Home > Travel > Liens Travel > Orechietti, capunti en primitivo: nazomeren in prachtig Puglia

Orechietti, capunti en primitivo: nazomeren in prachtig Puglia

Reizen is niet gemakkelijk in 2020. De Covid-19-situatie verandert elke dag, en zo ook het reisadvies van Buitenlandse Zaken. Dat zette een week voor vertrek een streep door onze lang vooraf geplande reis naar Ibiza. Balen… Maar niet voor lang! Na wat opzoekwerk viel ons oog op Puglia, de zonnige ‘hak’ van Italië waar het nog tot en met oktober zo’n 25 graden is. En het reisadvies (althans van de Belgische overheid) is er volledig groen (de ‘Nederlandse’ kleurcode is geel). Toen het ook duidelijk werd dat je hier op twee uur naartoe kan vliegen vanuit Maastricht Aachen Airport, was Ibiza allang vergeten. Arriviamo, Italia!

Allereerst: als je van Limburg bent, doe me dan een plezier en kijk eens naar de bestemmingen van Maastricht Airport. Het is zó gemakkelijk om van dicht bij huis het vliegtuig te nemen – geen zorgen over file vooraf, parkeren (want dat kan je er gratis) of lange wachtrijen voor de douane. Ik weet alvast dat ik voor toekomstige reisjes eerst check wat de opties zijn vanuit deze luchthaven. Maar soit, back to Puglia!

We bevinden ons in de hiel van de welgekende Italiaanse hak. Oftewel een heerlijke mix van cultuur, gastronomie, geschiedenis en uitgestrekte landschappen. Wie Puglia leert kennen, wordt meteen verliefd op de duizend jaar oude olijfbomen, de pure Italiaanse keuken en historische masseria’s. Zelfs als je niet teveel uitstapjes doet en gewoon geniet van de rust, kom je volledig in de sfeer van deze regio terecht.

Zo ook voor ons, toen we na een ritje van een uur vanaf luchthaven Bari uitstapten in de hemel op aarde. Welkom in Masseria Le Cerase, welkom in een historisch landhuis omgeven door uitgestrekte velden met olijfbomen en wijnranken. De volledig witte muren van deze villa en event-locatie passen perfect in het Pugliaanse decor. Na een rondje in de kamers – je kunt er met tien slapen –  de terrassen en het grote zwembad, knikten we even naar elkaar. ,,We gaan hier niet te veel weg.”

Ik maakte kennis met de eigenaren Ada & Donato en vertelde over mijn blog bij Chapeau. En goed nieuws voor jullie… Want ze lieten weten dat als je hun een e-mail stuurt en ‘Chapeau Magazine’ vermeldt, je een mooie korting krijgt op je boeking. Wie dus nog van een zonnige nazomer wil genieten: go go go!

Donato vertelde ons ook dat je een cooking class & diner kunt boeken in de villa. En Italië = goed eten dachten we, dus zo gezegd, zo gedaan! We contacteerden de ervaren chef-kok Domenico van Puglia Kitchen en beleefden de meest pure avond. Terwijl zijn vrouw Francesca een droomtafel klaarzet op het terras, leren wij orechietti en capunti maken. De ene al wat beter dan de andere ;-). Domenico vertelt ondertussen over de culinaire traditie van zijn eigen familie en schotelt ons alvast een verse focaccia voor. Héérlijk! Bij het begin van de zonsondergang, schuiven we aan tafel en wordt onze eigen pasta voorgeschoteld met pure, zelfgemaakte sauzen. We sluiten af met een winetasting en kaas uit Domenico’s eigen boerderij. Het kan niet Italiaanser! Als je dus naar Puglia trekt en in eender welke vakantiewoning verblijft, is het een dikke aanrader om hem voor een avondje in te huren. Grazie mille, Puglia Kitchen!

Uiteraard is Puglia nog meer dan lekker eten en mooie masseria’s. Zo kun je een dag naar de helderblauwe stranden van Salento (ga zeker kijken naar de rotsen van Torre Sant’Andrea, maar laat de Grotte della Poesia links liggen) en is het wondermooi om in het avondlicht Ostuni te bezoeken. Deze stad wordt ook wel ‘the white city’ genoemd door alle witte huisjes die je er tegenkomt. Wandel hier gezellig door de kleine steegjes, geniet van de sfeer en sluit af met een pizza bij Il Gatto Rosso.

Verder gingen we wijn proeven bij Cantine Polvanera. Puglia staat bekend om de primitivo-druif en dat proef je hier uitstekend. Een ronde, uitgesproken, maar toegankelijke rode wijn. Wandel iets later rond in het Unesco werelderfgoed stadje Alberobello, waar je je door alle trulli’s in de Efteling waant. Zeker de moeite om eens te zien, net als de kuststad Polignano a Mare.

Je leest het: aan genieten geen gebrek. Wil je dus even volledig in geniet-modus gaan op een rustige, stress-loze én gemakkelijke manier, dan is Puglia een dikke aanrader. Ciao!

show auteur

Auteur: Lien Verwimp

Ervaren wereldreiziger en bon vivant pur sang

Lien Verwimp

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.