Home > Travel > Niets is onmogelijk in Dubai

Niets is onmogelijk in Dubai

Acht Limburgse ondernemers en directieleden van bedrijven – leden van de Chapeau Community – hebben in de laatste week van maart een bezoek gebracht aan Dubai. Zij deden onder meer de inmiddels afgelopen wereldexpo aan. De reis was een initiatief van Xavier Cortenraedt (Chapeau) en Romain Spauwen (Spauwen Travel), die kleine groepjes ondernemers/directeuren willen samenbrengen, op inspirerende plekken buiten Belgisch- en Nederlands Limburg. De bedoeling is dat ze met de opgedane kennis hun eigen business versterken en tevens bouwen aan een versterking van de onderlinge banden.

Wie de nachtvlucht van Emirates richting Dubai neemt, die nagenoeg dagelijks vertrekt vanaf Düsseldorf Airport, staat vroeg in zijn hotel. Voor de deelnemers aan de eerste Chapeau Community-netwerkreis een ideale gelegenheid om te beginnen met een lekker ontbijt om even op krachten te komen. Na een korte opfrisbeurt, is het meteen tijd voor het eerste onderdeel van het programma. We stappen met een Nederlandstalige gids in een busje en vertrekken naar Al Fahidi, de oude gerestaureerde wijk en Deira, dat ooit het commerciële centrum was. Wie nu de imposante wolkenkrabbers ziet – de ene nog hoger dan de andere – kan zich nauwelijks voorstellen dat Dubai in de jaren ‘60 nog slechts een klein stadje, midden in de woestijn was.

Pas toen in 1966 de olie werd ontdekt in het ministaatje, werden op economisch gebied serieuze stappen voorwaarts gezet. Na een rondleiding door de oude straten, de ‘souks’ en een korte overtocht met de veerboot, is het tijd voor de lunch. Deze nuttigen we bij restaurant Trattoria, in Madinat Jumeirah, een enorm complex dat is gebouwd rondom een soort lagune. Het herbergt luxe hotels, restaurants en een groot winkelcentrum. Omdat onze nachtvlucht toch niet helemaal voor de gebruikelijke nachtrust heeft gezorgd, kiezen we ervoor een vrije middag in te plannen, zodat iedereen op krachten kan komen, bijvoorbeeld aan het zwembad van het hotel.

We verblijven in Hotel Adiago Premium The Palm, een mooi viersterrenhotel gelegen aan de voet van The Palm. In dit gedeelte is de laatste tijd een heel nieuw gebied gecreëerd, bestaande uit restaurants en bars. Hier gaan we op de eerste avond van ons verblijf een kijkje nemen. Met een aperitief bij February 30 en een diner bij Beachclub Koko Bay. Met de voeten in het zand, blikken we in deze prachtige setting voldaan terug op een mooie eerste dag.

Zaterdagochtend zijn we alweer vroeg uit de veren om een nieuw gebied te ontdekken. In de voormiddag staat een bezoek aan de Burj Khalifa op het programma, tot op dit moment het hoogste gebouw ter wereld. Daarna brengen we een bezoek aan de Dubai Mall, het grootste winkelcentrum ter wereld, met behalve veel luxe winkels, een ijsbaan, een groot aquarium en een enorme bioscoop. Alleen al op deze plek zou je gemakkelijk twee dagen kunnen rondlopen, maar daar hebben we geen tijd voor, want wie Dubai zegt, zegt uiteraard ook beach clubs. En bij een gemiddelde dagtemperatuur van 29 graden – althans tijdens ons bezoek – mag een bezoek aan een van deze gelegenheden uiteraard niet ontbreken.  We spreiden onze handdoeken uit op de bedjes van de White Beach Club, en hippe club aan het einde van The Palm, naast het wereldberoemde Hotel Atlantis. Met een hapje, een drankje en een plonsje is het hier goed toeven. Na ons eerst wat te hebben opgefrist in het hotel, is het tijd voor het avondprogramma. Dubai staat ook bekend om zijn ‘dinner shows’, de ene nog uitzonderlijker dan de andere. Niet voor niets, want alles hier moet groot, groter en grootst zijn.

Wij kiezen voor Restaurant Verde. De avond begint hier rustig, net zoals in een normaal restaurant. Maar gedurende de avond worden de lichteffecten opgevoerd en dansen de ‘Superman en The Mask’-acteurs plotseling op de tafels. Een echte beleving om de dag mooi mee af te sluiten.

Zondag is de dag waarvoor we eigenlijk zijn gekomen. We brengen namelijk een bezoek aan de DUBAI WORLD EXPO. Al meteen bij binnenkomst merk je dat alles hier grootser is dan groots en toch tot in het kleinste details afgewerkt. Meer dan 190 landen presenteren zich hier aan de wereld in hun eigen paviljoen. Diverse wijken geven de thema’s aan: van duurzaamheid tot mobiliteit en innovatie. We begonnen om 10 uur met een ontvangst door Niels Bouwman, de directeur van het Nederland Paviljoen. Nederland heeft gekozen voor het thema duurzaamheid en presenteert onder meer een techniek die is ontwikkeld om water op te vangen en dat te gebruiken voor de kweek van champignons. Het systeem wordt gedemonstreerd aan de hand van een prachtige visuele voorstelling. Een paviljoen waar Nederland trots op mag zijn.

Gedurende de dag bezoeken we nog diverse paviljoens. Uiteraard lukt het ons niet ze alle 190 te bezoeken. Dat krijg je zelfs niet voor elkaar als je meerdere dagen gaat. Aan het einde van de middag worden we ontvangen in het België Paviljoen. België liet zijn technische innovaties aan bod komen.  We sluiten het bezoek aan de Expo af met een fris glas bier op het dakterras van het Belgisch Paviljoen. ’s Avonds brengen we een bezoek aan het prachtige restaurant/lounge Iris Meydan, zeker een aanrader.

De laatste volledige dag moeten we alweer vroeg uit de veren. Op het programma staat een bezoek aan de vrije handelszone Dubai Airport Free Zone. We krijgen een presentatie van het management van de freezone over de mogelijkheden die dit bedrijventerrein biedt aan Nederlandse bedrijven. En passant komen we meer aan de weet over de handelsfilosofie van Dubai. ‘Niets is hier onmogelijk’, concluderen we al snel. Gelet op het feit dat de olievoorraad van Dubai niet oneindig is, is het land zich nu al echt aan het focussen op alternatieven, enerzijds toerisme en anderzijds de handel. Daarvoor worden alle mogelijke kansen benut. Deze worden toegelicht door Toon Dols, bestuurslid van de vereniging die Nederlandse bedrijven helpt om in Dubai te ondernemen. Een zeer interessante ochtend, waarbij we echt een inkijkje krijgen in de denk- en handelswijzen van de Emirati. Voor enkele leden uit ons reisgezelschap, die ook echt concrete wensen hebben om met of in Dubai te ondernemen, biedt het bezoek een uitgelezen kans om zich te oriënteren. De laatste middag brengen we een bezoek aan de 360 View, aan het begin van de Palm, van hieruit heb je een spectaculair uitzicht over The Palm.

Op onze laatste avond maken we gebruik van de gelegenheid om nog enkele wijken te voet te ontdekken. Zo wandelen we van Blue Water Island over de brug naar JBR, om te eindigen in Dubai Marina. Al wandelend merken we op, dat Dubai enorm sterk is in het creëren van concepten, gevoelens en thema’s. Ook op dit gebied is de inwoners niets te gek. De slotavond brengen we door bij Pier 7, een toren die plaats biedt aan meerdere concepten. We beginnen met een aperitief bij Cargo, om vervolgens te eten bij Asia Asia. Een goed Aziatisch restaurant, met een mooi uitzicht op Dubai Marina. Aan onze tafels verwelkomen we diverse Nederlandse expats. Op die manier krijgen we ook echt een persoonlijk inkijkje in het leven van een expat in Dubai. We krijgen de vele voordelen voorgeschoteld, maar worden ons ook bewust van de valkuilen.

Dinsdagochtend is het dan toch echt tijd om de koffers te pakken. Na nogmaals van een goed ontbijt te hebben genoten nemen we de bus naar de luchthaven en pakken we de middagvlucht van Emirates terug naar Düsseldorf. Je hebt vliegtuigmaatschappen en vliegtuigmaatschappen, maar de mensen van Emirates verstaan toch echt hun vak: ze maken van de hele vliegreis een belevenis. Eenmaal terug in Düsseldorf dringt pas echt goed het besef door dat we enkele unieke, indrukwekkende en inspirerende dagen achter de rug hebben. In een land waar niets onmogelijk is. We kunnen niet wachten op ons bezoek aan een volgende inspirerende bestemming.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.