Travel

Luc Soete krijgt Eerste Mergelland Hoen-ei 2017

Auteur: Maarten van Laarhoven

Het is inmiddels een traditie die een vaste plek op de euregionale activiteitenkalender heeft gekregen: de uitreiking van het Eerste Mergelland Hoen-ei. De bijzondere onderscheiding wordt sinds 2013 jaarlijks uitgereikt aan een persoon die een bijzondere rol vervult in de ontwikkeling van de Euregio Maas-Rijn.

Dit jaar viel de eer te beurt aan professor dr. Luc Soete, voormalig rector magnificus van de Universiteit Maastricht. Hij nam het ‘eerste ei’ zondag in ontvangst tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van BENEV Maasland in Hostellerie La Butte Aux Bois in Lanaken.

Gouverneur Herman Reynders van Belgisch-Limburg kreeg tijdens de bijeenkomst een tweede ‘eerste ei’ uitgereikt: een ‘jubileum-ei’, bedoeld om het euregionale karakter van het fokprogramma rond de Limburgse oerkip te benadrukken, aldus voorzitter Ton Wanders van het Genootschap Herve/Mergelland Hoen. ,,Op deze manier geven we een extra accent aan het euregionale karakter van het behoud van het Mergelland Hoen. We vonden het een hele eer om aan gouverneur Reynders – naast het eerste ei van 2017 – het Mergelland Hoen jubileum-ei te mogen overhandigen. Het eerste ei in 2013 was voor gouverneur Theo Bovens. Nu zijn collega Herman Reynders ook een bijzonder ei heeft, is voor ons als  genootschap de cirkel rond.”

Grensoverschrijdende samenwerking
Luc Soete, behalve ‘Eerste Mergelland Hoen-ei laureaat’ ook erevoorzitter van BENEV Maasland, sprak tijdens de bijeenkomst onder meer over grensoverschrijdende belemmeringen, een van de vele onderwerpen waar de topeconoom zich ook na zijn emeritaat op zal toeleggen.

De Belgisch-Nederlandse Vereniging Maasland – kortweg BENEV Maasland – werd in 1998 opgericht als vereniging waar Belgen en Nederlanders elkaar ontmoeten, met onder meer als doel om tot  grensoverschrijdende samenwerking te komen. BENEV Maasland organiseert onder andere ontbijtbijeenkomsten, lunches met vooraanstaande sprekers, bedrijfsbezoeken, culturele activiteiten, diners en familiebijeenkomsten en tracht daarbij in de keuze van zowel onderwerpen als sprekers, zoveel mogelijk de actualiteit te volgen.

Zeer oud ras
Het Mergelland Hoen kan het beste worden omschreven als symbool voor de eenheid van de euregionale grensregio Maas-Rijn, aldus de initiatiefnemers. Tijdens zijn relatief lange leven kan het gevleugelde dier in alle vrijheid rondscharrelen en het krijgt de beste voeding die maar denkbaar is. De kippen – althans de hennen – belonen hun eigenaar in ruil voor deze privileges met tientallen dozen verse eieren.

Het Mergelland Hoen (in België officieel erkend als Poule de Herve) is een zeer oud ras dat afstamt van de Gallische oerkip, de Gauloise. Het dier is afkomstig uit het land van Herve in de provincie Luik, waar het zich uitstekend heeft aangepast aan het leven op de boerenerven en in de weilanden.

Verspreidingsgebied
Het verspreidingsgebied van het hoen – een fraaie landschappelijke eenheid verdeeld over Belgisch en Nederlands grondgebied – kan globaal gesitueerd worden ten oosten van de Maas, ten noorden van de rivier de Vesdre (de noordelijke grens van de Ardennen) en het Zuid-Limburgse Mergelland. Het typische cultuurlandschap bestaat uit plateaus, beekdalen, weilanden en akkers  omzoomd met hagen, struwelen en hellingbossen, verspreid liggende dorpjes en gehuchten.

Door de opkomst van productievere kippenrassen, is het Mergelland Hoen in de loop der geschiedenis naar de achtergrond verdreven. Behalve in Nederlands-Limburg – waar enkele jaren geleden een uitgebreid fokprogramma werd opgezet.

 

Deel dit artikel:

Gerelateerd nieuws