Home > Travel > Liens Travel > Ultieme reisgids Zuid-Afrika deel 2

Ultieme reisgids Zuid-Afrika deel 2

Zuid-Afrika. Een land dat al lang op mijn bucketlist stond door de indrukwekkende verhalen die ik erover heb gehoord, en natuurlijk door de foto’s en natuurdocumentaires. In het voorjaar van 2020 bezocht ik het zuidelijkste land van Afrika, maar mijn reisgids heeft door corona even op zich laten wachten. Deel 2 (lees deel 1 hier) van een serie van drie: in zes dagen van Kaapstad tot Port Elizabeth. Welkom op de Tuinroute!

Al na enkele momenten heb ik door waarom deze route bij de mooiste roadtrips ter wereld hoort. Elk halfuur zijn we getuige van een compleet ander landschap. Eerst de bergen rondom Kaapstad, later kilometers lang uitgestrekte weides, om vervolgens te worden omringd door gigantische bossen. Geen minuut verveling! Ondertussen zijn we drie uur verder en nadert onze eerste stop: De Hoop Nature Reserve.


Dit pareltje vond ik tijdens de voorbereiding van deze reis, door gewoon wat in- en uit te zoomen op Google Maps. Enkele kliks later móest dit op de planning: de combinatie van gigantische duinen, heidelandschap, wilde dieren en de beschikbaarheid van een prachtige boetiek beach-lodge klonk me zalig in de oren.

Het internet had niet gelogen, maar zich zelfs nog een beetje ingehouden. Via een lange gravelweg arriveren we aan de toegangspoort van dit 340 vierkante kilometer grote natuurreservaat. Na nog geen vijf minuten rijden komen we een kudde antilopen tegen. Op de achtergrond wandelen drie struisvogels voorbij. En wacht eens, is dat een ijsvogel, daar op die boom? Juist een natuurdocumentaire! Maar oké, snel weer verder rijden, want over een halfuur checken we in bij Morukuru Beach Lodge. Oftewel een oase van luxueuse rust midden in de natuur.

Alsof het al niet uniek genoeg is om ín een beschermd natuurgebied te slapen, zorgt Morukuru ervoor dat je vanaf de allereerste minuut – in ultiem comfort – wordt meegenomen in de wereld van De Hoop. We verblijven hier één nacht en hebben zo twee dagen om de omgeving te verkennen. En dat doen we niet alleen, want de lodge heeft een gids die je dagelijks twee keer meeneemt op Nature Walks. Dit zit inbegrepen bij je verblijf en is zó tof! We wandelen telkens voor enkele uurtjes en leren onderweg meer over alles wat we tegenkomen, variërend van exotische planten met een helende werking, tot walvissen en verborgen grotten vlak langs de zee. Ik kijk mijn ogen uit en geniet enorm van de puurheid.

Die puurheid zet zich voort als we terugkomen in de Morukuru Beach Lodge. Na een buitenbad op ons terras met uitzicht op het fynbos (heide met meer dan 15.000 soorten planten) schuiven we aan tafel voor een heerlijk diner, samen met de zes andere lodge-gasten. De gezelligheid en het achtergrondgeluid van de wilde zee doet ons in elkaars handen knijpen. Wat is het leven móói!

’s Anderendaags staat de wekker om 5.30 uur. We willen op een klif de zonsopgang meemaken. Net als de grote oranje bol voor het eerst komt piepen, vindt een school dolfijnen haar weg naar de kustlijn van De Hoop. Damn, Zuid-Afrika! Vooraleer we afscheid nemen van dit natuurgebied, springen we op aanraden van het Morukuru-personeel nog even op de fiets. Wat een kort extra ritje zou zijn, werd een spectaculair mooie tocht met zebra’s en bavianen op de achtergrond. We pauzeren langs een waterpoel waar een groep flamingo’s voorbijvliegt. Nu al voelen we dat we hier ooit terug zullen komen.

De rest van de dag doen we ‘t rustig aan. We rijden rustig verder langs de Tuinroute en houden drie uur later even halt in Mosselbaai. ’s anderendaags vertrekken we via een korte stop in Knysna (bezoek Coney Glen Beach Viewpoint) naar Plettenbergbaai. Onze uitvalsbasis voor de komende drie dagen is een hippe stad – bijnaam Plett – aan het strand. Een ideale tussenstop om even op adem te komen, te chillen aan het strand en lekker te eten. Dat laatste kun je er doen bij Nguni (typisch Zuid-Afrikaans) of Seafood at The Plettenberg. Voor een aperitief with a view verwijs ik je graag naar The Skyvilla Boutique Hotel, waar je tijdens zonsondergang een prachtig uitzicht hebt. Leuke activiteiten: via Offshore Adventures boekten we een uitstap om met wilde zeehonden te zwemmen. en Eén van de dagen hier gingen we hiken in Tsitsikamma National Park. Tip: wandel er ’s ochtends vroeg de Waterfall Hike.

De mooiste dag in Plett was er eentje die begon met een wekker om 5.30 uur. Na een koffie en een banaan springen we direct onze auto in richting Robberg Nature Reserve, op een kwartier rijden van de stad. Bij binnenkomst krijgen we een plattegrondje waarop wandelroutes van twee of vier uur staan. We kiezen voor de laatste en daar hebben we geen seconde spijt van gehad! Van duinen tot rotsen en fynbos, hier kom je alles tegen. De zeehondjes tussendoor zijn een plus. Vaak blijven we op de hoge punten even stilstaan om te kijken naar de eindeloze oceaan. Sportief én mooi! Nu hebben we wel weer iets lekkers verdiend ;-). Na een frisse douche lunchen we in de wijngaarden van Bramon Wine Estate. Perfect einde van onze roadtrip!

Van hieruit rijden we verder naar Port Elizabeth, waar we onze huurauto inleveren en het vliegtuig nemen naar Hoedspruit. Daarover meer in het laatste deel van deze driedelige reeks!

show auteur

Auteur: Lien Verwimp

Ervaren wereldreiziger en bon vivant pur sang

Lien Verwimp

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.