komt in een normale rondreis ook niet aan bod.

Hoe zit het in Uganda met malaria en andere tropische ziekten?

Uganda is malariagebied. Dat betekent dat je vanaf een dag voor je aankomst tot een week na je terugkomst malariapillen moet nemen. Ik ondervond hier maar één bijwerking van: zeer levendige dromen. Voor de rest merk je er niets van. Daarnaast ben je goed beschermd. Verder smeerde ik me meermaals per dag in met 50 procent deet, en sliep ik meestal onder een muggennet. Maar dat soort maatregelen weegt voor mij niet op tegen de pracht van het land!

Hoeveel dagen reken je best uit voor een rondreis in Uganda?

Wij reisden veertien dagen. En dan benadruk ik specifiek het woord ‘reis’ – geen ‘vakantie’.  Heel veel pure rust zat er niet in ons schema. Wij kozen ervoor om zoveel mogelijk van het land te zien. In Uganda reis je met de auto van plek naar plek en daar zit wel wat afstand tussen. Bereid je daar dus op voor! Om je een idee te geven: we legden in die twee weken in totaal zo’n 2400 km af. Daarbij sliepen we gemiddeld één à twee nachten in dezelfde lodge. Wil je het iets rustiger aandoen en vaker momenten inlassen om aan een zwembad te liggen of gewoonweg te ontspannen, raad ik een reis van drie weken aan.

Wat is de gemiddelde prijs van een rondreis in Uganda?

Aan een dergelije reis hangt natuurlijk een prijskaartje. Eerst en vooral: de prijs wordt omhoog getrokken door twee unieke ervaringen:

  • Een gorilla trracking in het midden van de wildernis (een van de slechts twee plekken ter wereld waar je dit kan doen) kost € 650 per persoon. Dat komt vooral omdat ze met deze gelden deze uitgestorven diersoort extra beschermen. Het is dus niet alleen een once in a lifetime ervaring; je draagt zo ook je steentje bij aan de natuur. De prijs ligt vaak iets lager als je via een reisorganisatie boekt.
  • Een Chimpansee tracking, ook in het midden van de wildernis en uniek in zijn soort, kost € 200 per persoon.

Transport: een retourvlucht vanuit België of Nederland kost gemiddeld € 800 per persoon (tenminste: als je tijdig – best een jaar op voorhand – boekt).

Zo staat de teller al op € 1650. We betaalden daarnaast een afgeronde pakketprijs van € 3350 per persoon voor alle andere kosten: vervoer, gids, chauffeur, accommodaties en al het eten op de reis. Het totaalbedrag komt zo op (gemiddeld) €4500 per persoon, all-in. Uiteraard hangt deze prijs af van je accommodatiewensen, en kun je de prijs drukken door op goedkopere plaatsen te overnachten.

Welke wilde dieren kun je er zien?

Het antwoord is: ontzettend veel! Sterker nog: je moet al erg je best doen om ‘The Big Five’ niet te spotten in een van de vele nationale parken. Al moet je voor de met uitsterven bedreigde neushoorn wel naar een sanctuary, want dit is de enige die je (voorlopig) niet in het wild terugvindt in Uganda. Voor alle andere dieren is de concentratie en variatie indrukwekkend, wat deels de reden is waarom het land de Pearl of Africa wordt genoemd. Je ziet in de uitgestrekte savannes honderden impala’s, topi’s, apen in alle soorten, luipaarden, boomklimmende leeuwen, hyena’s en nog zoveel meer. In de lucht spannen de kleurrijke turaco’s de kroon van de immense vogelpopulatie, terwijl in het water vooral nijlpaarden en nijlkrokodillen indruk maken.

Welk soort eten kun je verwachten?

In Uganda eet je bijna altijd in je accommodatie. Hier en daar stopten we onderweg voor fruit of kippenvleugels die locals op straat verkopen, maar daar kun je het best voorzichtig mee zijn. Verwacht vooral veel vers fruit, rijst en stoofpotjes met kip of rundvlees. Heel lekker, en ik heb geen last van m’n maag gehad!

Voldoen de hotels aan Westerse normen?

Ja, maar dan wel met met een korreltje zout. De lodges zijn qua inrichting meestal erg mooi, de bediening is uiterst vriendelijk, het eten is goed, maar op enkele zaken moet je inboeten. Zo is er bijvoorbeeld niet vaak airco beschikbaar doordat ze op afgelegen plaatsen liggen en op hun eigen energie-opwekking aangewezen zijn. Om die reden vragen ze ook om geen haardrogers te gebruiken, dat zou het net kunnen verstoren. En natuurlijk… kleine diertjes zoals hagedissen glippen wel eens binnen. Daar moet je tegen kunnen in Afrika 😉

Wat is het absolute hoogtepunt van de reis?

Met stip: de gorilla tracking! Die was voor mij elke euro waard. Samen met enkele rangers en in een kleine groep ga je midden in het oerwoud op zoek naar een familie gorilla’s. Heb je ze eenmaal gevonden, dan mag je een uur lang met ze doorbregen. Uiteraard op veilige afstand, maar toch heel dichtbij. Ze zijn – net als de Chimpansees trouwens – heel tolerant naar mensen toe. Wist je dat we meer dan 95 procent DNA met hen delen?

… ik hoop je hiermee extra warm én voorbereid te hebben gemaakt voor een reis naar Uganda. Ben je benieuwd naar meer foto’s en onze volledige reisplanning als inspiratie? Bekijk die dan hier in een handig overzicht.

hide auteur

Auteur: Lien Verwimp

Ervaren wereldreiziger en bon vivant pur sang

Lien Verwimp

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.