Home > Travel > Oudste golfbaan van Limburg wordt dit weekend 60

Oudste golfbaan van Limburg wordt dit weekend 60

Auteur: Maarten van Laarhoven

De Zuid-Limburgse Golf & Countryclub Wittem, de oudste en hoogst gelegen golfclub van Limburg, bestaat dit weekend 60 jaar. Op 1 september 1956 werd door Jhr. mr. A. Calcoen van Limmen, indertijd voorzitter van het Nederlandse Golfcomité, de eerste bal op de baan in Wittem weggeslagen. Dat betekende het begin van golfsport in Limburg.

Bijna dertig jaar lang was ‘Wittem’ de enige golfbaan in Limburg. In 1985, 1987, 2006 en 2007 werden achtereenvolgens de golfclubs Brunssummerheide, Hoenshuis, het Rijk van Margraten en International Golf Maastricht (onder golfers beter bekend als De Maastrichtsche) opgericht. De club onderscheidt zich van de andere door het ontbreken van een commercieel oogmerk.

Geen ‘old boys network’

Over de Golf & Countryclub, officieel opgericht op 21 augustus 1956 op initiatief van de toenmalige Staatsmijnen, doet een hardnekkig misverstand de ronde, zegt Daphne Heijboer van de vereniging. ,,Het zou een traditioneel ‘old boys network’ zijn, maar dat is een hardnekkig stigma: natuurlijk koesteren wij oude traditionele waarden (welke golfclub doet dat niet?) maar de vroegere ballotage-commissie hebben we al jaren geleden afgeschaft. Eveneens minder bekend is, dat wij als één van de weinige golfclubs in Limburg het zogenaamde GEO keurmerk hebben verkregen. Dit is een keurmerk voor natuurvriendelijk en milieubewust baanonderhoud van de onafhankelijke certificeringsorganisatie Golf Environment Organization uit Schotland.”

Spelers die zo nu en dan gebruikmaken van de baan, en derhalve een greenfee betalen om te kunnen spelen, zijn van harte welkom, benadrukt ze. Ook nieuwe leden zijn van harte welkom, benadrukt ze. ,,In het kader van ons 60-jarig jubileum hebben wij op dat gebied nu aantrekkelijke aanbiedingen. Bovendien hoeven nieuwe leden geen entreegeld te betalen.”

Prachtige vergezichten

In de beoordelingen van de greenfee-gasten scoort de Zuid-Limburgse Golf & Countryclub Wittem hoog op gastvrijheid. De baan staat vooral bekend vanwege haar prachtige vergezichten. Dankzij een ingrijpende renovatie voldoet de baan aan alle moderne eisen.

Ook op de vogelpopulatie wordt goed gelet. ‘Wittem’ is een van de zeven pilotbanen in Nederland die door de Koninklijke Nederlandse Golffederatie (NGF) en de Vogelbescherming zijn uitgekozen voor het project ‘Committed to Birds. ,,Concreet houdt dit in dat wij ons richten op duurzaam en vogelvriendelijk golfbaanbeheer. Zo gebruiken wij zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen, hanteren we een gesloten waterhuishouding en proberen we door een uitgekiend systeem van inzaaien van de overgang van de zogenaamde ‘fairways’ naar het bos niet alleen vogels maar ook bijen en vlinders te faciliteren”, legt Daphne Heijboer uit.

Rendement op de exploitatie wordt uitsluitend aangewend voor het op niveau houden van de baan en de voorzieningen die daarbij horen. Ruim honderd vrijwilligers ondersteunen het bestuur (dat eveneens uit vrijwilligers bestaat) bij de uitvoering van het beleid, dat samen met de leden uitgestippeld wordt. Daphne Heijboer: ,,dat is een essentieel verschil met de ons omringende commerciële banen. Het uit zich onder meer in het ontbreken van starttijden en een gemoedelijke sfeer. Wij streven naar een actief clubleven, waarbij zowel de meer serieuze golfers als de gezelligheidsspelers aan hun trekken kunnen komen.”

Foto’s Willy Opreij

Het 60- jarig jubileum van Zuid-Limburgse Golf & Countryclub Wittem wordt vandaag, morgen en zondag uitgebreid gevierd, met onder meer diverse jubileumwedstrijden (waarvan één in de stijl van de jaren ’60), een barbecue, een borrel en een walking dinner. Op zaterdag vanaf 20.00 uur is het groot feest met een optreden van de coverband The Rolling Beatles. Op zondag 4 september worden de feestelijkheden afgesloten met een 9-holes wedstrijd voor de jeugd met aansluitend een High Tea.

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.