Home > Travel > Liens Travel > Mentale voorbereiding op #staycation 2020

Mentale voorbereiding op #staycation 2020

Wanneer je dit leest, zit je ondertussen twee weken in quarantaine vanwege de coronacrisis en heb je waarschijnlijk al enkele sociale plannen moeten cancellen. Daar zaten misschien ook reisplannen tussen. Heel jammer – zeker als we moeten geloven wat er in de wandelgangen verteld wordt: de travelban zou nog wel eens lang kunnen duren. Daardoor staan momenteel alle neuzen in de richting van een #staycation. Oftewel: vakantie in eigen land. En misschien is dat zo slecht nog niet! Want zowel België als Nederland heeft prachtige bestemmingen te bieden, en daar hebben we de laatste jaren welllicht te weinig naar gekeken. Dus dit is hét moment om al dat moois te ontdekken. Of je voor komende zomer nu op zoek bent naar een roadtrip, actieve reis, citytrip of een speciale accommodatie: binnen de eigen landsgrenzen vind je het allemaal!

=

 1. Roadtrip

 België

 

 

Wist jij dat er een microklimaat te vinden is in België? Search no more, want het meest zuidelijke punt van ons land – regio Gaume – is de warmste plek die je in heel België tegenkomt. Hier moet je zijn voor heuvelachtige wandelingen, lekkere haltes onderweg en uitzicht op la douce France. Het pittoreske dorp Torgny is de perfecte uitvalsbasis voor je vakantie. Reserveer tijdens je verblijf zeker een tafel bij La Grappe d’Or, één van de beste restaurants van Wallonië. En een roadtrip zou natuurlijk geen roadtrip zijn als ook de weg ernaartoe niet vernoemenswaardig is. Stop onderweg in Luik voor een bezoek aan de Montagne de Bueren of het opvallende station, en strek vervolgens de benen in Durbuy. Deze plaats wordt ook wel de kleinste stad ter wereld genoemd en staat bekend om zijn mooie natuur.

Nederland

In Nederland begint je roadtrip met een rit naar Harlingen in Friesland. Na een korte wandeling in deze gezellige, oer-Hollandse stad, ruil je je auto in voor de veerboot naar de Waddeneilanden. In 2017 bezocht ik het charmante Vlieland (klik hier voor een blog met tips), maar met de handige inter-eiland verbindingen kun je ook gemakkelijk naar Texel, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Allemaal hebben ze hun eigen karakter. Verwacht kilometers lange duinen, wilde zeehonden, een ruwe zee en een flinke portie gezelligheid. #islandlife , gewoon in eigen land ;-).

2. Actieve vakantie

België

Naar Mallorca of Italië vliegen om daar flinke fietstrainingen te doen? He-le-maal niet nodig! Want voor de écht unieke routes moet je in Limburg zijn. Niet voor niets stond “Fietsen door het Water” in Time’s top 100 mooiste plekken ter wereld in 2018. Van hieruit kun je door het groen verder naar “Fietsen door de Bomen”, een plek waar je je op gelijke hoogte van de boomtoppen bevindt. Zeg nou zelf: zoiets vind je niet in het buitenland! Maak er een grotere uitstap van door te verblijven in het prachtige Terhills Hotel in Maasmechelen, aan de voet van het enige nationale park van ons land. De natuur hier is waanzinnig mooi. En natuurlijk, als je er toch bent: een snel shopke in de luxe-outlet Maasmechelen Village is altijd leuk meegenomen.

Nederland-België

Voor een actieve reis op Nederlandse bodem verwijs ik je naar het Rivierpark Maasvallei. Al moeten we voor deze tip wel hopen dat onze grenzen snel terug opengaan, want dit gebied overlapt een groot deel met België. Maar we blijven positief! Je leidraad tijdens deze vakantie is de Maas – waarop mijn grootste aanrader een kayak-tocht is. Tijdens de tocht (afstand kun je zelf kiezen: 9 tot 21km) kom je prachtige natuur tegen, is het genieten geblazen in het zonnetje en kun je stoppen voor koffie met vlaai. En dan moet het beste nog komen: eindigen in De Wissen in Dilsen-Stokkom voor een magische overnachting op een vlot. De blog withkidsontheroad schreef hier een leuk verhaal over, ga daar zeker eens kijken voor meer info!


 “Foto: withkidsontheroad

3. Speciale accommodatie

België

Ook als je op zoek bent naar een speciaal hotel, hoef je niet ver te gaan. Slaap bijvoorbeeld eens midden in het bos in de gezellige cabines van Nutchel. Wat is er beter dan wakker worden met het geluid van fluitende vogels en een warme koffie op je eigen terras in het groen? Daarnaast heeft het grootste dierenpark van België, Pairi Daiza, prachtige lodges geopend. In hun “Full Moon Lodge” kom je in een soort Hobbiton terecht midden op het speelterrein van de beren en wolven! Dat wil letterlijk zeggen dat deze prachtige dieren tot aan je raam kunnen komen.

Nederland

We blijven in het thema ‘natuur’: ook Nederland blijft niet achter in de boomhut-trend. In Drenthe vind je een boomvillavan twee verdiepingen op een boogscheut afstand van het nationaal park Dwingelderveld. Op zeven meter hoogte kun je er met een groep tot zeven personen genieten van de natuur.

4. Citytrip

België

Voor een weekendje weg tip ik de combinatie tussen Gent en Brugge. Op de amper vijftig kilometer afstand tussen beide steden kom je de meest fotogenieke plekken van het land tegen. In Gent zit je goed als je houdt van vintage winkels, cultuur en gezellige terrasjes. Ga er winkelen in het omgebouwde postkantoor ‘The Post’, lunch bij het hippe PLUS+ en bezoek het Gravensteen voor een portie cultuur. Vergeet ook geen terrasje op de Graslei langs het water. In Brugge kom je dan weer juist in een levend schilderij terecht. Heel klein, maar ontzettend romantisch. Deze historische stad is thuis van de beste Belgische chocolade (The Chocolate Line) en een pittoresk begijnhof langs het water. Maak zeker ook een tochtje op het water.

Nederland


De stad die nog steeds mijn favoriet is op Nederlandse bodem: Rotterdam. Hier spendeerde ik enkele weekends, en telkens werd ik op een andere manier verrast. In deze blog schreef ik eerder al heel wat tips neer. Enjoy!

show auteur

Auteur: Lien Verwimp

Ervaren wereldreiziger en rasechte Bourgondiër

Lien Verwimp

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.