Home > Travel > Liens Travel > De magie van Tulum: een vibe die ik nog nergens ter wereld voelde

De magie van Tulum: een vibe die ik nog nergens ter wereld voelde

Tulum: je kon er het laatste jaar bijna niet omheen. Levensgenieters en trendsetters vlogen massaal naar Mexico om te proeven van wat de populaire badplaats allemaal te bieden heeft. In razendsnel tempo groeide Tulum uit van laid-back strandbestemming tot het walhalla van boetiekhotels, spiritualiteit en originele horeca-ervaringen. Dat moest ik gezien hebben.

Er zit een hippe en een praktische reden achter het succes van Tulum. Met dat laatste bedoel ik dat Mexico er al vrij vroeg in coronatijd voor koos zijn grenzen open te zetten en weinig maatregelen te hanteren. Dat deed veel fervente reizigers kiezen voor een retourtje Cancún, waar je zowel vanuit Brussel als Amsterdam in tien uur naartoe vliegt, zonder tussenstop). De hippe reden? Dat zijn ongetwijfeld de unieke horeca-concepten: wat is het moeilijk kiezen tussen de honderden hotels en restaurants. Stuk voor stuk met een inrichting uit de boekjes; enkele bieden zelfs een experience om nog lang over na te praten. Als je dus ‘Tulum’ intikt op Google, is de zoektocht lang. Is de buzz terecht en waar moet je écht naartoe? Lien to the rescue ;-).

Plekje in mijn hart

Toegegeven: ik was op voorhand sceptisch. Zo groot als mijn enthousiasme was om de plek eindelijk te ontdekken, zo groot waren ook mijn vooroordelen. Een populaire bestemming gaat gepaard met veel toeristen, en die mijd ik meestal.

Nu, de titel verraadt het al… Ik ben verliefd geworden. Ja, er zijn veel toeristen. Ja, het is er druk. Ja, er wordt veel gefeest. Maar toch: Tulum is een hemelse plek om volledig tot jezelf te komen. Ondanks het toerisme blijft het er heerlijk authentiek en heerst er een vibe die ik nog nergens ter wereld voelde. Eentje die draait rond mentale rust, van het leven genieten en moeder aarde appreciëren. Op elk hoek kom je kristallen tegen, kun je yogasessies boeken, eet je de lekkerste lokale burrito’s en zoemt er Mexicaanse livemuziek in je oren. Je wandelt er rond in een soort droomwereld waar niemand stress kent en je je dag indeelt op basis van de stand van de zon. Welkom in Tulum!

De perfecte balans tussen luxe en toegankelijkheid: Hotel Panamera

Een hotel vinden in Tulum is gemakkelijk en lastig tegelijk. Gemakkelijk omdat het aanbod zo groot is; lastig omdat je keuzestress zult hebben. Ben je – net als ik – iemand die luxe apprecieert, maar dat wel op een toegankelijke manier wil beleven? Dan hoef je niet verder te zoeken. Ik kwam na een stevige zoektocht terecht bij het aards paradijs: Hotel Panamera. Het leven in dit chique vakantieoord aan het strand draait om muziek, kunst en culinaire ervaring.

Tulum Beach is één lange straat, met een duidelijk feestgedeelte en een rustiger gedeelte. De ingang van Panamera bevindt zich recht in het midden van die twee. Ideaal om te voet beide delen te ontdekken. De eerder bescheiden passage doet niet vermoeden dat er achter deze ingang een heel nieuw gevoel ontstaat. Het hotel probeert immers het vervlogen tijdperk van Tulum op te roepen – toen het (al) hip was voor de happy few. Op dat moment draaide Tulum al rond een laid-back lifestyle, maar was het zogenaamde Tuluminati-gegeven nog niet zo’n ding. Tulumi-wat? Met dit woord wordt geduid op het eerder zweverige deel van de spiritualiteit in Tulum: veel rook, rituelen, lange gewaden en hoeden. Dat laten ze in Panamera achterwege, en ze focussen zich op wat de plek in het hart écht is. Heel wat locals vinden hun weg ook naar dit boetiekhotel met veertien stijlvolle kamers en een retro jungle zwembad.

Ik lijk ze altijd vanzelf op te zoeken: hotels waar je liefst dagenlang binnen de muren vertoeft. Panamera is er weer zo één. Je begint de dag met sunrise yoga op het strand, smult dan van een huisgemaakte acai bowl, geniet in de beach club van de live muziek (in het weekend met grotere events), eet vervolgens in hun open Mexicaans-Mediterraan restaurant (ook open voor niet-gasten) en eindigt de dag op de rooftop. Die laatste is me met stip bijgebleven. Op verdieping drie van Panamera zie je de zon ondergaan in de oneindige jungle terwijl locals voor live achtergrondmuziek zorgen. Hier trekken ze het culinaire concept verder door: de cocktails zijn van topkwaliteit en de aperitiefhapjes zijn combinaties waar je nog nooit eerder van hebt gehoord. Diep in- en uitademen: wat fantastisch om dit gevoel te beleven. Pure rust, sí.

Benieuwd naar de praktische details van deze reis en al mijn restaurant- en activiteittips? Bekijk dan de volledige route van mijn reis op Daymaker!

show auteur

Auteur: Lien Verwimp

Ervaren wereldreiziger en rasechte Bourgondiër

Lien Verwimp

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.