Home > Travel > Liens Travel > Rondreis in de charmante stadjes van Nedersaksen

Rondreis in de charmante stadjes van Nedersaksen

Met de auto op reis is op dit moment helemaal the way to go. Het geeft je niet alleen alle vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, er is ook heel wat minder stress rond coronamaatregelen dan wanneer je met het vliegtuig of de trein gaat. Mede daardoor staan onze buurlanden deze zomer hoger op ons reislijstje. Ik neem je mee op een trip naar de charmante stadjes van Nedersaksen in Noord-Duitsland. Een ideale plek voor een rondreis vol culturele charme, gezellige winkels en verrassende natuur – op amper vier uur rijden van Limburg.

Göttingen: waar traditie lééft

Een van de oudste universiteitssteden van Duitsland is Göttingen. Tegenwoordig is het er gezellig toeven in de historische straatjes, maar dan wel met livemuziek en terrasjes op elke hoek. Het is dé plek waar traditie en een jong, internationaal gevoel samenvloeit. De hippe concepten deden mij denken aan een mix tussen Rotterdam en Camden Town in London, maar dan in een middeleeuws decor. Echt de moeite waar, want uniek in zijn soort. Ga voor wat afwisseling en een beetje natuur zeker ook zwemmen in de natuurlijke baden van het Naturschwimmbad in Grone.

Bootje varen in Braunschweig

In de voormalige Hanzestad Braunschweig ligt De Oker, een rivier met maar liefst vierentwintig bruggen. Op een zwoele zomeravond ging ik er op verkenning en kwam tal van bedrijfjes tegen die er vlotten en kano’s verhuren. Dé manier om de sfeer in deze gezellige stad op te snuiven. Voor wie het iets avontuurlijker mag zijn, zijn er ook rafttochten te boeken.

Sprookjesstad Hameln

Midden in de groene heuvels van het Weserbergland ligt Hameln, de stad van het oude Duitse sprookje De Rattenvanger. Dat verhaal wordt levend gehouden in de prachtige vakwerk gebouwen in de binnenstad, met onder meer een museum, openluchtshows en als je geluk hebt, zelfs een musical. Ik combineerde mijn bezoek aan de stad met een stevige boswandeling aan de rand van de stad, vlak langs de Weser rivier. Met deze uitzichten geloof je haast niet dat je in Duitsland zit!

Kijk je ogen uit in Hannover

Hannover, de groenste stad van Duitsland, weet hoe hij zijn gasten moet verrassen. Bij mij is dat alleszins gelukt! Ik stapte er zonder verwachtingen binnen en ging met bakken energie terug naar huis. Wat een hippe vogel is Hannover! Deze stad verbindt het drukke stadsleven perfect met de rustige natuur: zo heb je de Maschsee in de binnenstad, het Eilenriede Stadsbos, de tuinen van Herrenhausen en kun je kanoën op de Ihme- en Leine rivier. Hannover kan voor mij perfect concurreren met Berlijn als citytripbestemming.

Award winnende tentoonstelling in Autostadt

Geen betere plek om mobiliteit in al haar facetten te ervaren dan Autostadt in Wolfsburg. Ik ben zelf geen grote autokenner, maar dit museum is écht de moeite waard. Zeker nu duurzaamheid steeds belangrijker wordt. De bekroonde tentoonstelling LEVEL GREEN – The Idea of Sustainability geeft een levendig beeld van de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering en het ongecontroleerde gebruik van grondstoffen. Je krijgt er ook duurzame tips die je zelf kunt opvolgen.

Fair trade proeven in Hildesheim

De 1200 jaar oude stad Hildesheim ontpopte zich dankzij initiatieven van locals, behalve als UNESCO Werelderfgoedstad, ook tot officiële Fair Trade stad. Sinds 2016 zet Hildesheim namelijk volop in op eerlijke én regionale handel. Breng dus zeker een bezoekje aan de wekelijkse markten en proef er de zoete aardbeien uit Algermissen of de verrukkelijke honing van de stadsbijen.

Wandelen over het mooiste wandelpad van Noord-Duitsland in Celle

In Celle worden laatmiddeleeuwse steegjes afgewisseld met moderne flair. Je vindt er niet alleen het schilderachtig kasteel van Guelph maar ook de grootste verzameling vakwerkhuisjes ter wereld. Prach-tig! Ook hier kun je duurzaam op verkenning gaan: huur een kano en laat je meevoeren door de Aller of verken te voet een van de mooiste wandelpaden van Noord-Duitsland: de Heidschnuckenweg.

Actief in Goslar

In de smalle straatjes van de prachtige keizerstad Goslar proef je de middeleeuwse magie. Een extra troef is dat de UNESCO-werelderfgoedstad aan de voet ligt van het noordelijke Harzgebergte. Zo combineer je moeiteloos cultuur met een actieve uitstap in de natuur. Ga voor een romantische wandeling in Hahnenklee of trek eropuit met je fiets of mountainbike.

Geocachen en natuur in Wolfenbüttel

In Jägermeisterstadt Wolfenbüttel kun je interactief op ontdekking. Met de virtuele geocache On Lessing’s tracks through Wolfenbüttel ontdek je spelenderwijs bijzondere locaties in de stad in het spoor van de Duitse schrijver Gotthold Ephraim Lessing. Duik je liever de natuur in? Dan neemt het LÖWEPfad in het noorden van de stad je mee op een interactieve boservaring. Vergeet ook zeker niet een kijkje te nemen in het stadscentrum, waar meer dan 600 vakwerkhuizen een prachtig decor vormen. Hier ligt zelfs een ‘watersteegje’ dat Klein Venetië wordt genoemd!

show auteur

Auteur: Lien Verwimp

Ervaren wereldreiziger en rasechte Bourgondiër

Lien Verwimp

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu