Home > Travel > Nu ook wandelen langs jonge wijngaarden rondom Valkenburg

Nu ook wandelen langs jonge wijngaarden rondom Valkenburg

In Dorpswijngaard Halte St. Gerlach is vandaag een nieuwe Route des Vins gelanceerd. De wandeling van bijna 12 kilometer is uitgezet tussen twee wijnhellingen van het Geuldal: Berg en Terblijt en Houthem St.Gerlach. Langs de route maakt de wandelaar kennis met de wijnboeren van Wijngoed Lenoire, Leerwijngaard Entre les Collines, Dorpswijngaard Halte St. Gerlach, Wijndomein St. Martinus – locatie Château St. Gerlach – en Fruit- en ciderbedrijf Huids.

Officiële moment

De officiële opening vond plaats bij het historische stationsgebouw van Houthem-St. Gerlach tussen de jonge aanplant van Dorpswijngaard Halte St. Gerlach. Volgens aanwezig ‘hotellier-in-ruste’ Camiel Oostwegel sr. komt een treinstation tussen de wijnranken zelfs in wijnland Frankrijk niet voor.

Bij koffie met vlaai speecht Anya Niewierra, directeur van Visit Zuid-Limburg. Haar organisatie voert sinds 2020 met zestien Zuid-Limburgse gemeenten campagne om Zuid-Limburg als wijnregio op de kaart te zetten en hiermee kwalitatief hoogwaardig toerisme te bevorderen. ,,Wijnbouw past in het DNA van Zuid-Limburg”, zegt ze. ,,Op meerdere plekken in Nederland worden druiven geteeld en verwerkt maar wij hebben de hellingen en de mergelrijke grond als onderscheidend en niet-kopieerbare ‘extra’.” ,,Die hellingen beplanten met wijnstokken met ertussenin gras, zoals hier gebeurt, is goed voor het landschap omdat daarmee erosie wordt tegengegaan”, vult Oostwegel sr. aan.

Wethouder Toerisme en Recreatie van Valkenburg Kevin Rouwette vertelt dat, nu de Route des Vins er is, ,,mensen zich in Valkenburg echt als God in Frankrijk kunnen wanen.” Gastheer Marco van der Wal van de Dorpswijngaard merkt op dat de 750 stokken die in 2019 zijn aangeplant helaas pas vanaf volgend jaar wijn opleveren.

Na het officiële gedeelte wordt daarom getoost met een glas chardonnay auxerrois van Wijndomein St. Martinus, locatie Fromberg. De wijn heet ‘Vriendschap’ om de samenwerking tussen de twee Zuid-Limburgse wijnhuizen, ook in dit project, te onderstrepen.

Wijnbouw populair

De gemeente Valkenburg is de vijfde gemeente in Zuid-Limburg waar een wijnroute gerealiseerd is. Gulpen-Wittem, Eijsden-Margraten, Voerendaal en Meerssen gingen de mergelstad voor. Vaals krijgt in september een Route des Vins.

De wijnbouw in Zuid-Limburg is flink in opkomst en de regio boekt steeds meer succes met haar wijn. De Zuid-Limburgse bodemsamenstelling van kalksteen en vruchtbare löss leent zich, in combinatie met de hellingen, bijzonder goed om verschillende druivensoorten te laten groeien. Zuid-Limburg telt zo’n twintig professionele wijngaarden. Goed voor ongeveer 90 hectaren beplanting. Maar liefst 32 procent van de totale hoeveelheid Nederlandse wijndruiven wordt in dit gebied geteeld.

In het spoor van de druif

Wie de Route des Vins Berg en Terblijt – Houthem St. Gerlach loopt, ontdekt jonge wijngaarden. Maar er is meer te genieten. In Vilt maak je kennis met een bijzonder fruitbedrijf dat cider produceert. Onderweg passeer je ook de spectaculaire rotswoningen van de blokbrekers, wandel je langs natuurgebied Ingendael en kruis je het Jacobspad in Houthem St. Gerlach.

Via een QR code op de informatieborden krijg je meer informatie over de bezienswaardigheden aan de route. De wandeling is ook  te downloaden via RouteYou. Daarnaast is er een inspirerende brochure die gratis verkrijgbaar is.

Startpunt: Station Houthem St. Gerlach, Caldenborghsweg 4, Valkenburg (NL)

show auteur

Auteur: Kris Németh

Enthousiast promotor euregionale kunst en cultuur

Kris Németh

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu