Home > Travel > Liens Travel > Preuve-toerisme in Rijnland-Palts

Preuve-toerisme in Rijnland-Palts

Auteur: Lien Verwimp

Met welke specifieke reden trek jij er af en toe tussenuit? Om uit te rusten en mooie dingen te zien, akkoord. Maar denk eens terug aan de afgelopen vijf jaar: hoe vaak zat er een uitje tussen dat te maken had met een evenement? Steeds meer reizigers baseren zich bij het maken van een keuze op wat er op een locatie te doen is tijdens hun reisperiode. Denk dan bijvoorbeeld aan het Balaton-festival in Hongarije, het Tomatina tomatengevecht  in Spanje of iets dichterbij: de opening van de bloesembars in Belgisch Limburg en de trots van Bourgondisch Maastricht: het Preuvenemint. Ook Duitsland begint steeds meer zijn best te doen, zo vind je in de Rijnland-Palts regio een paar gezellige lokale wijnfestivals. 

Wie op zoek is naar een volledig lokale ervaring tijdens zijn of haar reis, doet er goed aan ook de evenementenkalender van de bestemming eens te checken. Op zulke momenten zie je hoe het leven ter plekke er écht aan toe gaat en kun je sfeer opsnuiven als geen ander. Ik maakte het het afgelopen jaar (louter toevalig) mee in Le Marche in Italië. Daar vond net tijdens ons verblijf het dorpsfeest plaats – een moment waarop jaarlijks jong en oud verzameld om het leven te vieren. Heerlijk toch! Zo voelde ik bijvoorbeeld aan dat het katholieke geloof nog een erg grote rol speelt in het land, en dat ze er op een heel warme, open manier mee omgaan. Volgende op m’n bucketlist (iets minder katholiek ;-)): het Tomatina tomatenfestival in Spanje!

In Zuid-Limburg en omgeving weten we natuurlijk perfect waar we over praten als het om dorps- of stadsevenementen gaat… Augustus is aangebroken en dat betekent dat het bij menig Maastrichtenaar al begint te borrelen: het Preuvenemint is in aantocht. Lees: de woorden ‘bourgondisch genieten’ worden volledig tot leven gebracht. Geef toe, als je een buitenlander zou uitleggen waar een Zuid-Limburger van geniet, komt het Preuvenemint toch dichtbij? En daar gaat het juist om: evenementen laten je meteen zien, maar ook voelen wat de ‘persoonlijkheid’ van een bestemming is.

Ik zou natuurlijk geen reisblogger zijn als ik je ook niet meteen enkele tips zou meegeven. Om nog even bij het ‘preuve’-thema te blijven, koos ik enkel voor drank- en spijsgelegenheden. Want (streek)wijn is altijd fijn! Locatie: Duitsland. Pak je agenda er alvast even bij!

Nahe: Populairste wijnfeest in Meddersheim

In de Nahe-regrio is het wijnfestival in Meddersheim een van de van de populairste in zijn soort. Het festival start op vrijdag 23 augustus met een wijnproeverij in de kerk van Meddersheim. Over een unieke locatie gesproken! Ook de rest van het weekend zijn er heel wat activiteiten en attracties te vinden in de stad, dus vervelen zul je je zeker niet.

Rheinhessen: Backfischfest in Worms 

Tussen 24 augustus en 1 september kun je in Worms dan weer terecht voor het grootste  volks- en wijnfeest aan de Rijn. Van draaimolens tot marktkraampjes, er is entertainment voor elke leeftijd. In de tavernes en wijnkelders kun je kiezen uit meer dan 400 wijnen uit de streek.

Ahr: Wijnmarkt in Ahrweiler

Ook in de Ahrvallei vind je tussen mei en oktober heel wat leuke wijnfestivals. Zo is er tijdens het tweede weekend van september de wijnmarkt in Ahrweiler. Behalve tal van wijnproeverijen kun je van 6 tot 8 september live optredens bijwonen, onder het genot lokale specialiteiten als Flammkuchen en currywurst. ‘Preuve’ op z’n Duits.

Romantische rijn: Wijnfeestweekend in Boppard

Eind september trek je best richting Boppard als je op zoek bent naar een heerlijke wijnproeverij. Dankzij het warme klimaat in Bopparder Hamm loopt de wijnoogst er de afgelopen 10 jaar bijzonder goed. Tijdens het wijnfestival, van 27 tot en met 30 september, zijn de druiven er meestal ook net rijp en worden ze geoogst. Genoeg reden om te vieren dus! Op zaterdag kun je er ook  nog genieten van een spectaculair vuurwerk. 

Moezel: 57e Saar wijnfestival in Saarburg
De 57e editie van het Saar wijnfestival vindt plaats in een historische setting met op de achtergrond het kasteel van Saarburg. Van 31 augustus tot 2 september kun je er langs de wijnroute kennismaken met befaamde wijnmakerijen uit de Saarregio. Mis zeker de bekroning van de Saar-Obermosel wijnkoningin niet! 

Palts: 570 jaar oud wijnfestival
Ja, niet enkel onze generatie houdt van een glaasje wijn.. 😉 Dat deden ze blijkbaar 570 jaar geleden ook al in Palts, op hun welbekende ‘Wurstmarkt’. Anno 2019 vind je er nog dezelfde traditionele gezelligheid, en 150 verschillende wijnsoorten. Ein prosit!

Fotorechten: Dominik Ketz

_________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.