Nu al de verrassing van het jaar: Tenerife
Denk je aan de Canarische eilanden, dan komt waarschijnlijk vooral een typische strandvakantie in je op. Grote hotels, de zee en massatoerisme. Maar ik ondervond dit voorjaar iets heel anders! Tenerife maakte me opslag verliefd door zijn ruige landschappen, perfecte klimaat en verrassende plekjes. Ik wisselde een geslaagde workation vanuit twee verschillende hotels op het eiland af met enkele topactiviteiten. Een recept voor succes als je vanuit een andere omgeving wil werken en ondertussen toch nog iets van de bestemming wil zien. Batterijen opladen en concentratieboost: check! Laat me je gidsen door dé must-do’s op dit fascinerende eiland.
Not your average vulcano: El Teide
Dat Tenerife bekend staat om zijn vulkaan El Teide, wist ik. Dat dit waanzinnige landschappen die achter elke hoek veranderen met zich meebrengt, niet! Je zou een week lang elke dag naar het El Teide National Park kunnen gaan en nog nieuwe indrukken kunnen opdoen.
Wij hadden tijd voor drie magische momenten. De eerste was misschien wel de mooiste ervaring van onze reis. Met een huurauto reden we voor zonsondergang naar een afgelegen picknickplek. Eentje die je zelf moet improviseren, maar wel een uitzicht heeft om u tegen te zeggen. Stel je GPS in richting Los Roques de Garcia en geniet hier tot de de laatste zonnestralen achter de bergen verdwijnen.
Als je denkt dat de avond voorbij is, moet het mooiste nog komen! Tijdens onze rit naar beneden komen helderblauwe, rode, oranje en gele kleuren ons tegemoet. Ze liggen op een wolkentapijt. Zo’n tafereel dat je normaal enkel kunt zien vanuit een vliegtuigraampje. Maar hier gebeurt het vlak voor onze neus: boven de wolken genieten van één van de speciaalste zonsondergangen uit ons leven. Het lijkt alsof we de wolken bijna kunnen aanraken. Zo mooi, dat we ’s anderendaags weer naar het park gaan. Dit keer overdag, om met nog meer bewondering te kunnen genieten van de vulkanische landschappen. Pieter trotseert El Teide met de fiets, ik maak een stevige wandeling. Vertrekken kan voor elk niveau of afstand vanuit Las Canadas del Teide. Het leidt je tot waanzinnige decors.
Beeldige (boetiek)hotels
De trouwe lezer weet dat ik m’n hotels steeds met heel veel zorg uitkies. Ze moeten goed gelegen zijn, een authentiek karakter hebben en ze moeten je een thuisgevoel geven. In Tenerife ging ik voor een hotel in het zuiden (de eerder toeristische kant van het eiland), en voor eentje in het zuidwesten, als uitvalsbasis om het noorden te bezoeken. Daar zit best wat afstand tussen, dus je splitst je reis best op in twee delen. In ’t zuiden wijs ik je graag naar een groter luxehotel: Gran Melia Palacio de Isora. Een all-in hotel waar je toch verschillende kleinere hoekjes terugvindt. Ga zeker eens in het visrestaurant eten en vergeet niet om te genieten van de natuurlijke zwembaden in de aangrenzende zee. Een uurtje verder rijden naar het zuid-westen van Tenerife ligt een beeldig boetiekhotel met twintig kamers: San Roque. Een oase van rust in het authentieke dorpje Garachico. In San Roque woonde vroeger de rijkste familie van het dorp en die huiselijke, maar ook luxueuze sfeer voel je in elk verrassend hoekje.
Klein maar fijn Garachico
Of je in San Roque slaapt of niet, het dorpje Garachico hoort zeker thuis in je Tenerife-planning. Een klein maar fijn dorp met een uiterst gezellige sfeer. Het deed me een beetje aan Zorro denken. Je bereikt dit vissersdorp na een stevige afdaling van een bergpas. Vervolgens kom je terecht in een paradijs van authentieke barretjes, knusse steegjes, levendige pleinen en natuurlijke zwembaden.
Duurzaam walvissen spotten
Naar de andere kant van de wereld reizen om walvissen te spotten? Think again! Ook in Tenerife zwemmen deze prachtige dieren rond. De westkust van het eiland is de thuishaven van de kleinste walvissen ter wereld. Klein, maar daarom niet minder indrukwekkend. Leuk weetje: deze plek is benoemd tot de allereerste Whale Heritage Site van Europa, hetgeen duidt op het verantwoorde karakter om deze walvissen op te zoeken. Je komt niet te dicht bij hen in de buurt, ze worden niet gevoed en je verstoort hun natuurlijke habitat niet met je bezoek. Ik ging op pad met White Tenerife, waarvan de zeilboot onderweg ook nog halt hield bij een school dolfijnen. Zalige uitstap!
Bergpassen en -dorpen om bij weg te dromen
We reizen even naar Zuid-Amerika, euh.., ik bedoel, het Zuid-Westen van Tenerife. Daar vind je het bergdorpje Masca dat lijkt op Machu Picchu in Peru. Via kronkelende wegen met waanzinnige vergezichten rij je naar deze dromerige plek. Neem er rustig de tijd voor, zodat je bij elk uitzichtpunt kunt stoppen om de natuur in je op te nemen. In Masca zelf is het leuk om even rond te wandelen en bij Chez Arlette te lunchen met zicht op zee. Het verhaal wil dat dit een piratendorp was, waar piraten achter de grote rots schuilden en vanop afstand zagen of er schepen in aantocht waren. Zo wisten ze wanneer ze ten aanval konden gaan. Perfecte plek om je innerlijke piraat naar boven te halen ;-).
Weg van de wereld in Anaga National Park
Het houdt niet op met de mooie natuur, want een van de absolute hoogtepunten van onze reis was mijn bezoek aan Anaga Nationaal Park. Oftewel een bergrijk natuurgebied met wandelpaden die Zuidoost Azië kunnen overtreffen. Parkeer in Benijo en vertrek van hieruit voor een tocht van een uur of twee. De kustlijnen onderweg behoren tot de mooiste die ik ooit gezien heb. En de zee waarin ik nat van het zweet dook na deze stevige hike, was van de zaligste die ik ooit heb meegemaakt! Ga dus zeker zwemmen in Playa del Roque de las Bodegas. Het water is er zacht, de golven hoog en de surfers vriendelijk. La-vida! Eindig met een vers visje in het restaurant tegenover de zee (er is er maar één). Meer moet dat niet zijn.
Lokale wijn is zéér fijn
Door zijn vulkanische bodem en zachte klimaat is Tenerife zeer geschikt voor de wijnbouw. De frisse, droge witte wijnen scheren vaak hoge toppen. Dat kon ik niet laten schieten! Ik bezocht één van de vele Bodegas (Spaans voor wijnhuizen) in het noorden van het eiland: Bodegas Monje. Al sinds 1750 produceren zij karaktervolle wijn en dat kun je anno 2021 met zicht op de Teide proeven.