Home > Culinair > Lof voor Anne-Sophie Breysem uit Hasselt

Lof voor Anne-Sophie Breysem uit Hasselt

Een mooie opsteker voor restaurant De Kwizien in Hasselt: chef-kok Anne-Sophie Breysem van deze gastronomische eetgelegenheid aan het Jeneverplein in de Belgisch-Limburgse hoofdstad, mag zich Chaudfontaine Lady Chef of the Year 2015 van Vlaanderen noemen. De titel is haar toegekend door een jury van culinair journalisten en lezers van het blad Culinaire Ambiance. Anne-Sophie Breysem is met haar 28 lentes de jongste Lady Chef of the Year tot nu toe.

Het is de 25ste keer dat de titel wordt toegekend aan een jong vrouwelijk kooktalent in Vlaanderen. In 1991 werd de eerste Lady Chef of the Year benoemd, als reactie op het feit dat vrouwen sterk ondervertegenwoordigd zijn in de culinaire wereld en alles in de gastronomie lijkt te draaien om mannen. De toekenning is volgens Culinaire Ambiance een ‘erkenning voor kwaliteit, creativiteit en topklasse’.

 Hoewel ze volgens het culinaire magazine als overtuigende winnaar uit de bus kwam, is de toekenning van de titel voor de jonge chef zelf een complete verrassing, vertelt ze in een interview op de site van Lady Chef of the Year. ,,Het klopt inderdaad dat ik stevig campagne heb gevoerd, maar uiteindelijk weet je niet hoe het publiek zal stemmen en zeker hoe de jury over je oordeelt, heb je niet in de hand. Ik heb gedroomd, gehoopt en gewonnen. Ik kan alleen erg dankbaar zijn en mijn titel een jaar lang met fierheid dragen.”

De jonge Hasseltse – ze klom bij De Kwizien in vier jaar tijd op van keukenhulp tot chef, een positie die ze verwierf na het onverwachte overlijden van haar voorganger – vindt het een must om te werken met eerlijke producten, die met zorg geproduceerd zijn, vertelt ze in het vraaggesprek. Alle verse producten waar ze mee werkt volgt ze van boerderij tot bord.

De bekroning tot Lady Chef of the Year ‘is de ultieme award voor iedere vrouwelijke chef’, aldus Anne-Sophie in het vraaggesprek op de site van de organisatie achter Lady Chef of the Year 2015.  ,,Toen ik de knoop had doorgehakt om in de horeca te gaan werken en mijn ouders met bange ogen naar me keken, zei ik nog stoutmoedig tegen hen: ‘Wacht maar, in 2020 ben ik Lady Chef of the Year!’ Wel mama en papa, hier sta ik dan… nú al.”

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.