Home > Travel > Quartier Bleu, een stukje Côte d’Azur in hartje Hasselt

Quartier Bleu, een stukje Côte d’Azur in hartje Hasselt

De Blauwe Boulevard is het nieuwe, spraakmakende stadsdeel van Hasselt. Je kunt er niet alleen shoppen, maar ook gezellig tafelen met zicht op de Kanaalkolom, de aftakking van het Albertkanaal die tot in het centrum loopt.

In het hoofdstuk De biseksuele stad van zijn boek Architettura Povera schrijft de Belgisch-Italiaanse architect Alfredo De Gregorio dat nagenoeg iedere stad een mannelijke en een vrouwelijke kant heeft. Het masculiene zit volgens hem in de infrastructuur, het feminiene in alles wat geborgenheid geeft aan de omgeving. Een pleintje of een bank onder een boom, bijvoorbeeld. Wat het tweede aspect betreft, verhoogt Quartier Bleu ongetwijfeld het belevingsgehalte van de provinciehoofdstad.

Chapeau-columnist en ex-burgemeester Herman Reynders noemt het een stukje Côte d’Azur in Belgisch-Limburg. Overdreven? Toch niet. Van op het terras van de horecazaken langs de kade heb je immers een fraai zicht op de aangemeerde jachten. Maar er is meer. Quartier Bleu en het oude stadscentrum worden van elkaar gescheiden door de kleine ring, op het einde van de vorige eeuw getransformeerd tot de Groene Boulevard. Door een bouwkundige ingreep werd de overgangszone ter hoogte van het Molenpoortplein zodanig ingericht, dat je van het ene naar het andere deel wandelt zonder het te merken. Een veilige en comfortabele plek voor je wagen? Rijd dan de ondergrondse parkeergarage in. Op de drie niveaus samen is er plaats voor 1800 auto’s. Brede uitstapstroken, glazen tussenwanden, eigentijdse verlichting, frisse kleuren: luxueuzer ga je ze niet snel vinden. Roltrappen en liften brengen je naar de winkelboulevard en horecakade, op een steenworp van de Grote Markt. En als de prijs een issue is: je betaalt 1,50 euro per uur en maximaal 10 euro per dag.

In de fraai geplaveide winkelstraat met tientallen zitbankjes vind je een ruim aanbod aan internationale merken, maar er is ook lokale inbreng. Zo kun je in de pop-upzaak Sappig – vorig jaar winnaar van de Belgian Vegan Award in de categorie foodtruck – terecht voor smoothies, sapjes en plantaardige hapjes. Wil je de omgeving verkennen, dan is een passage langs het Vespaverhuurkantoor een te overwegen optie. Via een brede trap begeef je je naar het kadegedeelte. Stap je naar rechts, dan sta je onmiddellijk op het terras van Maison Mathis. Daar is het om de al aangehaalde redenen leuk toeven, maar het loont ook de moeite om even binnen te stappen. Het interieur werd ontworpen door het Belgisch-Limburgse bureau Creneau International, dat het concept van de all day dining-brasserie eerder lanceerde in de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en New Haven (VS). Door de niveauverschillen, hoge plafonds en grote raampartijen heeft deze fraaie horecazaak grootstedelijke allures. Op de uitgebreide menukaart staan salades, pasta’s, burgers en pizza’s, maar je kunt er eveneens terecht voor vis- en vleesgerechten.

Via een trap en een lift is Maison Mathis verbonden met Trentanove, een Italiaans restaurant met een terras aan de winkelboulevardzijde. Aan culinaire variatie is er in Quartier Bleu volstrekt geen gebrek. In Thai Café – de naam spreekt voor zich – staan tom kha kai, tom kha kung, pad thai en nog zoveel andere Thaise gerechten op de kaart. El Fuego brengt vis- en vleesgerechten uit de Spaanse keuken, bereid in een houtskooloven.

Verder zijn er ook nog Rauw (BBQ-restaurant), Hawaiian Poké Bowl (healthy food met talloze mogelijkheden om zelf je bowl samen te stellen), Sweet Coffee (een fancy ingerichte koffiezaak met een erg ruim aanbod) en Belchicken (burgers, buckets, wraps … allemaal met kip). En helemaal op het einde vind je Apéro Boules, waar je kan jeu-de-boulen én proeven van aperitiefgerechtjes, sharing plates en streetfood. Kortom, wie in het nieuwe stadsdeel zijn gading niet vindt, zal al een eindje moeten stappen om niet op zijn, welja, honger te blijven zitten.

 

Gelatineboulevard, Hasselt (BE) – quartierbleu.be

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.