Home > Travel > Maastricht Bereikbaar een stevige uitdaging

Maastricht Bereikbaar een stevige uitdaging

Vlot, flexibel en duurzaam. Maar ook gezond leven, meer bewegen en verantwoord bezig zijn. Langzaam maar zeker begint het besef te komen dat Maastricht Bereikbaar – het programma dat Zuid-Limburgers uit de auto moet krijgen – helemaal past bij deze tijd.

38 samenwerkingspartners, samen goed voor 46.000 werknemers. De tijd dat men wat lacherig deed over het initiatief om de hoofdstad van Limburg (en tegenwoordig ook de rest van de regio) bereikbaar te houden, en daarmee extra aantrekkelijk te laten zijn voor bedrijven, bewoners én bezoekers, ligt ver achter ons. ,,Tot voor kort moesten we duwen en trekken. Nu komen bedrijven zelf naar ons toe”, zegt programmadirecteur Katya Ivanova. ,,Iedereen ziet nieuwe mogelijkheden. Wie wil er nu niet gezonder leven en meer vrijheid hebben om op een flexibele manier zijn werk te kunnen doen?”

Bereikbaarheid is bij Vodafone – een van de grotere werkgevers in de stad en convenantpartner van het eerste uur – geen punt van discussie meer, zegt Nataschja Zaal, als Head of Property bij Vodafone Nederland onder meer verantwoordelijk voor alles wat met gezondheid en veiligheid van het personeel te maken heeft. ,,We stimuleren onze medewerkers om zoveel mogelijk gebruik te maken van de fiets of het openbaar vervoer. Arbeidsvoorwaardelijke leaseauto’s hebben we niet meer, ook niet als het gaat om hogere functies. Ook parkeerfaciliteiten bieden we niet meer standaard aan. We hebben een goede fietsenstalling, met voldoende elektrische oplaadpunten, zodat ook mensen die wat verder van hun werk wonen fietsend naar hun werk kunnen.”

Ook bij de politie is mobiliteit een belangrijk onderwerp, dat past bij de ontwikkeling van de organisatie van de nationale politie. Het is geen eenvoudig onderwerp, zeker gezien de reorganisatie, waardoor de meeste mensen net te horen hebben gekregen waar ze komen te werken in Limburg. In Maastricht is de hoofdvestiging en een aanzienlijk aantal medewerkers van die locatie woont elders in de provincie, zegt Marlies Goldsmits-Brouns, hoofd bedrijfsvoering van Politie Limburg.

Wat het extra moeilijk maakt is dat de politie zeven dagen per week, 24 uur per dag operationeel is. ,,Vaak moet op onregelmatige tijden worden gewerkt, waardoor het voor velen lastig is om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Maar ook wij kijken waar we groener, creatiever en slimmer kunnen werken. Ook als het aankomt op zaken als individueel autogebruik en het milieu moeten we het goede voorbeeld geven.”

De regio bereikbaar houden betekent ook kijken naar de verkeerstromen van de toekomst, zegt Luc Lanclus, chief operational officer (COO) op Brightlands Chemelot Campus in Geleen. ,,Veiligheid is op de chemie site altijd al een item geweest, maar ook mobiliteit wordt steeds belangrijker. Nu zijn er op de campus zo’n 1800 kenniswerkers actief en 600 studenten. Over enkele jaren zijn dat er 3000 en 1000. Wij merken nu al dat onze mensen een enorme druk veroorzaken. Voor ons als campus, maar ook voor de provincie als aandeelhouder en majeure financier, is het belangrijk dat die druk wordt weggenomen.”

Het directielid van Brightlands rijdt twee dagen per week op zijn E-bike van zijn woonplaats Maaseik naar Geleen. ,,Een mooie tocht die me het gevoel geeft dat ik een bijdrage lever aan waar wij als campus voor staan: een betere, gezondere en duurzame toekomst.” Een intelligent carpoolsysteem waar alle werknemers gebruik van kunnen maken, betere fietsverbindingen én indringende gesprekken met Arriva, de nieuwe concessiehouder openbaar vervoer in Limburg. ,,Brightlands trekt registers open”, aldus Lanclus. ,,Het is de hoogste tijd dat er met een behoorlijke frequentie snelle bussen gaan rijden tussen de grotere steden en de campussen in Limburg. Wij moeten ervoor zorgen dat die verbindingen ook kunnen renderen, zodat het mes aan twee kanten snijdt. Goed, snel en flexibel openbaar vervoer is niet alleen goed voor de campus, het helpt de hele regio. Er moet een sense of urgency zijn. Als die er niet is, dan moeten we die creëren. Binnen Brightlands werken we aan een duurzame toekomst. Het nemen van verantwoordelijkheid hoort daarbij.”

Ook bij de politie snappen ze dat er iets gebeuren moet, al heeft men hier ook met een andere maatschappelijke verantwoordelijkheid te maken. ,,Nu is het al zo dat er verschillende maatregelen worden getroffen om verkeer te beperken. Niet reizen en vergaderen als het niet nodig is. Zo is het mogelijk om briefings via videoconferenties op verschillende locaties bij te wonen”, legt Marlies Goldsmits uit. ,,Ingewikkelder wordt het om onze mensen vanaf die verschillende locaties op tijd in de politieauto’s te krijgen, en in de juiste samenstelling. Tevens patrouilleren we ook op andere manieren dan met de auto en dat zijn keuzes die ook consequenties hebben voor de verbindingsmiddelen. Dus dit is nog een puzzel. Onze eerste focus in dit traject is het woon-werk verkeer. Belangrijk is dat er een besef is dat het anders kan als we dat willen.”

Bij Vodafone is de eagerness alom aanwezig, verzekert Nataschja Zaal. ,,In het zuiden van het land moeten we wat harder ons best doen om talent aan ons te binden. Dat lukt ons niet als we van jonge mensen eisen dat ze van half negen tot vijf uur op kantoor zijn. Voor werknemers van nu is een goede work-life balance belangrijk. Bij ons geldt dat je werkt op de plek waar je het effectiefst bent. Of dat nu thuis is, in het park of bij wijze van spreken in het café; ons maakt het niet uit, als het werk maar goed gedaan wordt.”

Maastricht Bereikbaar reikt dit jaar voor het eerst een award uit tijdens de Maastricht Awards voor de werkgever/ ondernemer die zich inzet voor slimme bereikbaarheid van zijn organisatie. De beste inzending ontvangt €1000,- aan stimuleringsbudget voor slimme mobiliteit. Inschrijven kan nog tot 1 oktober 2016. Meer weten? Zie www.maastrichtbereikbaar.nl

Maastricht Bereikbaar
Mosae Forum 10 Maastricht

043-351 63 59
info@maastricht-bereikbaar.nl

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.