Home > Culinair > Pieke’s Keuken verwent gasten MVV tijdens thuiswedstrijd tegen FC Volendam

Pieke’s Keuken verwent gasten MVV tijdens thuiswedstrijd tegen FC Volendam

Auteur: Maarten van Laarhoven

Dineren in ‘Restaurant Langs de Lijn’ in de businessclub van MVV Maastricht betekent dineren in een sfeervolle entourage met prachtig zicht op de grasmat. Hét perfecte decor voor een geweldig avondje MVV, zo vinden ze bij de Maastrichtse eerstedivisionist. Bij elke wedstrijd in De Geusselt staat er weer een enthousiast team van een gerenommeerd horecabedrijf uit Maastricht en omstreken klaar om de gasten van MVV te trakteren op een wisselend driegangenmenu. Zondagmiddag 18 oktober speelt MVV Maastricht tegen FC Volendam. De keuken van Restaurant Langs de Lijn wordt voor deze wedstrijd bemand door Pierre Favre van Pieke’s Keuken.

Koning Willem-Alexander zette zijn tanden in zijn petits fours toen hij in oktober 2013 een bezoek bracht aan het United World College in Maastricht en likte zijn koninklijke vingers erbij af. Komende zondag mogen de gasten van MVV genieten van een overheerlijk appeltaartje van zijn meesterhand. Chef-kok Pierre Favre uit Maastricht treedt die middag aan als gast-kok in de businesslounge van stadion De Geusselt.

Wat er komende zondag op het menu staat behalve appeltaart? De voormalig (sous)chef van gerenommeerde zaken als Château Sint-Gerlach in Valkenburg en Château Neercanne in Maastricht – en tegenwoordig eigenaar van kwaliteitscateraar Pieke’s Keuken – moet lachen om die vraag. Hij heeft het menuutje nog niet helemaal rond, bekent hij, maar nu Chapeau Magazine zonodig het naadje van de kous wil weten, moet hij de knoop maar doorhakken. ,,Nou vooruit dan: rillette van ossenstaart; gepekeld en heel lichtjes gerookt en op een lage temperatuur gegaard. Procureurstuk uit de oven met Limburgse mosterd en een knapperig stamppotje en uiteraard het appeltaartje.”

Kennis delen

Wat dat laatste betreft – de patisserie – blijft het bloed kruipen waar het niet gaan kan, want Pierre Favre is zich gaandeweg zijn lange loopbaan in de horeca blijven specialiseren in de bereiding van de meest verfijnde desserts. Hij won er in de loop der jaren diverse prijzen mee en vindt niets mooier dan zijn kennis met anderen te delen.

Dat ‘delen’ van gastronomische kennis doet hij ook binnen zijn bedrijf Pieke’s Keuken, dat is gevestigd in de Maastrichtse wijk Heer. Hij verzorgt er banketten voor feesten en partijen, geeft er cursussen en workshops en kookt er tegen een acceptabele prijs maaltijden voor ouderen die zelf niet meer de kracht hebben om dagelijks achter de pannen te gaan staan. ,,Het mooie is dat je op die manier iets kunt bijdragen aan de mantelzorg die met name de laatste jaren erg in opkomst is”, zegt Favre. ,,Wat je veel ziet is dat kinderen geregeld voor hun ouders koken, maar een beroep op mij doen op dagen dat dit een beetje lastig is. Ze weten dan dat ze zich geen zorgen hoeven maken, omdat dat hun ouders perfect te eten krijgen.”

Italiaanse koekjes uit driesterrenhemel

Favre is net terug uit Chicago, waar hij een privébezoek combineerde met een bezoek aan de keuken van driesterrenrestaurant Alinea, een van de beroemdste eettempels van Amerika, qua uitstraling vergelijkbaar met El Bulli, het legendarische Spaanse restaurant dat inmiddels is gesloten. Het doel van zijn trip: alle ins en outs te weten komen over cannoli, de beroemde en extreem moeilijk te bereiden Siciliaanse koekjes met een crème-vulling. ,,Ik dacht nooit dat het me zou lukken en had me voorgenomen om dan desnoods maar een foto van de gevel van het restaurant te maken, maar toen ik een paar mensen naar binnen zag lopen dacht ik: ‘Ik trek de stoute schoenen aan en ga ook naar binnen’. Gelukkig werd ik allerhartelijkst ontvangen door de chef, die even tijd voor me vrijmaakte nadat ik had uitgelegd dat ik zelf chef was en dat ik helemaal voor hem uit Europa was gekomen.”

Een kloosterkeuken als Rolls-Royce

Behalve in de keukens van gerenommeerde restaurants was de eigenaar van Pieke’s Keuken jarenlang ondersteunend leermeester bij De Beyart, een woonzorgcentrum in hartje Maastricht, waar voornamelijk religieuzen in een behoorlijke welstand hun oude dag doorbrengen. Het was een van zijn grote stappen op weg naar het vrije ondernemerschap .,,Ik durf zonder meer te zeggen dat de keuken daar de Rolls-Royce onder de instellingskeukens is. Ik kon er alle kanten op en vond het geweldig om voor die mensen te mogen koken. Jaren terug werd alles nog gefinancierd door de congregaties en was er heel veel mogelijk.”

Tot slot. Wat heeft Pierre Favre van Pieke’s keuken met MVV? ,,Eigenlijk helemaal niets, bekent de keukenmeester. Ik ben niet opgegroeid met voetbal en houd me er ook niet zo mee bezig, al vind ik het natuurlijk wel leuk als het Nederlands elftal speelt en dat een beetje goed zou doen. Eigenlijk was het Rein Visser (coördinator Horeca en Events bij MVV, red.) die mij belde met de vraag of ik het leuk zou vinden om een keer als gast-kok te koken in Restaurant Langs de Lijn. Ik heb daarover niet lang hoeven na te denken: ik heb jarenlang met Rein gewerkt toen hij nog gastheer bij Neercanne was. Wij weten wat we aan elkaar hebben en voelen elkaar feilloos aan. Ik ben er zeker van dat het komende zondag een geweldige middag wordt. Ik kijk er in elk geval naar uit.”

Pieke’s Keuken, Niels Bohrstraat 57, 6227 VV Maastricht. +31 43 3619919 of +31 6 53239209 www.piekeskeuken.nl E-mail: info@piekeskeuken.nl

Reserveren kan via:

http://www.mvv.nl/business/mvv-businessclub/restaurant-langs-de-lijn

 

 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.