Home > Travel > Liens Travel > Beeldige boetiekhotels: Belmond Castello di Casole, Toscane

Beeldige boetiekhotels: Belmond Castello di Casole, Toscane

Een uur na aankomst op de luchthaven van Firenze rijden we een indrukwekkende laan vol cipressen in. Het geluid van krekels, de geur van zuiderse den en het zicht op uitgestrekte landschappen komen ons tegemoet. Alles waar ik van droomde als ik aan Toscane dacht. Wanneer we bovenaan de laan linksaf slaan, maakt mijn hart een sprongetje. We rijden op de oprit van een van de mooiste kastelen die ik ooit zag. Pal op een heuvel, omgeven door landschappen waar mijn mond van open valt. Ons verblijf voor dit weekend. Welkom in een icoon in Italië, welkom in Belmond Castello di Casole!

Castello di Casole is één van Europa’s meest prestigieuze luxe retreats. Maar niet zomaar een. De site vindt zijn oorsprong in het agrarische verleden van de bronstijd (3000 tot 800 voor Christus). Toen woonden er Etruskische boeren, waarvan artefacten zijn teruggevonden die je nu in het hotel kan bewonderen. Een historische parel met een zeer rijke geschiedenis! Omstreeks de 10e eeuw werd er een kasteel op het gebied geplaatst, dat de Belmond group enkele tientallen jaren geleden liefdevol restaureerde. Vandaag doet Castello di Casole – en de hectaren omliggende landschappen – dienst als luxehotel. Heel wat royalty’s, filmsterren en politieke bekendheden passeerden er al de revue. En ook yours truly ging dit Chapeau-waardige adres voor je bezoeken.

Kamers & kerkjes

Bij het inchecken ontvangen we de sleutel van een van de authentieke kasteelkamers. Fantastisch hoe hier de oude elementen bewaard zijn gebleven, maar toch alles voldoet aan de normen van vandaag. En meer, want hier word je écht in de watten gelegd. Dankzij het verzorgingsaanbod in de badkamer, de avond-schoonmaakservice, een fles huisgemaakte wijn, … We voelen ons de koning te rijk.

Nadat onze koffers zijn uitgepakt, maken we een wandelingetje op het domein. Een vriendelijke medewerker vertelt ons dat dit vroeger een klein dorpje was. We voelen bijna hoe hier jaren geleden geleefd werd wanneer we het oude kerkplein opwandelen. Met – jawel – een kapel in het midden. Hier kun je anno jaren ’20 een kleine ceremonie organiseren en je gasten te slapen leggen in de omliggende kamers. Doordat Belmond de originele structuur zo goed mogelijk bewaarde, zijn namelijk ook de oude steegjes omgebouwd tot hotelkamers. En daar stopt het niet. Want wie net dat tikkeltje meer wil, kan terecht in een privévilla midden in de Toscaanse bossen.

Diner onder de sterren

De magie wordt zowaar nog groter wanneer de avond valt. Vanuit Castello di Casole kijk je namelijk uit op de ondergaande zon, vlak achter de Toscaanse heuvels. Als in een sprookje! We ontdekken nu ook de gigantische, stijlvolle infinity pool. Overdag de ideale plek om tot rust te komen, ’s avonds het zonsondergang uitkijkpunt uit je dromen. We drinken hier een aperitief en pinken een gelukstraantje weg. Wat-een-plek!

“Welcome to the ultimate Italian dinner!”, zegt de sommelier die ons een tafeltje op het hoofdplein aanduidt. “Can I serve you some of our homemade Belmond red wine?”. We nemen een eerste slok van de smaakvolle Super Tuscan en kijken uit op de wijnranken die er de oorsprong van zijn. Vervolgens ontdekken we het concept van dit unieke diner-onder-de- sterren. Rondom de tafels kunnen we in verschillende kamers terecht voor authentieke, Italiaanse gerechten. Denk aan antipasti, pizza uit een eeuwenoude oven, tagliata op de barbecue én een heus dessertbuffet. Gesofisticeerd en perfect georganiseerd, maar toch in een ontspannen sfeer. Ook niet-hotelgasten kunnen in Ristorante Tosca een tafeltje reserveren.

We sluiten de avond af met een kleine wandeling. Die leidt ons van de rozentuin naar de restanten van een historisch amfitheater. Ook op het domein! Opnieuw een verrassing die je niet zomaar ergens tegenkomt. Op de eeuwenoude banken liggen kussentjes uitgestald, waar je een eersteklas zicht hebt op de sterrenhemel.

Van truffle hunting tot paardrijden

Bij het ochtendgloren staan we klaar om de omliggende heuvels te voet te ontdekken. We ontvangen nog een tasje met een flesje water en een snack aan de receptie en dan kan de tocht beginnen. Een tocht waarbij we een glimp opvangen van de privé villas, waarbij we getrakteerd worden op waanzinnige vergezichten en waarbij we rust kunnen nemen op een terras van een klein, schattig dorpje. De perfecte start van de dag!

Liefhebbers kunnen deze tocht ook te paard doen, met of zonder gids. Of wat dacht je van op zoek gaan naar verse truffels in de regio? Ongetwijfeld smaakt je tagliatelle al tartufo ’s avonds dan nóg lekkerder. Last, but not least, kun je je ook inschrijven voor een les Toscaans waterverven met een lokale artiest. Wat is er unieker dan een zelfgemaakt souvenir mee naar huis te nemen?

Het mag duidelijk zijn: Belmond Castello di Casole is een plek uit de duizend. Een enorm stijlvol bucketlist hotel dat alles uit de kast haalt om jou onevenaarbare momenten te laten beleven.

Neem voor meer info een kijkje op hun website.

show auteur

Auteur: Lien Verwimp

Ervaren wereldreiziger en rasechte Bourgondiër

Lien Verwimp

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.