Home > Travel > Liens Travel > 24 uur met Lien Verwimp: De Voerstreek

24 uur met Lien Verwimp: De Voerstreek

Een dag op pad in Voeren is altijd een goed idee. Dat zeg ik niet alleen omdat ik er geboren en getogen ben, maar ook omdat de streek werkelijk nooit verveelt. De Limburgse exclave vormt het decor voor wondermooie panorama’s, idyllische dorpjes, hectaren bossen en gezellige terrassen. Wie op zoek is naar een zalige dagtrip in de natuur, weet dus waar naartoe. Ik wijs je graag de weg naar mijn favoriete adresjes. Geniet ervan!

10.00 uur – Wandelparadijs

Om de mooiste plekjes van Voeren te ontdekken, heb je stevig wandelschoeisel nodig. Pittoreske veldwegen en charmante bospaden leiden je namelijk naar uitzichtpunten met kilometers glooiend landschap. Extra mooi nu de bloesems in aantocht zijn. Ik kies steevast voor de bronnenwandeling – een tocht van 8,5 kilometer die je langs dassenburchten, waterbronnen, vakwerkhuizen en romantische wijnranken brengt. Zelfs als rasechte Voerenaar blijft het elke keer genieten! Ik ben dan ook trots dat deze route als sinds 2012 pronkt met de titel van ‘mooiste wandeling van Vlaanderen’. Volledig terecht.

12.00 uur – Koffie ‘on the go

Stop onderweg bij ’t Bakhuis voor een verfrissend, ambachtelijk ijsje of koffie ‘on the go’. In deze charmante hoeve ben je naast verrukkelijke zuivelproducten ook verzekerd van de warme ontvangst van uitbaters Ria en Jo. Farm-to-table is al wat hier de klok slaat. En dat mag je letterlijk nemen, want bij het smullen van je ijsje of pannenkoek kijk je uit op de koeienweide waar de melk vandaan komt. Scheppend van het ijs hoor je de koeien loeien die voor de melk zorgden. Lokaal en duurzaam, I love it!

14.00 uur – Verse forel

Wandel een stuk verder om zo rond 14u halt te houden bij Commanderie 7, oftewel de oudste viskwekerij van België. Naast uitzicht op een indrukwekkend kasteel, is het er genieten van verse forellen – van de vijver op het bord – en zelf gebrouwen bier.

16.00 uur – Aperitief

in een wijngaard Na een stevige wandeling is er niets zo fijn als de avond in te zetten met een fris aperitief. Sluit je ogen en beeld je in: een glas koele, witte wijn in de hand, uitleg van de lokale wijnboer en zicht op de zon die zakt in het heuvelachtige landschap. Geen droom, maar werkelijkheid als je eens gaat proeven bij een van de vele wijndomeinen van de streek. Voeren zorgt met zijn hellingen, kalkhoudende ondergrond en mooie hoogte voor een uitstekende terroir. En dat is niet onopgemerkt gebleven, want deze wijnen scheren regelmatig hoge toppen op diverse wijnbeurzen en -wedstrijden. Oordeel vooral zelf tijdens een degustatie bij Wijndomein Crutzberg in Sint-Martens-Voeren of Wijndomein Pietershof in Teuven.

19.00 uur – Uniek tafelen

Limburgers zijn Bourgondiërs, Voerenaren zeker ook. Van zeer lokale restaurants tot Gault-Millau’s ‘ontdekking van het jaar’; je kan je hier voor elke culinaire gelegenheid laten verrassen. Zelf doe ik niets liever dan op tijd en stond uitgebreid tafelen en mijn absolute favoriet is het pand dat zijn onderscheiding in Gault Millau absoluut niet heeft gestolen en nu ook is binnengekomen in de Guide Michelin. Ik heb het over Hoeve De Bies in Sint-Martens-Voeren. Uitbaters Maurice en Peterhans zijn twee vrienden die voorheen in het gerenommeerde Beluga werkten. Zij sloegen de handen in elkaar met als doel hun gasten een gastronomische beleving van het hoogste niveau aan te bieden, dat alles in een informele ambiance. Zeker na de verbouwing van het interieur en met het nieuwe terras aan de achterzijde een goddelijke gastronomische plek. Ben je toch meer op zoek naar een meer eenvoudig lokaal gerecht zoals verse forel of bloedworst? Dan zijn Moeder De Gans of Café Modern altijd een goede keuze.

22.00 uur – Buitengewoon overnachten

Niets zo leuk als tijdens een uitstap het gevoel hebben dat je ’s avonds lekker ‘thuis’ komt in je vakantieverblijf. Daarvoor wijs ik graag naar de luxueuze vakantiewoning Buitengewoon Veurs. In het meest idyllische gehucht van Voeren stond ooit een oude koeienstal die nu omgetoverd is tot een stijlvol en modern landhuis dat plaats biedt aan acht personen. Wat maakt Buitengewoon Veurs buitengewoon? De terrassen zijn afgestemd op de stand van de zon, de architectuur vindt een prachtig evenwicht tussen rustiek en eigentijds en de dagelijkse rush is helemaal weg. Wandel de houten trap op, stap de sfeervolle leefruimte binnen en laat je overvallen door het zalige gevoel van rust.

show auteur

Auteur: Lien Verwimp

Ervaren wereldreiziger en rasechte Bourgondiër

Lien Verwimp

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.