Home > Culinair > Prinselijke directeur voor Kruisherenhotel

Prinselijke directeur voor Kruisherenhotel

Auteur: Maarten van Laarhoven

Het chique Kruisherenhotel in hartje Maastricht, een van de favoriete logeeradressen van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, herbergt sinds dit weekend ook een prins. Bastiaan Klomp, directeur van het uit de 15de eeuw stammende klooster waarin het hotel is gevestigd, is de nieuwe stadsprins van Maastricht. De 38-jarige Klomp, telg uit een bekende Maastrichtse familie (zijn vader was jarenlang directeur van de SNS Bank in Maastricht) werd zondagmiddag op een bomvolle Markt van zijn masker ontdaan.

Aan hem de eer om het volk van Mestreech op 7, 8 en 9 februari voor te gaan in de Mestreechter Vastelaovend.

Bastiaan den Ierste, zoals de nieuwe voorman van de Maastrichtse  Vastelaovendsvereiniging de Tempeleers volgens de traditie vanaf nu moet worden genoemd (zijn aanspreektitel luidt: hoegen hoeglöstigheid), zwaait sinds februari 2014 de scepter in het Kruisherenhotel, onderdeel van Camille Oostwegel ChâteauHotels & -Restaurants. Daarvoor was hij een kleine vier jaar directeur van Winselerhof in Landgraaf. 
Bastiaan Klomp 1
De uitroeping van Klomp als nieuwe prins betekent in de praktijk dat het Kruisherenhotel de komende maand door iemand anders zal moeten worden gerund. Sterker nog: hij gaat de komende weken niet meer over zijn eigen agenda: die wordt vanaf nu volledig bepaald door een select groepje Tempeleers, genaamd de kanselarijraad. In aanloop naar de drie dolle dagen heeft de hoeglöstigheid – naast tal van andere verplichtingen – zijn handen vol aan het bezoeken van onder meer ziekenhuizen, verzorgings- en verpleeghuizen en kinderen die het wat minder goed hebben getroffen en door een bezoekje van de stadsprins hun dagelijkse zorgen even kunnen vergeten.

Het bomvolle programma voorafgaand aan het eigenlijke carnaval kent op zaterdag 6 februari een hoogtepunt tijdens het traditionele ‘otoriteitetoeke’ in het Maastrichtse stadhuis, een uiteraard carnavalesk gebeuren dat volgens traditie wordt bijgewoond door ministers, leden van de Tweede Kamer en andere hoogwaardigheidsbekleders. 

Prins Bastiaan is woonachtig in de Maastrichtse wijk Sint Pieter. Hij is getrouwd met ‘prinses’ Stephanie. Samen hebben ze twee ‘prinsesjes’, Pippa (4) en Suze (1). 

Naast zijn directeurschap bij de Oostwegel-groep vervult Klomp tal van nevenfuncties, waardoor hij in zijn stad een aanzienlijke bekendheid geniet. Zo is hij lid van de Ronde Tafel 197 Maastricht Charlemagne (organisator van onder meer het jaarlijkse Bassinario, na het Preuvenemint het grootste gastronomische netwerkevent van Maastricht), voorzitter en gildemeester van Reuzengilde Gigantius Maastricht, penningmeester van Parkstad Limburg Congres Bureau en lid van het beheer- en adviesorgaan Amphitryon, de studentenvereniging van de Hoge Hotelschool Maastricht, waar hij van 1996 tot 2002 studeerde. 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.