Home > Travel > Niet nog eens een grenssluiting

Niet nog eens een grenssluiting

Blind date. Met een beetje verbeelding kan je op die manier de contacten tussen de twee Limburgse provincies benoemen. We ontmoeten elkaar wel, zeker op het politieke niveau, gaan af en toe bij elkaar op bezoek en eigenlijk zien we elkaar ook graag. Maar het komt me voor dat we dat eerder uit gewoonte doen, omdat we dezelfde naam dragen en een beetje familie zijn, dan uit echte belangstelling voor elkaar. Dat heeft dan weer tot gevolg dat we, buiten wat algemeenheden, relatief weinig weten van elkaar. Of ligt daar precies de oorzaak? Onbekend maakt onbemind. Een echte relatie start je pas wanneer je iemand al een beetje kent. Vandaar deze rubriek die een bescheiden bijdrage wil leveren om onze kennis over het grenzeloze Limburg wat op te krikken. Fysiek mag de Belgische regering de grens dan wel een keer afsluiten – één keer maar dan nooit meer – in onze hoofden blijven we als Limburgers toch altijd en onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarvoor is het nodig dat we elkaar beter kennen. Van blind date naar vertrouwde buren, naar vrienden en zakenpartners. Er is immers zoveel dat we gemeen hebben, te beginnen met ons volkslied. Maar ook het gekende Limburggevoel, onze bourgondische gastvrijheid en ons internationaal, zeg maar Europees karakter. Zonder twijfel delen we ook de traditie van sterke provinciebesturen, geleid door zichtbare gouverneurs. Sommigen met snor, de meesten zonder.

In onze hoofden blijven we als Limburgers toch altijd en onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarvoor is het nodig dat we elkaar beter kennen

Wist u trouwens dat we met net geen twee miljoen Limburgers zijn? Bijna 880.000 in Belgisch-Limburg (west) en ongeveer 1.120.000 in Nederlands-Limburg (oost). Een aardig aantal, zeker als je daar nog de uitgeweken Limburgers bijtelt. Want eens Limburger, altijd Limburger. In deze eerste bijdrage wil ik vooral enkele opmerkelijke feiten en trends vanuit het westen van onze Limburgse regio meegeven. Fietsen wordt hier populairder dan ooit. We hebben de voorbije maanden een toegenomen aandacht gezien voor het fietsen. Recreatief maar ook als echt vervoersmiddel. Waar zo’n virus al goed voor kan zijn. Meer en meer Limburgers nemen de fiets, wat er toe leidt dat er de volgende jaren extra gaat geïnvesteerd worden in fietsvoorzieningen. Fietspaden, fietssnelwegen en fietsenstallingen. Goed nieuws ook voor de fans van de wielersport. In Heusden-Zolder wordt er de volgende jaren een velodroom gebouwd, een echte wielerpiste, waar ook grote internationale competities kunnen doorgaan. De droom van voormalig wielrenner Marc Wauters uit Lummen, ex-gele truidrager in de Tour de France, zal in 2022 gerealiseerd zijn. In Hasselt werd de voorbije maanden het grootste stadsontwikkelingsproject van België geopend. Niet officieel want dat mocht niet omwille van de coronamaatregelen. Toch telde Quartier Bleu, het project aan de Hasseltse Kanaalkom, al duizenden bezoekers. Shoppen, een terrasje doen in een van de vele eetgelegenheden of gewoon maar flaneren aan de kleine jachthaven, je kunt het er allemaal. De grote parking, met ook een overdekte fietsenstalling, maakt het bovendien de nieuwe toegangspoort tot het centrum van de stad.

Ondanks alles kende de toeristische sector een goede maand juli. Vakantie in eigen land bracht de Belgen (en de Nederlanders) weer massaal naar Limburg. Toerisme Limburg zette een promotiecampagne op met acteur Matteo Simoni, telg van een mijnwerkersfamilie uit Eisden/Maasmechelen. Je kan zijn filmpje zien op visitlimburg.be/nl/herleef-in-limburg. En om te eindigen, Belgisch-Limburg heeft met Genkenaar Jos Lantmeeters een nieuwe gouverneur. Jos is advocaat, gemeenteraadslid in Genk en Vlaams parlementslid voor de NVA. Het duurde even, maar ik heb nu toch een opvolger, die ik veel succes toewens.

Reageren? hermanreynders58@gmail.com

hide auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu