Home > Travel > Liens Travel > Reisreporter in coronatijd: virtuele kunsttrip door Italië

Reisreporter in coronatijd: virtuele kunsttrip door Italië

Mijn (reis)hart doet pijn. De wereld kleurt steeds roder als het gaat om het aantal besmettingen, aanvullende maatregelen en dus ook reisadviezen. Na acht maanden zitten we nog steeds in volle crisis-modus, dus thuisblijven is de boodschap. En dat is momenteel jammer genoeg het beste om te doen. Zodat we hopelijk snel onze (groot)ouders nog eens goed kunnen vastpakken. En weer op restaurant gaan, in binnen- en buitenland. Helaas kan ik dit keer geen mooie ervaring op een bijzondere bestemming met je delen. Daarom laat ik je graag op een virtuele manier kennismaken met mijn favoriete land in Europa: la bella Italia!

Ja, ook vanuit je eigen stek kun je een beetje reizen. Dat laat me denken aan wat mijn lieve oma vaak tegen me zegt als ik op reis ben geweest: ,,Laat me die foto’s nog eens zien kind, dan voel ik me ook eventjes op vakantie.”

Gelijk heeft ze: we moeten het ons soms gewoon niet te moeilijk maken – zeker niet in deze tijden. Daar hebben veel bestemmingen en culturele bezienswaardigheden ook over nagedacht, zo blijkt. Want her en der zie je virtuele tours opduiken. Ik heb wat research gedaan en neem jullie daarin graag mee. Geen focus op heerlijk Italiaans eten en mooie uitzichten deze keer, maar op design! Want wie Italië zegt, zegt tegelijk ook Fiat 500, Vespa, mode en koffiepotten van Bialetti. Het land is een trendsetter op vlak van kunst in al zijn vormen, iets wat je in verschillende musea kunt ontdekken. Dus neem er een kop koffie bij en ontdek op een digitale manier een selectie van Italy’s finest design!

1. Thuis van de ultieme aperitief: Casa Martini, Torino

Toch nog een beetje focus op het culinaire aspect, want we beginnen met Casa Martini! De plek waar ’s werelds meest gekende aperitiefdrank zo’n 150 jaar geleden werd geboren. Je bevindt je hier letterlijk in het huis van oprichter Luigi Rossi. Normaal kun je er na een bezoek ook een toffe workshop ‘mixology’ (de Nederlandse vertaling ‘cocktails maken’ doet het geen eer aan 🙂 ) volgen, maar voor nu doen we het met een virtueel bezoek aan Rossi’s huis.

2. Eén van de grootste musea ter wereld: Vaticaan, Rome

De meest bezochte Italiaanse musea mogen natuurlijk niet ontbreken in mijn lijst. Met zeven kilometer (!) aan galerijen en meer dan 70.000 historische kunstwerken, is de collectie van Vaticaanse musea het vijfde grootste museum ter wereld. Vrij pittig om allemaal tijdens een citytrip naar Rome te bezoeken (ik weet dat ik tijdens mijn trip naar Rome de Sixtijnse kapel achterwege moest laten door de lange rij), dus extra tof dat deze trekpleister ten tijde van corona haar bezienswaardigheden ook virtueel tentoonstelt. Het is echt de moeite waard – bekijk het hier!

3. Boys and their toys: Ducati Museum, Bologna

In de buurt van het vliegveld van Bologna – tevens één virtuele klik verwijderd van de pek waar je je nu bevindt – vind je Ducati Museum terecht. 50 jaar geschiedenis van het wereldberoemde motormerk komt hier tot leven. Neem een kijkje in de wereld van iconische motors via deze link.

4. Hedendaagse kunst en architectuur: MAXXI museum, Rome

De Italiaanse hoofdstad is ook het ‘het thuis’ van het nationale museum van hedendaagse kunst en architectuur. MAXXI werd ontworpen door kunstenares en visionair Zaha Hadid. Leuk weetje: het ministerie van cultuur maakte er een internationale wedstrijd van. De ontwerper met het meest speciale idee mocht haar visie uiteindelijk uitwerken. Het resultaat zie je hier.

5. Bezoek aan de bekendste “Duomo” van Italië in Milaan

Je ziet hem overal online voorbij komen, en dat is niet zonder reden. De Dom van Milaan is indrukwekkend. Een paar jaar terug kocht ik een ticket om echt door de kerktorens te kunnen wandelen – zeg maar de ‘rooftop van deze kathedraal. Het is me nog steeds bijgebleven, dankzij de prachtige uitzichten over Milaan en het gedetailleerd zicht dat je krijgt op de verschillende Gotische elementen. Check het via een 360° filmpje via deze link.

show auteur

Auteur: Lien Verwimp

Ervaren wereldreiziger en rasechte Bourgondiër

Lien Verwimp

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.