Home > Travel > Liens Travel > Leren skiën na je twintigste: do’s & dont’s

Leren skiën na je twintigste: do’s & dont’s

Auteur: Lien Verwimp

Je kent het vast: of je hoort bij de die-hard skiërs die sinds hun zesde al op de latten staan, of je bent een laatkomer die niet echt kan meespreken als het over spannende pistes of ‘lekkere diepsneeuw’ gaat. Die laatste categorie splits zich op zijn beurt dan weer op in mensen die het gewoonweg niets zegt, en mensen die wel eens willen weten hoe het er in de bergen aan toe gaat. Laatste groepje? Bereid je dan voor met onderstaande tips.

 

Do: Neem vooraf lessen in Landgraaf

Don’t: Denken dat je die berg ook wel vanzelf af kunt

Helaas is dit eentje die ik je uit eigen ervaring kan meegeven. ‘Het lukt wel’, dacht ik nadat een vriendin me twee uurtjes de basistechniek had voorgedaan. Natuurlijk is het leuker je trip te spenderen met vrienden in plaats van met een klasje onbekenden, maar dat weegt niet op tegen de knie- en spierpijn die je erna te wachten staat. De exact juiste techniek aanleren vanaf moment één is erg belangrijk om dit soort kwaaltjes te vermijden.

 

Do: Leen al je skigerief van vrienden of vriendinnen

Don’t: Geld uitgeven aan dure kleren

Deze deed ik wel goed ;-). De kans is vrij groot dat je je wel amuseert, maar in de toekomst alsnog prioriteit geeft aan je gewoonlijke zomervakanties. Dan is het vrij zuur als je die dure skikledij enkel in de kast ziet liggen. Denk voor dit soort trip dus niet aan er fashion uitzien, maar grabbel hier en daar iets mee van kennissen.  

 

Do: Op eigen tempo de berg afgaan

Don’t: Je ski-buddies proberen bij te houden
Ben je de enige van je vriendengroep die geen ervaring heeft? Maak dan vooraf goede afspraken. Als ze het oké vinden om onderaan de berg op jou te wachten, perfect. Zo kun je op je gemak de berg af. Probeer hen zeker niet bij te houden, want je hebt je balans zo alweer verloren. In dat geval ga je beter alleen op pad.

 

Do: ’s Ochtends vroeg opstaan en meteen de lift naar boven nemeen

Don’t: Couch-potato day.

Geen ski zonder après-ski. Heel tof én hier heb je geen ervaring voor nodig ;-). Maar slopend is het zeker wel, waardoor het soms moeilijk is ’s ochtends uit je bed te komen. Al helemaal als je skiën (nog) niet geweldig vindt en je bed gezelliger aanvoelt. Maar kateren kan je elk weekend, toch? Neem het ervan nu je in de bergen bent! En niets dat de frisse berglucht niet kan helen.

 

Do: Genieten van het prachtige berguitzicht

Don’t: Zenuwachtig de dag proberen doorkomen

Best eng hoor, met de lift naar boven terwijl je ziet welke stijle pistes je te wachten staan. Maar eens je erop staat, voelt dat helemaal anders. Probeer dus te focussen op de stilte terwijl je zachtjes stijgt en het waanzinnige uitzicht op de bergen. Zo zie je ze niet vaak!

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.