Home > Travel > Limburgse vlaai: gebakken en geserveerd door bijzondere talenten

Limburgse vlaai: gebakken en geserveerd door bijzondere talenten

Auteur: Jenneke & Leonie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als je een Limburgse vlaai van Bekkerie Tebannet proeft, dan heb je meteen door dat je een bijzonder exemplaar te pakken hebt. Stap je zelf de bakkerij binnen om zo’n vlaai (of iets anders lekkers) te kopen, dan wordt het verhaal achter de producten nog mooier. Zit je op het terras van restaurant Talentino Mergroate dan wordt je dit ook duidelijk. Wij mochten kennismaken met de bijzondere mensen achter al dat bak- en serveertalent. We bakten mee, bezorgden mee en mochten er gelukkig ook nog zelf van proeven!

Tegenover de kerk in het idyllische Banholt, vind je een broedplaats van baktalent. In Bekkerie Tebannet bakken jongeren met een verstandelijke en/of geestelijke beperking de lekkerste broden en vlaaien uit de streek. Alles in de bakkerij wordt gebakken van speltmeel en er wordt vooral samengewerkt met regionale, kleinschalige leveranciers. Het geheime ingrediënt: de toevoeging van echt talent.

Talent + beetje begeleiding = heerlijke vlaaien
De twee ‘talenten’ (zo worden de jongens en meiden met een beperking genoemd hier) Laurent en Tom kregen de taak om ons mee te nemen door het proces van vlaaien bakken. We begonnen bij het maken van het deeg en mochten alles doen tot het (op tijd!) uit de oven halen van de vlaai. Laurent, Tom en hun collega’s werken enkele dagen per week bij de Bekkerie als dagbesteding. Waar ze op de reguliere arbeidsmarkt geen gehoor krijgen, zijn de talenten hier werkzaam als echte bakkers. Met een beetje begeleiding hier en daar bakken ze een hele bakkerij vol met speltbroden, vlaaien en ander gebak.

Begeleider Maurice Vincken combineert zijn passie voor bakken met zijn ervaring als jeugdhulpverlener. Hij kent precies alle sterke en minder sterke kanten van de talenten. Baktalent Laurent vaart bijvoorbeeld wel bij structuur, die wij met onze filmcapriolen even aardig in de war kwamen schoppen. Samen met de hulp van Tom, die zijn camera-angst overwonnen heeft, was het toch gelukt om een prachtvlaaitje tevoorschijn te toveren. Bedankt, mannen!

Eerst bakken, dan serveren
Al dat lekkers uit Bekkerie Tebannet blijft niet alleen in Banholt. Bezorgtalent Rob laat zich niet weerhouden door zijn psychische beperking om de bezorgdienst van de bakkerij draaiende te houden. Wij mochten mee in zijn busje om ‘onze’ vlaai naar restaurant Talentino Mergroate in Margraten te brengen. Hier werden we verwelkomd door nóg meer talent. Bij Restaurant Talentino Mergroate krijg je namelijk ‘getalenteerde’ bediening. Onze vlaai werd vakkundig in stukken gesneden en wij mochten eindelijk proeven. Écht een bijzonder stukje Limburgse vlaai!

Wil je ook kennismaken met de bijzondere baksels uit Banholt? Dat kan in Bekkerie Tebannet, maar op het terras van restaurant Talentino Mergroate (of Mestreech) is het eigenlijk nog lekkerder!

Liefs, Jenneke & Leonie

Ps. Neem ook eens een kijkje op de pagina Brood & vlaai

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.