Home > Travel > Liens Travel > De mooiste adresjes in Hasselt

De mooiste adresjes in Hasselt

Onze Belgisch-Limburgse hoofdstad weet als geen ander wat genieten in stijl is. De gloednieuwe campagne ‘Hasselt Smaakmaker Spraakmaker’ zet die troef met glans in de kijker. Hasselt breidt de komende jaren het toeristisch aanbod uit en doet dat onder andere met de HasPas, dé trendy voordeelpas om de stad te ontdekken. Ik ging ’m alvast testen.

De HasPas is de hippe rechterhand voor iedereen die van Hasselt wil genieten: of je er nu nog nooit bent geweest, of juist wel af en toe in de (binnen)stad te vinden bent. Ik hoor bij die laatste categorie, en geniet op een zonnige zaterdag van een resem aan ontdekkingen.

Mijn startpunt is de toeristische dienst van de stad, waar je de HasPas voor € 18 kunt kopen. Je ontvangt hierbij verschillende wandelroutes met tips en een inspiratiefolder. Een enthousiaste medewerker legt me uit dat je met de HasPas gratis toegang krijgt tot alle musea van de stad: Jenevermuseum, Modemuseum, Abdijsite Herkenrode, Villa Verbeelding, Het Stadsmus, Z33 en de Japanse Tuin. Daarnaast geniet je van een cadeautje in elk van de geselecteerde winkels en horecazaken. Mijn VIP-trip door de stad begint hier!

Een zoete start

De eerste stop, op zo’n tien minuutjes wandelen van de toeristische dienst, is de Klatsch bar. Ideaal om de dag mee te beginnen: ik lees in de HasPas dat je er van een gratis koffie met versnapering geniet. Ik strijk neer aan een tafeltje in de herfstzon. Wanneer me verteld wordt dat ik als versnapering een ‘Hasselts Jeneverke’ mag kiezen, snap ik meteen waarom de Hasselaren ook smaakmakers genoemd worden. Nooit te vroeg om een streekproduct te proeven, denk ik, dus ik ga ervoor! De combinatie is verrassend lekker. Het kopje koffie wakkert mijn honger naar een zoetigheid aan. De HasPas wijst me daarvoor naar bakkerij Depaifve. Dit zou al sinds 1913 hét adres zijn om van de authentieke Hasseltse speculaas te smullen. Bij het binnenwandelen komt de typisch kruidige geur me tegemoet en kan ik niet wachten op mijn bon in te ruilen voor een gratis stuk speculaas. Ik hoor je denken: dat lekkers verkopen ze toch over heel België? Nadat ik exact dezelfde vraag stel aan Jos en Brigitte Depaifve, eigenaars van de bakkerij, leer ik dat vooral de structuur van de speculaas anders is in Hasselt. Krokant vanbuiten, mals vanbinnen. Lokale ontdekking #2: check!

Unieke boetieks

Op de wandelkaart zie ik dat er twee winkeladresjes uit de HasPas in de buurt liggen. Ik wandel eerst binnen in het Hendrikshuis, een trendy conceptstore met vintage hebbedingen, tijdloze designstukken en creaties van jong aanstormend talent. Alles draait er rond duurzaamheid, zo ook het cadeautje dat ik door de HasPas ontvang: een hippe Flagbag gemaakt uit vroege vlaggen van Stad Hasselt. Een top ontdekking! Het Hendrikshuis verkoopt dingen die nét iets anders zijn dan de rest en zo fleur je je kledingkast of interieur op een unieke manier op. Nu ik de winkelsmaak te pakken heb, ga ik verder naar het walhalla voor modeliefhebbers: La Bottega. Deze fashiontempel is het thuis van meer dan driehonderd merken, met extra focus op Belgische ontwerpers. Ik snuister er tussen een prachtige collectie schoenen, kleding en accessoires. De winkel heeft alles om je meteen thuis te voelen: je kan je laten maquilleren in de beauty-corner of even uitrusten in de gezellige bistro.

Streepje cultuur

Met de HasPas krijg je toegang tot alle musea van de stad, dus kan een streepje cultuur in mijn dag niet ontbreken. Ik bezoek als eerste het Modemuseum, waar ik de tentoonstelling Activewear heb bewonderd. Meer dan ooit laat de mode zich inspireren door de sportwereld, en dat is wat je middels stukken van wereldberoemde ontwerpers in deze unieke presentatie kan zien. Extra leuk detail: de audiogids is door de twee bovengenoemde Belgische atleten ingesproken. Vanaf 25 februari, is er een nieuwe tentoonstelling genaamd: DressUndress.

Mijn laatste stop van de dag is de Japanse Tuin, die net buiten het centrum ligt. Dit rustgevende park is de grootste van zijn soort in Europa en is de plek bij uitstek om de Japanse cultuur te beleven. Achter elke draai ligt een typisch Japans uitzicht: van watervallen tot tempels en indrukwekkende Koi vissen. Hier waan je je voor even in het buitenland.Met nog tal van toegangskaartjes tot musea en verrassingen in horecazaken, zit mijn ontdekkingstocht er nog lang niet op. Wie nu een HasPas aanschaft, kan hem nog gebruiken tot maart 2021. Dus tot heel snel, Hasselt!

show auteur

Auteur: Lien Verwimp

Ervaren wereldreiziger en rasechte Bourgondiër

Lien Verwimp

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.